<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke et ord om våbenlove. Helt ærligt, Joe Biden - der missede du chancen

Hovedemnerne på Joe Bidens første pressemøde var strandede børn ved den mexicanske grænse og infrastruktur. Men i en uge med to masseskyderier nævnte han ikke lovgivning om våben.

”Du skulle lære din dreng om ansvarlighed, når han er i nærheden af våben.” Ordene tilhørte min nabo, faren til de to drenge, min søn legede med. Min dengang 5-årige søn havde haft sin første legeaftale i deres hjem. Jeg kiggede spørgende på ham med en rislende frygt ned ad rygsøjlen.

Faren fortalte, at for at drengene kunne komme ud og lege i baghaven, skulle de igennem hans garage. I garagen stod en stol og på stolen lå et våben. Min søn havde samlet våbnet op, og det afstedkom nu den samtale, som fik frygten frem i mig sammen med den der følelse om, at jeg aldrig helt kommer til at forstå amerikanerne. Jeg var forfærdet og rasende, min nabo forstod ikke problemet i at have våben liggende frit fremme.

Det skal siges, at min søn allerede i en alder af 5 havde fået undervisning i skolen om, hvordan man skal reagere, hvis man ser et våben. Det er helt normalt her. Igen: han var 5. Børn i den aldersgruppe er mere impulsive end forsigtige, de laver ikke nødvendigvis forbindelsen mellem lærerens instruks i klasseværelset og virkeligheden uden for. Læg dertil impulsiviteten fra en dreng med ADHD, og så har du en forælder med hjertet i halsen.

USA har på under en uge haft 2 masseskyderier med mange omkomne. Vi havde næsten glemt, hvordan det føltes igen og igen og igen at blive mindet om, at vi bor i et land, der har mange gange flere våben end indbyggere og meget få restriktioner for, hvem der kan erhverve sig et våben. Især synes mordernes foretrukne våben at være AR15, som kan affyre 45 skud i minuttet. Man kan mene, hvad man vil om retten til at bære våben for beskyttelse eller for at gå på jagt. Jeg vil hævde, at ingen jæger har brug for et våben, der er udviklet til krig, og at et sådan våben ikke hører hjemme i private borgeres hænder men kun inden for militæret.

Siden den dag jeg hentede min søn hos naboen, har jeg altid spurgt forældre til børn, som mine børn gerne ville lege med, om de havde våben i huset. Da jeg boede i Danmark ville et bekræftende svar have været nok til, at jeg ville insistere på, at legeaftalen fandt sted i mit hjem. Vi har ingen våben og får det heller aldrig. Nu spørger jeg altid forældre, der giver et bekræftende svar til våbenspørgsmålet, om våbnene er låst inde i et skab. Ens grænser rykker sig, når normalen er en anden end den, man er vokset op med.

Men jeg vænner mig aldrig til masseskyderierne. Hver gang, vi hører om endnu et skyderi, går mit hjerte i stykker. Jeg forstår simpelthen ikke, at når størstedelen af amerikanerne går ind for mere restriktiv lovgivning på området, at politikerne så ikke får en sådan gennemført.

Jo, jeg forstår, at der er donationer fra Fx NRA (National Riffle Association) involveret, man kan åbenbart købe meget for penge – inklusive visse politikeres etik og integritet, men NRA er nu er stækket, ved at gå bankerot, bl.a. på grund af interne korruptionsskandaler, så lige netop nu ville være et perfekt tidspunkt at få kørt lovgivning igennem.

Et overvejende flertal af amerikanerne går ind for en stramning af våbenlovgivningen, desværre repræsenterer politikerne ikke deres befolkninger på det her område.

Demokraterne har flertal i Kongressen og ja, de skal bruge 60% af stemmerne i Senatet, men hvis de nu kommer af med den filibusterregel, der gør, at de skal bruge 60% for at få noget igennem i stedet for det, man vel kunne betegne som demokratisk, nemlig 51 Pct., så kunne de rent faktisk få gennemført noget fornuftigt politik, bl.a. en ny og strammere lovgivning for, hvem der kan bære våben, hvilke slags våben og hvorhenne.

Og her kommer Bidens første pressemøde, siden han indtog det ovale kontor i Det Hvide Hus, ind i billedet.

Joe Biden var på pressemødet – Joe Biden. Han hviskede, tordnede, stammede, smilede og gik i rette med journalister. Men han var noget ulden i munden, da han blev spurgt til, om han havde tænkt sig at støtte op om en ændring af filibusterreglen.

Ofrene for og de pårørende til de sidste skyderier nævnte han ikke med et ord. Det er uværdigt, også selvom han i denne uge har været ude og sige nogle ord i forbindelse med skyderierne og har gjort sin holdning til at få gennemført lovgivning på området gældende, men der havde han ikke det samme store publikum, som han havde i dag.

å det her pressemøde sad nationen og verden klar til for første gang på et officielt pressemøde at høre ham tale om de emner, han finder vigtigst at adressere - det er ganske enkelt en ”missed opportunity”. Ikke alene har han størstedelen af den amerikanske befolkning bag sig, flere progressive demokrater vil gerne se ham træde mere i karakter på det her område.

Til gengæld ved vi nu, at Biden er passioneret i forhold til at få amerikanere, der har mistet deres jobs tilbage i arbejde. De skal være med til at opbygge USA. Broer er ved at brase sammen, hovedveje har dybe huller, skoler er fyldt med asbest, har vinduer, der er utætte og vand i hanerne, børnene ikke kan drikke osv. osv. Der løber kemikalier ud i vandløb og der er i det hele taget nok at gøre og arbejde at udføre for de arbejderhænder, Biden appellerer til.

Det har i årevis været umuligt at få lovgivning igennem, der skal rette op på årtiers negligering af USAs infrastruktur. Det er vigtig politik, hvis det lykkes for Biden at få gang i reparationsarbejdet, vil millioner af amerikanere, der står i en sårbar situation, potentielt blive løftet op i middelklassens lag, hvor muligheden for sygesikring, eget hus og årlige ferier med familien ligger og blinker som demokraternes drøm for den del af befolkningen, der er blevet efterladt arbejdsløse i store dele af landet, hvor industrier er blevet lagt ned som følge af udviklingen.

Børnene ved Mexicos grænse blev der også talt en hel del om. Tusindvis venter på at få deres sag behandlet. Ifølge Biden vil mange blive sendt tilbage til de lande, de kommer fra. Situationen er ved at udvikle sig, Biden står muligvis med en enorm krise på hånden, der mangler sengepladser og forholdene i modtagecentrene er ikke gode. Børn er børn, men langt de fleste er heldigvis 15 år og ældre. Biden løftede en flig for, at der er nye tiltag på vej, der vil gøre situationen bedre. Men også her viste han sig at være en gammel ræv, der ikke viser alle sine udgange. Han er en garvet politiker, der ikke har tænkt sig at vise sin hånd, det handler om timing, som han fik sagt flere gange.

Men der var larmende tavshed, når det drejer sig om masseskyderier. Jeg ved ikke, om pressen havde fået af vide, at de ikke skulle stille spørgsmål, der havde med våbenlovgivning at gøre, men der var ingen spørgsmål, der drejede sig om den fuldstændigt forfejlede indstilling til våben, der præger USA.

Ja, flere stater har hver især forsøgt at indføre lovgivning, der skal gøre det sværere for bl.a. mænd, der er voldelige mod deres hustruer at få adgang til et våben og gøre det sværere for psykisk syge at få adgang til våben. Flere stater har indført, at der skal gå et tidsrum, fra du køber et våben, til du rent faktisk kan hente det i forretningen - i tilfælde af, at det er købt i affekt. Men der er masser af smuthuller, vil du erhverve dig et våben, er det en smal sag. Der strammes ét sted og løsnes et andet. Hver stat gør tingene forskelligt, en samlet lovgivning må der til, før vi for alvor vil kunne se ændringer – i indstillingen til våbenbrug og i dødsfald som følge af skyderier.

Biden viste flere gange på pressemødet, at han er en mand, der er sig fuldt ud bevidst om sin egen magtstatus som præsident. Jeg kan kun håbe, at grunden til, han ikke udtalte sig lige så bramfrit om lige netop dét her emne, sådan som han gjorde i forhold til at tale om Mitch McConnell (minoritetslederen for Republikanerne i Senatet), Republikanerne generelt, Kinas Xi Jinping og Vladimir Putin er, at han har et eller andet politisk, strategisk træk i ærmet.

Det er mit håb, at Biden er lige så passioneret i forhold til at få gjort noget på våbenlovgivningsområdet, som han var under Obama. Her fik han med lynets hast produceret over 20 forslag til, hvilke tiltag, der kunne foretages for at gøre noget på våbenlovgivningsområdet. Det var ikke Bidens skyld, at intet blev gennemført, som så ofte før var det to NRA-betalte politikere (en Demokrat og en Republikaner), der formådede at kvæle tiltagene.

Joe Biden har endnu ikke siddet på posten som USAs præsident i 100 dage. Han gjorde fra starten klart, at hans førsteprioritet er at få styr på Covid-19. Den strategi går over al forventning. I stedet for at have givet 100 millioner vacciner efter 100-dage som præsident, ser det ud til, at tallet bliver ca. 200 millioner.

Jeg håber, at når dén Covid-ildebrand er slukket, så vil Biden få lige så stort held til at slukke de andre ildebrande, vi står med – der er nok at tage af, hvoraf en reform af våbenlovgivningen bør have den højeste prioritet.

7957 børn og unge dør hvert år som følge af pistolskud, fuldstændigt meningsløse dødsfald, hvoraf langt de fleste kunne undgås, hvis de voksne ville træffe ansvarlige, voksne beslutninger. En præsident har ansvar for at gå forrest og vise vejen i dét optog, der aktivt arbejder for forandringer til gavn for de svageste i vores samfund.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere