<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU har spillet corona-fallit – Mette Frederiksen skal søge hjælp, hvor den er

Selvfølgelig skal Danmark bruge Israels erfaringer, og statsministeren skal ikke sige nej til vidensudveksling, fordi der er gået venstrefløjspopulisme i sagen.

Det stod ret tidligt klart, at samarbejdet om håndteringen af corona og senere fremstillingen og distribueringen af vacciner ikke fungerer. I gennemsnit har 5 pct. af EU’s befolkning modtaget en vaccine, Danmark ligger lidt højere. EU-landene halser bagefter, mens virusen buldrer derudaf.

Det har på mange måder været uskønt og sørgeligt at se, hvordan et EU, som jeg troede ville stå sammen om at håndtere krisen, er druknet i bureaukrati og manglende samarbejde. EU halter langt bagefter vaccinationsplanen. Det, der i begyndelsen fremstod som en fordel, nemlig at EU som et samlet hele forhandlede kontrakter med medicinalindustrien, har vist sig ikke at fungere. Derfor er det kun naturligt, at Mette Frederiksen har valgt at søge andre veje i jagten på løsninger.

Israel er langt fremme med at vaccinere sin befolkning, mere end 40 pct.har modtaget fuld vaccination, over 55 pct. har fået mindst én injektion. Det er mange grunde til, at landet er så langt fremme med deres vaccinationsprogram, bl.a. at de har indgået en aftale med Pfizer om at dele sundhedsoplysninger om befolkningen imod at modtage et stort antal doser.

Det er ikke en sådan plan, der er lagt op til i forhold til Frederiksens møde i Israel. Israel har ikke fremstillingskapacitet. Men de har allerede nu har vaccineret så stor en del af deres befolkning, at de har en værdifuld erfaring i distribuering og håndtering af et landsdækkende vaccinationsprogram. Den viden og erfaring kan vi bruge i Danmark.

Palæstina-spørgsmålet har ikke har noget at gøre med den vidensudveksling, der kan komme danske borgere til gavn.

Derfor er det logisk, at Mette Frederiksen søger uden for EU’s grænser i sin afsøgning af, hvordan Danmark skal komme ud af og videre i sin vaccinationsprocess i den nærmeste fremtid og på længere sigt. For den sandhed, som vi har været alt for længe om at erkende er jo, at det ser ud som om, at vi kommer til at skulle forholde os til corona i mange år fremover, måske for altid.

Hvorvidt Israel burde have en anden strategi i forhold til vaccinationen af palæstinensere i de besatte områder, mudrer billedet. Palæstinensere, der bor i Israel bliver vaccineret. Og ja, der er en pointe i at bl.a. FN siger, at det er Israels ansvar at give mulighed for at de vacciner, Palæstina har bestilt, rent faktisk kan komme frem. Men palæstinaspørgsmålet har ikke har noget at gøre med den vidensudveksling, der kan komme danske borgere til gavn.

Russerne står klar til at sælge deres Sputnik v til Europa, det gør Kina sikkert også med deres CoronaVac. Måske spiller det ind i Mette Frederiksens overvejelser, at hun hellere vil samarbejde med et land, der får sine vacciner fra vestlige lande, vi har mere til fælles med end diktaturer som Rusland og Kina, der begge har ambitioner om at øge deres verdensindflydelse.

Selvfølgelig skal Mette Frederiksen sørge for sin egen befolkning og redde danske liv, hvis hun kan. Sat på spidsen, så skal hendes prioritet som landets leder naturligvis være at gøre alt, hvad hun kan for at danskerne og Danmark kommer vel ud af pandemien. Hun skal ikke sige nej til udveksling af erfaringer eller et fremtidigt samarbejde om vaccinationer til danskerne, nu og i de kommende år, fordi der i Danmark er gået venstrefløjspopulisme i statsministerens forsøg på at finde løsninger, til danskernes og Danmarks fremtidigt bedste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
10.04.21, 08:00
De små poder i klasselokalerne bliver afgørende for, hvad vi vil med vores samfund og demokrati Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.04.21, 12:00
Jeg har fået en invitation til vaccination – men jeg ved ikke til hvilken vaccine, og det er med til at gøre mig utryg. Læs mere
Af Annika Smith
08.04.21, 16:30
Det bør mane til selvransagelse, at mange danskere mener, at dele af medierne svigter i coronadækningen. Læs mere
Af Henrik Dahl
08.04.21, 10:00
Regeringens forslag om en udvidelse af racismeparagraffen er en direkte trussel mod ytringsfriheden. Læs mere
Af Uffe Elbæk
08.04.21, 00:00
Der er intet belæg for påstanden om, at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er under pres eller for den sags skyld i frit fald. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.04.21, 19:13
Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Læs mere