<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU har spillet corona-fallit – Mette Frederiksen skal søge hjælp, hvor den er

Selvfølgelig skal Danmark bruge Israels erfaringer, og statsministeren skal ikke sige nej til vidensudveksling, fordi der er gået venstrefløjspopulisme i sagen.

Det stod ret tidligt klart, at samarbejdet om håndteringen af corona og senere fremstillingen og distribueringen af vacciner ikke fungerer. I gennemsnit har 5 pct. af EU’s befolkning modtaget en vaccine, Danmark ligger lidt højere. EU-landene halser bagefter, mens virusen buldrer derudaf.

Det har på mange måder været uskønt og sørgeligt at se, hvordan et EU, som jeg troede ville stå sammen om at håndtere krisen, er druknet i bureaukrati og manglende samarbejde. EU halter langt bagefter vaccinationsplanen. Det, der i begyndelsen fremstod som en fordel, nemlig at EU som et samlet hele forhandlede kontrakter med medicinalindustrien, har vist sig ikke at fungere. Derfor er det kun naturligt, at Mette Frederiksen har valgt at søge andre veje i jagten på løsninger.

Israel er langt fremme med at vaccinere sin befolkning, mere end 40 pct.har modtaget fuld vaccination, over 55 pct. har fået mindst én injektion. Det er mange grunde til, at landet er så langt fremme med deres vaccinationsprogram, bl.a. at de har indgået en aftale med Pfizer om at dele sundhedsoplysninger om befolkningen imod at modtage et stort antal doser.

Det er ikke en sådan plan, der er lagt op til i forhold til Frederiksens møde i Israel. Israel har ikke fremstillingskapacitet. Men de har allerede nu har vaccineret så stor en del af deres befolkning, at de har en værdifuld erfaring i distribuering og håndtering af et landsdækkende vaccinationsprogram. Den viden og erfaring kan vi bruge i Danmark.

Palæstina-spørgsmålet har ikke har noget at gøre med den vidensudveksling, der kan komme danske borgere til gavn.

Derfor er det logisk, at Mette Frederiksen søger uden for EU’s grænser i sin afsøgning af, hvordan Danmark skal komme ud af og videre i sin vaccinationsprocess i den nærmeste fremtid og på længere sigt. For den sandhed, som vi har været alt for længe om at erkende er jo, at det ser ud som om, at vi kommer til at skulle forholde os til corona i mange år fremover, måske for altid.

Hvorvidt Israel burde have en anden strategi i forhold til vaccinationen af palæstinensere i de besatte områder, mudrer billedet. Palæstinensere, der bor i Israel bliver vaccineret. Og ja, der er en pointe i at bl.a. FN siger, at det er Israels ansvar at give mulighed for at de vacciner, Palæstina har bestilt, rent faktisk kan komme frem. Men palæstinaspørgsmålet har ikke har noget at gøre med den vidensudveksling, der kan komme danske borgere til gavn.

Russerne står klar til at sælge deres Sputnik v til Europa, det gør Kina sikkert også med deres CoronaVac. Måske spiller det ind i Mette Frederiksens overvejelser, at hun hellere vil samarbejde med et land, der får sine vacciner fra vestlige lande, vi har mere til fælles med end diktaturer som Rusland og Kina, der begge har ambitioner om at øge deres verdensindflydelse.

Selvfølgelig skal Mette Frederiksen sørge for sin egen befolkning og redde danske liv, hvis hun kan. Sat på spidsen, så skal hendes prioritet som landets leder naturligvis være at gøre alt, hvad hun kan for at danskerne og Danmark kommer vel ud af pandemien. Hun skal ikke sige nej til udveksling af erfaringer eller et fremtidigt samarbejde om vaccinationer til danskerne, nu og i de kommende år, fordi der i Danmark er gået venstrefløjspopulisme i statsministerens forsøg på at finde løsninger, til danskernes og Danmarks fremtidigt bedste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere