<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor lytter nogle danskere til fladpandet USA-inspireret vaccinemodstand?

Er udokumenterede covid-påstande i højere kurs end sund fornuft og dokumenteret videnskab?

”Børn bliver ikke lige så syge som voksne.”

”Vaccinerne kan påvirke fertiliteten.”

Sådanne argumenter har jeg hørt i den danske vaccinationsdebat.

Det går stærkt med covid – virus forandrer sig. Nu er det ikke længere primært den ældre del af befolkningen, der rammes hårdt.

Her i USA er hospitalerne ved at blive fyldt op med børn, folk i 20’erne, 30’erne, 40’erne. En veninde cirkulerede på Facebook en post fra en mor, der ventede på en parkeringsplads med sit cancersyge barn, som ikke kunne få hjælp, fordi sengene på børneafdelingen var fyldt op af covid-patienter.

I går døde en kvinde her i min delstat, Washington, efter at have ventet på en ledig plads på intensivafdelingen uden for sit lokale hospital, en anden måtte vente i seks timer på en livreddende operation. En tredje patient måtte flyves til en anden delstat, fordi der ikke var plads på hospitalerne her. En hospitalslæge sagde i et interview, at man skulle passe på med at foretage sig noget overilet og farligt, hospitalerne kan måske ikke tage imod en, hvis man får behov for deres hjælp.

På min tv-skærm står to forældre ved siden af deres søns hospitalsseng. Sønnen ligger med en maske for ansigtet, som giver ham den ilt, han har brug for, så han kan trække vejret. Han taler i stød, har tydeligvis svært ved at finde kræfter til at få ordene frem.

Journalisten spørger forældrene, hvorfor de ikke har fået vaccinen.

”Vi var ikke syge, så vi troede ikke, vi havde brug for den,” svarer de.

Har folk ikke forstået, at du får vaccinen for ikke at blive syg?

Det går bedre med at få vaccinerne i de danske arme, end det gør her. Alligevel hører jeg indspark i debatten i Danmark, der minder mig om retorikken i den amerikanske vaccine- og maskedebat. Påstande om, at det er usundt for børn at gå med masker, at det kan påvirke fertiliteten at blive vaccineret, at vaccinen er så ny, at det ikke er nødvendigt for raske at modtage stikkene. Alt sammen uden hold i virkeligheden, i videnskabelige studier og ifølge lægefaglig viden.

Her i USA kan man finde den ene artikel efter den anden, der går direkte imod det budskab, sundhedsmyndighederne forsøger at trænge igennem med. Kort tid efter kan jeg høre ekkoet af de komplet udokumenterede påstande cirkulere i den danske debat – med det resultat, at færre lader sig vaccinere og tager de nødvendige forholdsregler, så vi kan komme foran udviklingen og mutationerne og med det resultat, at befolkningerne splittes.

Hvordan er vi dog nået hertil, hvor sund fornuft og dokumenteret videnskab bliver trumfet af kvaksalver-postulater?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten