<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig skal den 13-årige dreng i IS-fangelejren ikke til Danmark alene eller med sin familie

– han skal i afradikaliseringslejr hos kurderne på afstand af sin familie.

Foreningen Repatriate The Children trækker den danske stat i retten. Foreningen mener, at Danmark bryder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når regeringen ikke vil hente danske børn i syriske fangelejre hjem. Det siger advokat Knud Foldschack.

Sagen handler konkret om en 13-årig dreng, der bor i al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. Drengen står til at blive fjernet fra sin mor for at blive afradikaliseret af kurderne. Sagen er ikke enkel, som altid betaler børn prisen, når forældrene træffer forfærdelige beslutninger.

I alt befinder 19 danske børn sig i de syriske fangelejre. Når børnene bliver 13 år, kommer de i en af kurdernes afradikaliseringslejre, hvor de hverken har kontakt med forældre eller søskende. Det er foreningen Repatriate The Children imod.

Foreningen, der kæmper for at få børnene til Danmark, er ifølge deres hjemmeside også imod at skille børnene fra deres forældre. Så hvis foreningen får held med deres mål, kommer børnenes mødre – og senere vel også deres IS-krigerfædre, et barn har jo ret til samvær med begge sine forældre, - med i pakken, hvor de kan placerer sig som tikkende bomber rundt omkring i det danske land.

Drengen i al-Roj-lejren har mareridt, skriger om natten og er ”helbredsmæssigt knust.” I mine øren lyder det klart som en dreng, der ikke har det godt i den familie, han bor i og ikke skal være sammen med dem – hverken i en IS-fangelejr eller i Danmark.

Måske er det lige netop fordi han bor sammen med sin radikaliserede familie, at han har mareridt? Hvis det er tilfældet, skal han jo netop fjernes fra familien, beskyttes og hjælpes til at noget af alt det farlige sludder, han hver dag bliver fodret med kommer ud af systemet, så han forhåbentlig som voksen kan se ideen i at indgå i et fællesskab, hvor værdier som ytringsfrihed, lighed mellem køn og hvor vigtigt det er at kunne tænke selvstændigt.

Jeg er ikke i tvivl om, at kurderne har mere erfaring og viden om, hvordan man håndterer medlemmer af IS og potentielle terrorister. Jeg er meget taknemmelige for, at de er villige til at arbejde med de unge mennesker og dermed forhåbentlig gøre os alle mere trygge i fremtiden - én radikaliseret terrorist mindre i denne verden er efter min mening en god ting.

Som tidligere Jehovas Vidne, kan jeg skrive under på, at familien har en enorm indflydelse på, hvordan man handler og agerer, hvad man siger og gør – især udadtil. Magten og manipulationen er enorm, muligheden for at få et frirum til at tænke selvstændigt er ikke-eksisterende. Jeg forestiller mig, at det er det samme i de radikaliserede IS-samfund.

Derfor giver det mening at skille familiemedlemmer ad og, inden indoktrineringen er nærmest umulig at vende, få de unge mennesker væk fra den påvirkning, de lider under.

Hvis den unge dreng, hans mor og eventuelle andre søskende kom til Danmark og blev installeret i en lejlighed, er jeg ikke sikker på, at afradikaliseringen ville være lige så effektiv.

Derimod har jeg større tiltro til at projektet lykkes, hvis drengen bliver sat fri af sin familie - i kurdernes lejr.

Der er ingen tvivl om, at drengen har det skidt. Lad os håbe, at kurdernes afradikaliseringslejr kan hjælpe ham med at få det bedre – på afstand af sin familie og Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere