<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump undersøger mulighed for at indtage Det Hvide Hus til sommer

Selv hvis det skulle vise sig, at han vandt det amerikanske præsidentvalg (og det gør han ikke!), bliver han ikke genindsat som præsident.

Så er den gal igen. Trump er som en Jack in the Box - du ved, det børnelegetøj, hvor man drejer på et håndtag på en kasse, indtil en klovn springer ud, og man sidder forskrækket tilbage.

Altid har han gang i en eller anden form for trækken i trådene bag kulisserne – for at få maksimal mediedækning, men vel også fordi hans forvirrede sjæl, og hans tro væbnere, der villigt med deres rygklapperi puffer ham fremad, tror på nogle af de forvildede tanker, han bliver ved med at promovere.

Senest er det kommet frem, at han venter på at resultaterne fra endnu en stemmeoptælling af stemmerne i delstaten Arizona. Et af republikanerne privat hyret firma forsøger at få stemmeafgivningen annulleret, og Trump mener, at det ville kunne være første dominobrik, der kunne være med til at genindsætte ham som USA’s præsident i Det Hvide Hus.

Lad os slå fast med syvtommersøm: Det er gentagne gange blevet konstateret, at det amerikanske valg var det ultimativt mest sikre og korrekt udførte i USAs historie. Ydermere er borgernes stemmer igen og igen og igen – og igen… – blevet talt op med det resultat, at Joe Biden igen og igen, og igen – og igen… – er blevet udråbt som valgets vinder.

Og derfor gjorde Mike Pence sin pligt den dag i Kongressen og respekterede demokratiet.

Og her ligger kernen til, hvorfor Trump nu hader Pence så indædt. Trump gjorde efter valget alt, hvad der stod i hans magt for at trække resultatet i langdrag ved i den ene stat efter den anden at bringe det ene umulige juridiske argument til torvs efter det andet. Argumenter, der i flere tilfælde blev fejet af banen af republikanske dommere med begrundelser om, at der ingen beviser var for påstandene.

Trump luftede dengang sågar i bedste diktatoromtågede drømme muligheden for, at han jo kunne blive siddende i Det Hvide Hus mens optællinger og diverse retssager – selv efter hans præsidentperiode udløb. Egentlig temmelig genialt tænkt af en mand, der har årtiers erfaring med det juridiske system og at trække sine egne utallige retssager i langdrag.

Men så var der lige det der med forfatningen. Og den kunne selv ikke hans mest tro væbnere, som Mike Pence og Mike Pompeo komme uden om.

Men lad os lege med ideen om, at resultatet af alle disse omtællinger viser, at Trump alligevel vandt valget. Det gør det ikke, men lad os tage argumentet helt derud, hvor der ingen vej er tilbage. Så kan vi måske få lukket sagen.

Uanset om Trump havde vundet, så er der intet, der kan ændre ved, at det er Biden, der sidder som præsident i Det Hvide Hus. Der er ganske simpelt ingen hjemmel i lovgivningen til at gøre noget.

Er det et problem? Ja, det er det vel, hvis så mange som det er tilfældet fuldt og fast tror på, at demokratiet har spillet fallit, at der er sket en fejl – at demokratiet ikke er blevet respekteret.

Millioner af amerikanere er overbeviste om, at der er gået noget galt i den demokratiske proces. At der har været fejl ved stemmeurnerne, at der ligger tusindvis af stemmer gemt væk i kasser på diverse valgsteder osv., osv.

Og hvad betyder det? Det betyder naturligvis, at uanset hvor mange gange, vi får af vide, at valgprocedurerne er fulgt til punkt og prikke, hvor mange gange der genoptælles, hvor mange internetsikkerhedseksperter og vismænd, der udtaler sig – så har troen og tilliden til det amerikanske demokrati lidt et knæk.

Men det betyder også, at de politikere, der udmærket er klar over, at Trump ikke bliver indsat i Det Hvide Hus, udnytter hans afledningsmanøvres momentum som en mulighed for at påvirke fremtidige valg ad andre veje, og dermed få de resultater, de ønsker.

Og hvordan gør de så det? – det gør de ved at ændre spillereglerne til næste gang, der skal afholdes valg, så det lokale regler for, hvem der kan stemme og hvornår markant øger sandsynligheden for, at de får det resultat, de gerne vil have. Helt konkret gør man det sværere at stemme ved at minimere åbningstiderne, have færre valgsteder, skærpe identifikationskravene osv.

Stille og roligt ændres de demokratiske spilleregler, så store grupper i samfundet fratages muligheden for at give deres stemme til kende. Og politikerne gør det fra deres pæne kontorer i delstaternes lokale politiske organer uden at bryde loven, uden at behøve involvere sig med konspirationsmagere.

Og måske er det i virkeligheden det, Trump godt ved. Den langsigtede strategi kan skubbes fremad, mens han af og til popper op fra sin æske og får alles øjne til at vende sig mod ham, imens hans forblændede sektmedlemmer kaster deres afledningsslør, spiller deres rolle og hujende tiltrækker sig opmærksomhed.

Uanset hvad strategien er, så er det farligt – for demokratiet og for den amerikanske befolknings fremtid som sammenhængende land.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere