<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mange af USA's covid-dødsfald skyldes overvægt og fedme

Pandemien afslører samfundets store udfordringer med fattigdom, uddannelse og boligforhold.

Vi hører ofte, at den udvikling, vi har i USA, oplever Danmark med 10 års forsinkelse.

Sådan er det også med overvægt og fedme. Danmark har endnu en langt sundere befolkning end USA, men flere og flere danskere bliver overvægtige.

Hvis der er noget, coronapandemien har givet os, så er det data på det ene og det andet. Data på alder, køn og social status. Og data på, hvem det er, der ender på hospitalerne. Data fra sundhedsmyndighederne (CDC) her i USA peger på, at 78 pct. af dem, der blev indlagt med covid-19 (april-december 2020) var overvægtige.

Jeg er ikke ude på at ”body-shame” nogen. Jeg er interesseret i at undersøge, hvad baggrunden for forhøjede covid-dødsfald er, og for hvad baggrunden for fedme er. Hvor der er et problem, må der sættes en finger, så vi kan forholde os til, hvad det er, vi står over for. Så vi kan gøre noget ved det.

Det er tabu – både at tale om fedme som et problem og at forholde sig til, hvorfor så mange bliver alvorligt syge i minoritetsmiljøer.

Alle kan dø af corona. Det ved vi alt for godt. Men hvis du er overvægtig, er dine overlevelsesmuligheder generelt mindre og dit sygdomsforløb længere. Spørgsmålet er, hvem i vores samfund, der statistisk set er overvægtige.

For det er her, hospitalssengen så at sige ligger begravet og afslører et underliggende samfundsmæssigt problem. Og når vi kigger lidt nøjere på den overvægtige gruppe borgere, tegner der sig et billede, der bør få os til at ændre synet på samfundet, fattigdom, uddannelse og boligforhold.

Lande som for eksempel Danmark, der generelt har en sund befolkning, har ikke haft den samme udvikling i alvorlige covid-sygdomstilfælde og -dødsfald, som vi har i USA, hvor både sundhedstilstanden, boligforhold, adgangen til uddannelse og lægehjælp og til sund mad for mange amerikanere ikke måler sig med forholdene i Danmark.

Lavpraktisk har det her i allerhøjeste grad også noget med dig og mig at gøre, fordi sundhedssystemet skal kunne behandle andet end covid-tilfælde. I USA melder flere og flere hospitaler ud, at de har problemer med at behandle andre end covid-patienter, for eksempel ofre for trafikulykker.

Danmark gør meget af det, USA endnu ikke har fattet. Her i USA er fastfood billigere end sund mad, hvilket betyder, at mange ikke har den luksus at kunne vælge at brødføde deres familie med sund og nærende kost. Jeg er klar over, at sund mad også er dyrt i Danmark, men forskellen er på ingen måde i nærheden af, hvad vi oplever her i USA. Her sætter folk sig ud i deres biler og kører til deres bestemmelsessted i stedet for at være en del af et samfund, der er indrettet til, at man kan komme rundt – til fods eller på cykel.

Her koster det en formue, hvis ens børn skal gå til fritidsaktiviteter, så mange børn sidder i stedet hjemme foran skærmen efter skole. I Danmark er der sportsklubber, som på grund af foreningslivet gør det muligt for både den arbejdsløses børn og direktørens at få motion.

Der er stadig forskel på Danmark og USA. Men det ændrer ikke på, at der også i Danmark er en tendens til, at befolkningen bliver federe.

Det handler om folkesundhed og samfundets indstilling til, at det er et problem, der vedrører os alle. Så længe vi accepterer forskelle i samfundet, der er direkte forbundet med boligforhold, uddannelse og etniske tilhørsforhold, vil der være en overrepræsentation af overvægtige i covid-dødsfaldene her i Guds eget fedmeramte land og i lille Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere