<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark gør det rigtige ved at gå imod WHO's anbefalinger

Tilliden til autoriteter bør sættes over de matematiske beregninger, der indtil videre viser, at AstraZeneca er sikker. Men hold bagdøren lukket for Ruslands og Kinas covid-vacciner.

Både WHO og Europas Lægemiddelregulatorer (Europe’s Medicines regulator) argumenterer for, at AstraZeneca er sikker. De har specifikt appelleret til de lande, heriblandt Danmark, som midlertidigt har suspenderet vaccinationen af deres indbyggere med AstraZeneca til at fortsætte med at bruge vaccinen.

Måske har forskere, talknusere og sundhedsfolk ret, når de hævder, at risikoen for blodpropper og dødsfald er så lille, at den opvejer fordelene ved at lade sig vaccinere med AstraZeneca. Men det er ikke det, der er pointen. Hvis først frygt og mistillid breder sig i en befolkning, står politikerne med et problem, der kan få katastrofale konsekvenser.

Det begynder at knage i furene. Ikke alene har der, ikke kun i Danmark, indfundet sig en metaltræthed, der ligger også en indestængt vrede og frustration under overfladen i befolkningerne. Det bliver sværere at få befolkningerne til at følge de coronaguidelines og restriktioner, der konstant ændres. Også i Danmark ser vi demonstrationer og vold.

Politikerne ved godt, at befolkningerne er dødhamrende trætte af at spritte af, pakke sig ind i halstørklæder og vanter og vandre op og ned ad gader og stræder med deres venner og veninder, fordi vi ikke må samles inden for. De ved godt, at vi savner at kunne gøre alt det sjove og sociale.

Der er ingen vindere i denne pandemi, men sætter ligegyldigheden ind, så vi bliver afslappede eller opgivende i forhold til at følge myndighedernes anvisninger, kan vi være sikre på, at corona vinder.

Men det mest afgørende, især for samfund, hvor så meget styres fra statens side, som tilfældet er i Danmark og mange af de europæiske samfund. Det afgørende er, at befolkningens tillid til politikere og autoriteter ikke forsvinder. Hvis restriktioner og planer skal fungere, må tilliden være på et niveau, hvor befolkningerne lytter, når myndighederne strammer eller ændrer restriktionerne.

For at denne tillidskontrakt mellem politikere og befolkning kan overholdes, må politikerne vise deres befolkninger, at den enkelte borgers liv har værdi og førsteprioritet. Derfor går den ene regering efter den anden i Europa gå ud og fortæller deres borgere, at de sætter brugen af AstraZeneca på hold.

Udviklingen af vacciner er gået stærkt måske i visse tilfælde for stærkt. Der må laves beregninger og forsøg, der enten af- eller bekræfter befolkningerne i, at der er grund til at være i alarmberedskab.

Indtil da giver det mening at Mette Frederiksen signalerer at håndteringen af corona ikke kun handler om at Sundhedsvæsenet ikke bryder sammen, men at hun rent faktisk kerer sig om sin befolknings liv og helbred.

AstraZeneca-vaccinen er én ud af flere vacciner, Europa har satset på. Danmark mangler desperat vacciner, og det kommer landet i endnu større grad til at gøre i de kommende måneder, nu da der er én vaccine mindre tilgængelig for danske arme.

Lur mig, om ikke både Rusland og Kina står klar i kulissen for at tilbyde europæiske ledere deres SputnikV og CoronaVac? Det bliver interessant at se, hvordan Danmark og andre lande balancerer behovet for at fokusere på befolkningens helbred ved hjælp af vacciner med storpolitiske ambitioner og interesser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere