<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ups! Når man vil ramme sin modstander, men skyder sig selv i foden

Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere.

Du husker nok, hvordan Trump tordnede mod, at amerikanerne brevstemte ved seneste præsidentvalg – og hvordan udfaldet, pga. brevstemmer, blev til fordel for demokraterne?

Og hvad gør man, når man har svært ved at vinde? Tjah, hvis man er republikaner, så snyder man på vægten og indfører regler, der gør det sværere for modstanderens tilhængere at stemme. Åbenbart så betyder demokratiske rettigheder og ”liberty and justice for all” alligevel ikke så meget, når det kommer til stykket.

Delstaten Georgia har allerede indført stramninger, der skal gøre det sværere at brevstemme. Texas og Arizona er også på vej med nye tiltag. Hver delstat har sit kendetegn. Fælles for lovgivningerne er det, at de forsøger at ramme de grupper, der ikke stemmer republikansk. Det er udemokratisk og uetisk.

Hvori består ændringerne? Der er mange nye tiltag, men her kommer et par eksempler:

Identifikationskravene af den enkelte vælger strammes. Flytter du meget rundt, sådan som mange med tilknytning til militæret gør, så kan der være uoverensstemmelse mellem kørekort og andre dokumenter, f.eks. din nuværende adresse, og så får du ikke lov til at afgive din stemme.

Du skal også inden for et vist tidsrum bede om at brevstemme ved hvert enkelt valg og får ikke automatisk tilsendt en stemmeseddel. Søger du ikke om at brevstemme efter nøje angivne regler, får du ikke en stemmeseddel og mister dermed muligheden for at afgive din stemme.

I Florida vil man gerne tækkes Trump. Derfor har man hastebehandlet nye restriktive regler for at afgive stemmer ved kommende valg. Der er bare lige et aber dabei.

For i Florida var det lige netop brevstemmer, der i sin tid betød, at magtforholdet skiftede, så det nu er republikanerne, der sidder på magten.

I modsætning til andre delstater har republikanerne aktivt i de seneste 40 år kørt et strategisk program for at fremme muligheden for at brevstemme. Men hvorfor nu det?

Florida har et stort indbyggertal af tidligere og nuværende militærfolk, og staten er desuden kendt for sin store befolkning af pensionister. Disse grupper stemmer traditionelt republikansk.

For militærpersonellets vedkommende flytter de ofte meget rundt og udstationeres, hvilket gør det lettere at kunne brevstemme, og for pensionisternes vedkommende er det ikke altid let at forlade hjemmet. Begge grupper er ved valg afgørende for republikanerne.

Men nu har Florida altså tænkt sig at indføre restriktioner, der gør det sværere at stemme, og som især gør det sværere at brevstemme. Bl.a. er der planer om at stille færre brevkasser op, hvor folk kan sende deres stemmeseddel fra. Hvis du er ældre og gangbesværet, så ligger din stemmeseddel måske hjemme på bordet efter et valg. Du kom aldrig afsted, turen var for lang og strabadserende.

Rygtet siger, at republikanske lovgivere for sent kom i tanke om, at den lovgivning, de var i gang med at mose igennem, vist kom til at ramme deres egne tilhængere hårdere end deres politiske modstander. Til trods for denne fodfejl har Floridas republikanske guvernør, Ron DeSantis, meldt ud, at han nok skal skrive under, når lovforslagene lander på hans bord – man er vel en tro Trump-soldat.

Dermed kommer Floridas republikanske lovgivere højst sandsynligt til at undertrykker deres egne stemmer, når de rammer de grupper, der traditionelt brevstemmer republikansk.

Hvordan mon republikanske lovgivere vil humpe sig ud af at have skudt sig selv i foden efter næste valgresultat?

Inden vi får svaret på det, kan man kun begræde de hundredvis af stramninger, som lovgivere i republikanskrøde og mange svingstater i disse måneder indfører for at holde bestemte grupper væk fra stemmeurnerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere