<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump undersøger mulighed for at indtage Det Hvide Hus til sommer

Selv hvis det skulle vise sig, at han vandt det amerikanske præsidentvalg (og det gør han ikke!), bliver han ikke genindsat som præsident.

Så er den gal igen. Trump er som en Jack in the Box - du ved, det børnelegetøj, hvor man drejer på et håndtag på en kasse, indtil en klovn springer ud, og man sidder forskrækket tilbage.

Altid har han gang i en eller anden form for trækken i trådene bag kulisserne – for at få maksimal mediedækning, men vel også fordi hans forvirrede sjæl, og hans tro væbnere, der villigt med deres rygklapperi puffer ham fremad, tror på nogle af de forvildede tanker, han bliver ved med at promovere.

Senest er det kommet frem, at han venter på at resultaterne fra endnu en stemmeoptælling af stemmerne i delstaten Arizona. Et af republikanerne privat hyret firma forsøger at få stemmeafgivningen annulleret, og Trump mener, at det ville kunne være første dominobrik, der kunne være med til at genindsætte ham som USA’s præsident i Det Hvide Hus.

Lad os slå fast med syvtommersøm: Det er gentagne gange blevet konstateret, at det amerikanske valg var det ultimativt mest sikre og korrekt udførte i USAs historie. Ydermere er borgernes stemmer igen og igen og igen – og igen… – blevet talt op med det resultat, at Joe Biden igen og igen, og igen – og igen… – er blevet udråbt som valgets vinder.

Og derfor gjorde Mike Pence sin pligt den dag i Kongressen og respekterede demokratiet.

Og her ligger kernen til, hvorfor Trump nu hader Pence så indædt. Trump gjorde efter valget alt, hvad der stod i hans magt for at trække resultatet i langdrag ved i den ene stat efter den anden at bringe det ene umulige juridiske argument til torvs efter det andet. Argumenter, der i flere tilfælde blev fejet af banen af republikanske dommere med begrundelser om, at der ingen beviser var for påstandene.

Trump luftede dengang sågar i bedste diktatoromtågede drømme muligheden for, at han jo kunne blive siddende i Det Hvide Hus mens optællinger og diverse retssager – selv efter hans præsidentperiode udløb. Egentlig temmelig genialt tænkt af en mand, der har årtiers erfaring med det juridiske system og at trække sine egne utallige retssager i langdrag.

Men så var der lige det der med forfatningen. Og den kunne selv ikke hans mest tro væbnere, som Mike Pence og Mike Pompeo komme uden om.

Men lad os lege med ideen om, at resultatet af alle disse omtællinger viser, at Trump alligevel vandt valget. Det gør det ikke, men lad os tage argumentet helt derud, hvor der ingen vej er tilbage. Så kan vi måske få lukket sagen.

Uanset om Trump havde vundet, så er der intet, der kan ændre ved, at det er Biden, der sidder som præsident i Det Hvide Hus. Der er ganske simpelt ingen hjemmel i lovgivningen til at gøre noget.

Er det et problem? Ja, det er det vel, hvis så mange som det er tilfældet fuldt og fast tror på, at demokratiet har spillet fallit, at der er sket en fejl – at demokratiet ikke er blevet respekteret.

Millioner af amerikanere er overbeviste om, at der er gået noget galt i den demokratiske proces. At der har været fejl ved stemmeurnerne, at der ligger tusindvis af stemmer gemt væk i kasser på diverse valgsteder osv., osv.

Og hvad betyder det? Det betyder naturligvis, at uanset hvor mange gange, vi får af vide, at valgprocedurerne er fulgt til punkt og prikke, hvor mange gange der genoptælles, hvor mange internetsikkerhedseksperter og vismænd, der udtaler sig – så har troen og tilliden til det amerikanske demokrati lidt et knæk.

Men det betyder også, at de politikere, der udmærket er klar over, at Trump ikke bliver indsat i Det Hvide Hus, udnytter hans afledningsmanøvres momentum som en mulighed for at påvirke fremtidige valg ad andre veje, og dermed få de resultater, de ønsker.

Og hvordan gør de så det? – det gør de ved at ændre spillereglerne til næste gang, der skal afholdes valg, så det lokale regler for, hvem der kan stemme og hvornår markant øger sandsynligheden for, at de får det resultat, de gerne vil have. Helt konkret gør man det sværere at stemme ved at minimere åbningstiderne, have færre valgsteder, skærpe identifikationskravene osv.

Stille og roligt ændres de demokratiske spilleregler, så store grupper i samfundet fratages muligheden for at give deres stemme til kende. Og politikerne gør det fra deres pæne kontorer i delstaternes lokale politiske organer uden at bryde loven, uden at behøve involvere sig med konspirationsmagere.

Og måske er det i virkeligheden det, Trump godt ved. Den langsigtede strategi kan skubbes fremad, mens han af og til popper op fra sin æske og får alles øjne til at vende sig mod ham, imens hans forblændede sektmedlemmer kaster deres afledningsslør, spiller deres rolle og hujende tiltrækker sig opmærksomhed.

Uanset hvad strategien er, så er det farligt – for demokratiet og for den amerikanske befolknings fremtid som sammenhængende land.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere