<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronapandemien kan blive positiv for kvinders ligestilling i mødelokalerne

Opmærksomhed på mødekulturen kan betyde, at kvinder respekteres for det, de har imellem ørerne.

Forleden skrev en Facebookven, at hun bedre kunne lide at deltage i møder virtuelt end i et fysisk mødelokale. Hvorfor? Hun skrev: ”Videokonferencer har udlignet spillereglerne for kvinder i ledelsesposter. Bogstavelig talt ser folk mig fra halsen og op og kan ikke dømme mig på mit tøj, mine sko eller noget andet. Og de taler heller ikke let hen over mig, det er fantastisk.”

Hendes opslag fik mig til at tænke på, om Zoommøder måske fremmer ligestillingen. Det stod dog efter en hurtig googlesøgning klart, at der ligger adskillige forskningsresultater om emnet, som tegner et modsat billede end det, min Facebookven gav udtryk for. Flere medier har beskæftiget sig med emnet og blandt andet har The New York Times rapporteret om emnet her:

Men uanset om Zoommøder af kvinder opleves befriende, som det er tilfældet hos føromtalte Facebookven eller stik modsat som hæmmende, så forestiller jeg mig, at der er mere fokus på problemstillingen, end der var, før pandemien – simpelthen fordi det er blevet så meget tydeligere, hvad der foregår, når mænd trumler kvinder.

Mange udenomslag er væk i forhold til vores opmærksomhed, når vi sidder på et onlinemøde. På et Zoomkald kan jeg ikke fysisk mærke tilstedeværelsen af mine kolleger på samme måde, som jeg kan, når vi sidder i et mødelokale på arbejdspladsen. Jeg bliver ikke distraheret af, hvad han eller hun gør eller af lyde eller lugte. Jeg kigger på min skærm og skal forholde mig til, hvem af de små firkanter, der taler, og hvad de siger.

Lad det være sagt med det samme: Der er helt utroligt mange forfærdelige konsekvenser af coronapandemien. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Jeg bor i delstaten Washington i USA. Vi krydsede for et par dage siden 365-dagsmarkøren for, at børnene har modtaget hjemmeundervisning i et år. Min mand og de af vores naboer, der har mulighed for det, har ligeledes arbejdet hjemmefra i mere end et år.

Alle møder foregår via Zoom og den interaktion, der ikke foregår via computerskærmen, foregår over telefonen. Mødelokaler, firmafrokoster, uformelle møder på gangene er væk.

Så når forskning og medier fokuserer på kvinders rolle og mulighed for at slå igennem på Zoommøder og på, hvordan mænd behandler deres kvindelige kolleger på disse møder, så kan man håbe på, at det øgede fokus kommer til at smitte af på implementeringen af nye dagsordner, når verden igen engang lukker op.

Og her bliver det interessant, i hvert fald, hvis man går ind for ligestilling. Forestil dig, at når verden igen etablerer de rutiner, vi forlod for mere end et år siden, at vi rent faktisk bruger den viden, vi har til at ændre adfærd. Jeg har i forvejen svært ved at forstå, hvorfor nogle mænd handler, som de gør, når de finder det helt på sin plads at afbryde og intimidere kvinder i et mødelokale – og alle andre steder for den sags skyld.

Jeg tillader mig at drømme om, at ny forskning, når vi har været tilbage på vores arbejdspladser i et års tid viser, at kvinder i mødelokalerne giver udtryk for, at der er en anderledes stemning og lydhørhed, når de deltager i møder. At de er mindre opmærksomme på deres køn og at der fra deres mandlige kolleger er mere opmærksomhed på deres professionalisme. Hvis det er tilfældet, har vi formået at gøre verden en lille bitte smule bedre.

Lad os håbe, at kulminationen på de erfaringer, vi har gjort os i forhold til kvinders forhold i mødelokalet påvirker det blik og den behandling, kvinder tidligere ved Zoommøder og i et fysisk mødelokale, har været vant til at skulle forholde sig til.

Jeg håber, kvinderne kommer tilbage til mødelokalerne og ikke i samme grad som før pandemien skal kæmpe om ordet. Forskning har igen og igen vist, at i møder, hvor både kvinder og mænd er repræsenteret på samme anciennitetsniveau, er det mændene, der dominerer. Ikke fordi kvinderne ikke har noget på hjerte, simpelthen fordi mændene med deres dybere toneleje trumfer deres sætninger igennem, taler i længere tid end kvinder, afbryder mere end kvinder gør og generelt fejer kvinderne af banen.

Tænk engang, hvis mænd kun forholdt sig til, hvad der kom ud af munden på deres kvindelige kolleger og ikke til resten af deres krop. Og ja, der skal være plads til flirt i livet, men ikke i en situation, hvor den er uønsket, og man gerne vil tages seriøst i sin professionalisme og ikke gøres til et objekt i en atmosfære, hvor business og begær flettes ind i hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere