<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det her er USA, og her er flere våben, end der er indbyggere

I går blev New York erklæret i undtagelsestilstand pga. en alarmerende stigning i skyderier. Så skal du til New York, er der nogle områder, du skal holde dig fra.

Når man er turist, kan det være svært at vide, om det område, man befinder sig i, er sikkert. Det erfarede jeg, da jeg var i USA første gang. Jeg var først i 20’erne og befandt mig med mine rejsefæller i Los Angeles. Vi holdt på en benzinstation og ville spørge om vej.

»Sæt jer ind i bilen, lås dørene, og kør! Stop ikke, hvis I rammer et rødt lys,« sagde manden. Jeg snubleløb tilbage i udlejningsbilen, og vi kørte med bankende hjerter ud af området, så hurtigt vi kunne.

Jeg glemmer det aldrig. Og jeg glemmer aldrig fornemmelsen af ikke at forstå, hvad der foregik – af ikke at kunne læse omgivelsernes signaler. For jeg havde ikke fornemmelsen af at være i fare eller at befinde mig i et område, der var farligt. Ikke før jeg blev gjort opmærksom på det.

Jeg boede i Danmark og var turist i USA med al den blindhed, det medfører. Når man er et fremmed sted, ser alt anderledes ud, og koderne er anderledes, end man er vant til – derfor kan det være svært at se, at man befinder sig et sted, hvor ens liv potentielt er i fare.

Delstaten New York har siden coronapandemiens indtræden haft en eksplosiv vækst i skyderier på mere end 75 pct. Alene i det, der her normalt er årets festligste weekend, nemlig 4th of July-weekenden, var der 51 skudepisoder i delstaten.

Selv efter at staten har fået nogenlunde styr på den virus, der lagde især byen New York ned og gjorde en stor del af statens især yngre uuddannede indbyggere arbejdsløse, er skyderierne fortsat.

Derfor har guvernør Andrew M. Cuomo erklæret New York i undtagelsestilstand. Samtidig er der blevet allokeret millioner af dollars, så de områder, der er hårdest ramt, får hjælp til programmer, der skal hjælpe unge mennesker ud af de kriminelle miljøer.

Cuomo er selvfølgelig bange for, at byen New York får et dårligt ry, og turisterne ikke vender tilbage efter det coronahelvede, den er ved at komme sig over. Men han er også bange for både delstatens og byen New Yorks fremtid i forhold til alle de borgere, der under pandemien søgte ud og væk, og som måske ikke vender tilbage.

Har man ressourcer til at søge væk, når krisen kradser, så kommer man ikke tilbage, før man føler, at det er trygt og sikkert at komme tilbage til de store byer. Det er et problem, for New York risikerer at visne bort og forfalde i vold, kaos og skyderier i stedet for at blomstre med turisme og velhaverdollars, der får forretningslivet til at trives og indbyggernes indkomst til at stige med alt, hvad det indebærer af et samfund, der fungerer.

Måske bliver det her et wakeupcall for de mennesker, der er så heldige at leve i en boble, og som aldrig før har måttet tage stilling til det liv, tusindvis af sorte familier og latinofamilier hver dag må forholde sig til med hjertet i halsen, når de forsøger at passe deres arbejde, forsørge sig selv og sende deres børn i skole.

Det burde være en menneskeret at bo i et område, hvor man ikke risikerer at blive plaffet ned på åben gade. Men det her er USA, og her er flere våben, end der er indbyggere. Og når krisen kradser, så kradser den virkelig – især hvis du lever et liv, hvor du meget hurtigt rammer bunden af samfundet. Det er ikke en undskyldning for den vold, de mord og den rædselsfulde kriminalitet, som fører så meget forfærdeligt med sig. Det er blot en konstatering.

Så før du går på opdagelse i de spændende boligområder langt væk fra 5th Avenue og de hippe indkøbsgader, når du besøger The Big Apple, så tjek lige online, om du har tænkt dig at tage the subway eller en Uber til et område, hvor dine sanser ikke reagerer på de farer, der måske er der, selv om de ikke er synlige for dig.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere