<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I USA er du på røven, hvis du ikke har et job – men corona har ændret på magtbalancen mellem arbejdsgiver og arbejdstager

Fyringer, offentlige hjælpepakker og tid i isolation får folk til at tænke over, hvad de vil med deres liv.

Den 31. maj var der i USA 9 millioner ledige jobs. Folk siger deres job op i en grad, der aldrig tidligere er set her, alene i april kvittede 4 millioner deres job rundt omkring i USA. Det tyder på en selvtillid hos folk med ingen eller lav uddannelse. USA er kendt for hurtig tur til bunden, hvis du mister dit arbejde. Der er meget på spil for de modige mennesker, der tør sige deres job op.

Barer, restauranter og hoteller blev hårdest ramt, da alt lukkede ned her. I marts og april i år begyndte barer og restauranter så småt at åbne igen. I samme periode opsagde 1,3 millioner deres job i bar- og restaurationsbranchen.

For et år siden blev folk sagt op fra den ene dag til den anden pga. corona i de selv samme brancher. Nu hænger der opslag om ledige stillinger i vinduerne på mange restauranter, der desperat søger arbejdskraft og forsøger at overgå hinanden i attraktive lønninger.

Hvorfor nu det? Skulle man ikke tro, at den måde, det amerikanske system er opbygget, ville få folk til at gøre alt for at tage og holde på et arbejde? Måske er der andet end en månedlig løncheck på spil.

For mens alle disse fyrede mennesker har gået derhjemme, for manges vedkommende støttet af diverse checks fra det offentlige, der gjorde det muligt for dem at betale deres regninger og sætte mad på bordet, har de haft det, der normalt skal til for at man tænker og reflekterer over sit liv. Tid.

Mange er blevet opmærksomme på, at de arbejder i en sårbar branche, hvor der er hurtige ansættelser – men også hurtige fyringer.

Og så tænker de på, hvad det er, de gerne vil med deres liv. For manges vedkommende er det noget andet end det, de gjorde – både professionelt og familiemæssigt. Derfor benytter de den nyopståede mulighed til at søge ind på nye uddannelser eller søge jobs i andre brancher end den, de har oplevet kan fjerne tæppet under dem i ét hurtigt tag, uden at de har nogen som helst kontrol over deres livssituation.

Det er så nemt at løbe rundt i hamsterhjulet, gøre det, der forventes i den rolle, man nu befinder sig i. Og her i USA har det for mange været en nødvendighed at gå på arbejde og at passe et job, man egentlig ikke kunne lide. Systemet her er meget anderledes end det danske, og der er ikke langt til bunden, hvis du står uden arbejde fra den ene dag til den anden.

At passe et arbejde, man ikke bryder sig om er hårdt arbejde. For mange bliver det rutine at gøre det, der forventes, se den ene uge tage den næste, det ene år det næste – uden at man skænker alternative måder at leve på en tanke.

Men coronapandemien har udfordret og tvunget de fleste af os, givet os tid til at tænke over vores værdier.

Og det er måske meget godt - for den enkeltes fremtidsdrømme på private og arbejdsmæssige fronter. Vigtigst er det, hvis kvinder og mænd med aspirationer for noget andet end det, de bruger deres liv på uden passion, får mulighed for og mod til at springe ud og leve deres drøm. ”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget,” som min saglige mormor ville sige. Det gælder åbenbart også for pandemier.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere