<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Debatten om vanvidskørsel minder mig om våbendiskussionen her i USA

Når man låner sin bilnøgle ud, kan det koste menneskeliv – og det må man tage ansvar for, hvis det ender galt.

I flere delstater i USA kan forældre straffes, hvis deres barn eller teenager får adgang til og bruger et våben, der ikke har været opbevaret forsvarligt.

I Danmark kan forældre, kærester og leasingselskaber få konfiskeret bilen, hvis de låner eller leaser den ud til en, der bliver taget i vanvidskørsel.

Sådan skal det være – både i USA og i Danmark. Man har som ejer af et våben eller en bil et ansvar for sin ejendom og kan ikke blot vaske hænder og gemme sig bag, at man ikke vidste, det ville ende sådan, som det gjorde, med et skyderi eller med et barn, der bliver kørt ihjel eller lemlæstet.

Der er flere argumenter i spil, når jeg hører den danske debat. Nogle mener, at ejeren af bilen ikke kan stilles til ansvar, hvis det går galt. Til det vil jeg blot sige, at det er en ansvarsforflygtigelse af eget ansvar og forældrerollen.

Jeg tvivler på, at selv samme forældre ville finde det i orden at staten fratog dem diverse rettigheder, fordi de ikke blev vurderet egnede til selv at kunne foretage de rette moralske valg. Hvis man vil have frataget ansvaret på ét punkt, må man være villig til at overveje, hvordan dét argument ender i sin yderste konsekvens – og det er et ret skræmmende scenario.

Som forældre, kæreste, ven, udlejer har du et ansvar. Tal med den, du låner nøglerne ud til, indprent dem, hvilket ansvar der ligger i at sætte sig ind i en potentiel dødsmaskine. Og lad være med at låne bilen ud, hvis du tror, personen ikke kan leve op til det ansvar, det er at køre ansvarsfuldt.

Et andet argument er direkte usympatisk. Det lyder nogenlunde sådan her: Unge har fart i blodet, de har ikke nogen steder at få afløb for lysten til at give den gas, mennesket har altid brudt loven, og det vil det blive ved med, uanset, hvad den økonomiske konsekvens er.

Hvad er der lige gået galt i en persons hoved, der tænker sådan? Argumentet lader meget tilbage at ønske, når det kommer om at forholde sig til eget ansvar, hvordan pårørendes liv kan ændres med et fingerknips og aldrig bliver det samme igen, efter at de har fået beskeden om at en af deres kære har været udsat for vanvidskørslens konsekvenser.

Denne hånlige holdning til andre menneskers liv, uempatiske og ret beset følelsesmæssigt underudviklede indstilling, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Hvilken slags borgere er de, når de ikke sidder bag rattet?

Og hvad angår biludlejerne, så kunne de passende tænke over deres ansvar i stedet for blot at fokusere på udlejningsindtægter? Med muligheden for at straffe, kunne det tænkes, at deres algoritmer ret hurtigt gør det umuligt for vanvidsbilister at kvalificere sig eller få råd til dødskørsel i muskelbiler.

Det er nok meget godt, at forældre straffes, så kan de måske tænke lidt over, hvilke uansvarlige samfundsborgere, de har opdraget deres børn til at blive.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Mest Læste blogs
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere