<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blå øjne, lys hud og dansk uden accent garanterer ikke, at du er mere dansk end Abdulhadi

Demokratiske værdier og kamp for menneskerettigheder har intet med hudfarve men alt med sindelag at gøre

Det irriterer mig grænseløst, når danske medier taler om at tage kvinder og deres børn ”hjem” til Danmark fra lejrene i Syrien. Danmark er ikke deres ”hjem”.

Da deres shariaprojekt gik over al forventning, og deres mænd skubbede homoseksuelle ud i døden fra høje bygninger, slagtede og voldtog kristne og huggede hoveder af journalister, havde de ingen moralske skrupler med det de så, oplevede og deltog i og brændte gladeligt deres rødbedefarvede pas for åben skærm.

Her til morgen læste jeg tre artikler om emnet. Jyllands-Posten beskriver hvordan en dansk statsborger har siddet i fængsel i 10 år og er blevet udsat for tortur og seksuelle overgreb i golfstaten Bahrain.

Abdulhadi Al-Khawaja, hedder han. Ja, navnet klinger fremmed, det ligger ikke lige så let på tungen at sige for de fleste danskere som Anders Jensen. Ikke desto mindre har Abdulhadi kæmpet for demokrati og menneskerettigheder, og derfor sidder han nu dømt på livstid og rådner op i et fængsel under mildest talt kritisable forhold. Det har han gjort i 10 år.

Den anden artikel handler om en ung dansk mand med blå øjne, lys hud og en klingende jysk dansk udtale uden accent. Artiklen er fra Politiken. Senere på formiddagen havde Jyllands-Posten en artikel om samme IS-kriger, som avisen kalder ”IS-farer.”

Ham her er en rigtig charmebasse. Til trods for, at han er vokset op i en pæredansk familie, endte han med at tage til Syrien for at kæmpe for IS. Her bortgiftede en familie deres 15 år unge datter væk; historien melder ikke noget om, at pigen var involveret i den beslutning. Det faktum, at han giftede sig med et barn uden så meget som at give udtryk for de mindste skrupler, ser ikke ud til at påvirke manden, som Politiken kalder Peter, men som Jyllands-Posten nævner ved sit rigtige navn Anders Jensen.

Anders har synes også, det er helt fint, at kvinderne inden for IS kom en lille tur på politistationen for at få at vide, hvordan de skulle gå klædt, hvis de ikke lige overholdt reglerne om fuldstændig tildækning, når de færdedes i det offentlige rum.

I øvrigt var det også bare fjong, at han kunne finde en stor, tom lejlighed, da han havde brug for det. Som en anden nazist overtog han blot en efterladt lejlighed, han fandt passende. Hvorfor Politikens journalist ikke stiller spørgsmål til Anders om, om han overvejede, hvem der tidligere havde boet i lejligheden er mig ubegribeligt.

I det hele taget er dette og mange andre interviews med tidligere IS-krigere og mødre i al-Hol og al-Roj lejrene et udtryk for håndholdte mikrofoner. Jeg har indtryk af, at journalister fra diverse danske medier er så glade, når de endelig får muligheden for at få et interview i hus, at de glemmer de opklarende, uddybende og kritiske spørgsmål. Det giver de smukke unge mennesker, som vi så gerne vil tro på ”blot” har begået dumme ungdommelige fejltagelser mulighed for fuldstændigt at tegne det billede af sig selv, som er mest favorabelt, og som kan give dem den bedst mulige reklame for deres sag og i den danske befolkning.

Hvad Anders så og selv var med til at foretage sig for IS, er han ikke interesseret i at fortælle om. Og det accepterer journalisten. Tænk, hvis de danske medier begyndte at stille krav, inden de skabte en så attraktiv platform som en stemme i medierne er. I det hele taget virker Anders ret nonchalant og giver ikke udtryk for nogen form for anger eller samvittighedskvaler i forhold til det liv, han har ført under det nu omstyrtede kalifat. Måske har han også en fast tro på, at han med sit danske udseende og statsborgerskab nok skal komme ”hjem” til Danmark. Her kan han jo så fortsætte sin radikaliserede livsstil til fare for sine lige så blåøjede landsmænd.

For min skyld kan danske Anders med de blå øjne sidde i et fængsel og rådne op. Jeg så meget hellere Abdulhadi vandre op og ned ad gaderne i en dansk provins- eller storby.

Diplomatiet bør ligge hen og trækkes i langdrag, når det kommer til typer som Anders Jensen. For ja, der er forskel på forbrydelser, og der er også forskel på graden af dansk sindelag.

Ikke alle har krav på samme hårdtarbejdende embedsværk, uanset om de alle tilkendegiver, at de er danske. Jeg så hellere, at et demokrati som Danmark signalerede til omverden, at hvis man sidder i et fængsel, fordi man har kæmpet for demokrati og menneskerettigheder, så gør den danske stat hvad den kan, for at få vedkommende ud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere