<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ups! Når man vil ramme sin modstander, men skyder sig selv i foden

Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere.

Du husker nok, hvordan Trump tordnede mod, at amerikanerne brevstemte ved seneste præsidentvalg – og hvordan udfaldet, pga. brevstemmer, blev til fordel for demokraterne?

Og hvad gør man, når man har svært ved at vinde? Tjah, hvis man er republikaner, så snyder man på vægten og indfører regler, der gør det sværere for modstanderens tilhængere at stemme. Åbenbart så betyder demokratiske rettigheder og ”liberty and justice for all” alligevel ikke så meget, når det kommer til stykket.

Delstaten Georgia har allerede indført stramninger, der skal gøre det sværere at brevstemme. Texas og Arizona er også på vej med nye tiltag. Hver delstat har sit kendetegn. Fælles for lovgivningerne er det, at de forsøger at ramme de grupper, der ikke stemmer republikansk. Det er udemokratisk og uetisk.

Hvori består ændringerne? Der er mange nye tiltag, men her kommer et par eksempler:

Identifikationskravene af den enkelte vælger strammes. Flytter du meget rundt, sådan som mange med tilknytning til militæret gør, så kan der være uoverensstemmelse mellem kørekort og andre dokumenter, f.eks. din nuværende adresse, og så får du ikke lov til at afgive din stemme.

Du skal også inden for et vist tidsrum bede om at brevstemme ved hvert enkelt valg og får ikke automatisk tilsendt en stemmeseddel. Søger du ikke om at brevstemme efter nøje angivne regler, får du ikke en stemmeseddel og mister dermed muligheden for at afgive din stemme.

I Florida vil man gerne tækkes Trump. Derfor har man hastebehandlet nye restriktive regler for at afgive stemmer ved kommende valg. Der er bare lige et aber dabei.

For i Florida var det lige netop brevstemmer, der i sin tid betød, at magtforholdet skiftede, så det nu er republikanerne, der sidder på magten.

I modsætning til andre delstater har republikanerne aktivt i de seneste 40 år kørt et strategisk program for at fremme muligheden for at brevstemme. Men hvorfor nu det?

Florida har et stort indbyggertal af tidligere og nuværende militærfolk, og staten er desuden kendt for sin store befolkning af pensionister. Disse grupper stemmer traditionelt republikansk.

For militærpersonellets vedkommende flytter de ofte meget rundt og udstationeres, hvilket gør det lettere at kunne brevstemme, og for pensionisternes vedkommende er det ikke altid let at forlade hjemmet. Begge grupper er ved valg afgørende for republikanerne.

Men nu har Florida altså tænkt sig at indføre restriktioner, der gør det sværere at stemme, og som især gør det sværere at brevstemme. Bl.a. er der planer om at stille færre brevkasser op, hvor folk kan sende deres stemmeseddel fra. Hvis du er ældre og gangbesværet, så ligger din stemmeseddel måske hjemme på bordet efter et valg. Du kom aldrig afsted, turen var for lang og strabadserende.

Rygtet siger, at republikanske lovgivere for sent kom i tanke om, at den lovgivning, de var i gang med at mose igennem, vist kom til at ramme deres egne tilhængere hårdere end deres politiske modstander. Til trods for denne fodfejl har Floridas republikanske guvernør, Ron DeSantis, meldt ud, at han nok skal skrive under, når lovforslagene lander på hans bord – man er vel en tro Trump-soldat.

Dermed kommer Floridas republikanske lovgivere højst sandsynligt til at undertrykker deres egne stemmer, når de rammer de grupper, der traditionelt brevstemmer republikansk.

Hvordan mon republikanske lovgivere vil humpe sig ud af at have skudt sig selv i foden efter næste valgresultat?

Inden vi får svaret på det, kan man kun begræde de hundredvis af stramninger, som lovgivere i republikanskrøde og mange svingstater i disse måneder indfører for at holde bestemte grupper væk fra stemmeurnerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.06.21, 10:00
Et sundt samfund reflekterer over tidens toneangivende sandheder og ligger hverken under for magelighed eller konspirationsteorier om hudfarve og køn. Læs mere