<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kampen for demokrati slås endegyldigt ned i Hongkong – og Danmark, Europa og USA gør intet

Hvis man er en økonomisk supermagt, kan man åbenbart føre sine imperealistiske drømme ud i livet uden konsekvenser.

Så skete det, Den Nationale Folkekongress vedtog lovforslaget fra Kinas kommunistiske parti, der siger, at man kun kan stille op til valg i Hongkong, hvis man er loyal over for Kina og tilmed elsker landet.

Demokratiet er slut, det har det været i noget tid, unge prodemokratiske kræfter har uden held forsøgt at råbe verden op. Jeg er klar over, at der er mange nuancer i Hongkongs situation og at nogle vil sige, der aldrig har været demokrati i landet, men faktum er, at der har fundet en demokratisk proces sted siden 1980erne.

Men når verdens næststørste økonomi spiller med musklerne, bliver der stille i de politiske haller – selv fra Europas ukronede politiske leder Angela Merkel.

Europa står normalt som den lysende stjerne og bannerførere for demokratiet og har generelt intet problem med at pege fingre - i hvert fald ikke, når det er over for nationer, hvor der ikke umiddelbart er økonomiske interesser på spil. Moral er godt, dobbeltmoral gør det svært at respektere politikernes hule ord om at respektere demonstranter og behandle dem ordentligt.

Det har ingen konsekvens for Kina, at de nu inddæmmer Hongkong i deres storrige. Millioner af indbyggere er vokset op med troen på demokrati og at deres individuelle stemme tæller. Det er slut nu, selvstyret og demonstrationerne for demokrati er både i gaderne og bureaukratisk blevet kvalt, og ingen gør noget.

Man kan åbenbart tillade sig meget, uden at det får nogen konsekvenser, både i forhold til anseelse og respekt og økonomisk, hvis bare man er stor nok til at tryne sig vej igennem. Europa og USA burde indføre restriktioner og sanktioner, der kan mærkes – man kunne indføre ordninger, der gjorde det svært at afsætte varer, man kunne gøre det vanskeligt for kinesere at få visum til at komme ind i både Europa og USA. Man kunne gøre så meget, men indtil videre ser det ud til at man blot ser på og accepterer Kinas partimaskines fremmarch.

Måske er det for sent, at utopisk ønske. Verden skulle have sagt fra for længst, det har stået klart i årevis, at Kina har kunnet bryde menneskerettigheder imod sin egen og andres befolkning – uden at det har haft konsekvenser.

Jeg håber stadig at se Biden reagere, men jeg frygter, han som så mange præsidenter før ham er for isolationistisk til at komme med andet end et par forblommede ord om demokrati, frihed og individets ret til selv at bestemme.

For Europas vedkommende, så er jeg begyndt at tvivle på, om landene er så sikre på deres identitet som demokratisk supermagt og som etikkens højborg, som de tidligere har været. Om Europas lande står i et vadested, hvor de kan vælge at bøje nakken eller stå op og sige fra. Jeg tvivler på, at landene vælger det sidste, dertil har signalerne været for vage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.21, 00:00
Engang var organisationen noget med udviklingen i de varme lande. I dag handler det om udviklingen i de kolde lande. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere