<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis man som skoleelev ikke vil lade sig teste, bør man ikke have lov til at komme i skole

Børn bliver måske ikke så syge af covid-19, men det gør deres bedsteforældre.

Skolerne åbner rundtomkring i Danmark. Det er godt. Men børn under 12 år behøver ikke lade sig teste, og er de over 12 år, opfordres de kraftigt til det, men det er ikke et krav for at kunne komme i skole.

Undskyld mig: Hvordan kan det være i orden, at en elev nægter at lade sig teste og potentielt smitter til højre og venstre til sagesløse elever, der risikerer at bringe smitten med sig hjem til deres forældre og bedsteforældre?

Politikerne burde enten melde ud, at ingen skal testes, eller at alle skal testes. Et frivillighedsprincip, der eksisterer mellem to stole, kan kun føre til misforståelser og gnidninger mellem elever, lærere og forældre.

Desuden betyder frivillighedsprincippet, at de elever, der selv har et nedsat immunforsvar eller har forældre og bedsteforældre, der er særligt sårbare, tvinges til at blive hjemme på bekostning af elever, der frit kan slentre rundt på skolen uden at tage hensyn til deres medelever og dermed medborgere. Det er en form for mobning, hvor de stærkeste bestemmer; det har vist aldrig været meningen af skolegårdens bølle skulle sætte dagsordenen.

Danmark er vi kendt for at tage hånd om de svage, at tænke på fællesskabet frem for os selv. Dét gør frivillighedsprincippet i forhold til elevernes tests op med.

Èn ting er, at de små elever ikke bliver særligt syge, når de får covid-19, og man åbenbart derfor synes, det er okay, at de ikke skal testes, noget andet er, at de måske smitter, når de har virus i næse og hals – uden måske selv at vide det. Her vil nogle sige, at børn ikke smitter lige så meget som voksne. For mig at se er det ligegyldigt, om de smitter lige så meget som de voksne: Hvis de smitter, er der en risiko. Der er kommet forskellige udmeldinger fra videnskaben – det er usikkert, hvor meget børn med coronavirus smitter, vores viden udvikler sig hele tiden med denne sygdom. Derfor giver det mening at teste alle, for en sikkerheds skyld.

Ja, jeg ved, det er ubehageligt at få stukket en vatpind langt ned i næsen, og at det kan være svært at få et lille barn til at forstå, hvorfor man skal gøre det – men det er vel det værd, hvis det redder liv?

Skolerne bør teste alle elever på alle klassetrin. Hvis de ikke har ressourcer til det, må de vente med at åbne, til de har de ressourcer, der kræves, for at alle elever kan testes.

Hvis der er elever, der nægter at lade sig teste, bør de sendes hjem – af hensyn til den indsats og de ofre, store dele af befolkningen bringer for at holde smittetallet nede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Næsten 100.000 russiske soldater ved grænsen: USA frygter, at Rusland vil indlede en moderne »blitzkrieg«

Situationen er højspændt ved grænsen mellem Ukraine og Rusland, hvor Rusland de seneste uger har mobiliseret næsten 100.000 soldater og andre militærforanstaltninger, der ifølge USA begrunder frygten for en mulig russisk invasion af den omstridte Donbass-region. Rusland beskylder i stedet Ukraine og Vesten for at eskalere konflikten i Donbass, der har varet siden 2014.