<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis liv er mest værd – de unges eller de ældres?

Lempelse af restriktioner er en kold kalkule om, hvor mange menneskeliv vi er villige til at ofre på bekostning af trivsel.

”Skyd mig en kugle for panden, jeg er alligevel bare til besvær. Sådan behandler samfundet de ældre.” Sådan sagde min dramatiske mormor engang for mange år siden.

”Mor, kig på os – vi lever i helvede,” sagde min 10-årige søn forleden, da jeg kækt under et brætspil sagde, at det da gik meget godt, her på dag 350 af børnenes hjemmeskoling.

I dag holdt Statsminister Mette Frederiksen endnu et Coronapressemøde. Det var også i dag, at P1 Debat havde et panel, der diskuterede unges trivsel eller mangel på samme under Coronarestriktionerne.

Det er synd for alle. Det er synd for min 10-årige søn, at han nu i næsten et år ikke har været i skole, og at han ikke i frikvartererne har haft mulighed for at drøne rundt med sine kammerater. Barndommen er kort, den siver ud mellem fingrene på ham. Det er hårdt, og det kræver en enorm indsats, for ham og for os forældre, at holde humøret oppe. Som så mange andre forældre, gør vi alt, hvad vi kan for at støtte begge vores unger i forhold til læring og mental trivsel. Ovenstående eksempel viser vel med al tydelighed, at det nogle dage lykkes bedre end andre.

Den tid, han har mistet, får min søn aldrig tilbage. Men han har livet foran sig, forude ligger forhåbentlig en endeløs række af fodboldkampe, fødselsdagsfester og sjove oplevelser med vennerne.

Men det er også synd for de ældre. Vi gør primært det her for vores ældre og for, at vores sundhedsvæsen ikke skal bryde sammen. Det er vores ældre, der betaler den højeste pris i denne pandemi.

Og hvad er helt ærligt alternativet? – Regeringen ved, at når de åbner op, så kan smittetal, indlæggelser og dødelighed direkte aflæses inden for nogle uger. De arbejder med det, de kalder en ”kalkuleret risiko”. Det ligger fast, at med dagens lempelser, vil smittetallene stige med højere dødelighed blandt vores ældre til følge. I modsætning til min søn, så har de ældre tiden imod sig, sådan er livets ur.

Beregningerne tager også højde for, at sundhedspersonalet, der er mere end almindeligt udmattede, kommer til at betale en pris, når patienterne melder sig. Der er grænser for hvor meget mere, de kan holde til.

Det her er hårdt for alle. Vi vil alle sammen gerne have vores liv tilbage. Men vi ved nu, at en åbning, uanset hvor lille, betyder højere smittetal. Omvendt så er der samfundsmæssigt både personlige og økonomiske hensyn at tage i betragtning. Der skrues på knapper, regeringen har en ret god idé om, hvilke knapper, der udløser hvor mange smittede, spørgsmålet er hvilke grupper, der skal nyde gavn af lempelserne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.21, 00:00
Engang var organisationen noget med udviklingen i de varme lande. I dag handler det om udviklingen i de kolde lande. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere