<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis liv er mest værd – de unges eller de ældres?

Lempelse af restriktioner er en kold kalkule om, hvor mange menneskeliv vi er villige til at ofre på bekostning af trivsel.

”Skyd mig en kugle for panden, jeg er alligevel bare til besvær. Sådan behandler samfundet de ældre.” Sådan sagde min dramatiske mormor engang for mange år siden.

”Mor, kig på os – vi lever i helvede,” sagde min 10-årige søn forleden, da jeg kækt under et brætspil sagde, at det da gik meget godt, her på dag 350 af børnenes hjemmeskoling.

I dag holdt Statsminister Mette Frederiksen endnu et Coronapressemøde. Det var også i dag, at P1 Debat havde et panel, der diskuterede unges trivsel eller mangel på samme under Coronarestriktionerne.

Det er synd for alle. Det er synd for min 10-årige søn, at han nu i næsten et år ikke har været i skole, og at han ikke i frikvartererne har haft mulighed for at drøne rundt med sine kammerater. Barndommen er kort, den siver ud mellem fingrene på ham. Det er hårdt, og det kræver en enorm indsats, for ham og for os forældre, at holde humøret oppe. Som så mange andre forældre, gør vi alt, hvad vi kan for at støtte begge vores unger i forhold til læring og mental trivsel. Ovenstående eksempel viser vel med al tydelighed, at det nogle dage lykkes bedre end andre.

Den tid, han har mistet, får min søn aldrig tilbage. Men han har livet foran sig, forude ligger forhåbentlig en endeløs række af fodboldkampe, fødselsdagsfester og sjove oplevelser med vennerne.

Men det er også synd for de ældre. Vi gør primært det her for vores ældre og for, at vores sundhedsvæsen ikke skal bryde sammen. Det er vores ældre, der betaler den højeste pris i denne pandemi.

Og hvad er helt ærligt alternativet? – Regeringen ved, at når de åbner op, så kan smittetal, indlæggelser og dødelighed direkte aflæses inden for nogle uger. De arbejder med det, de kalder en ”kalkuleret risiko”. Det ligger fast, at med dagens lempelser, vil smittetallene stige med højere dødelighed blandt vores ældre til følge. I modsætning til min søn, så har de ældre tiden imod sig, sådan er livets ur.

Beregningerne tager også højde for, at sundhedspersonalet, der er mere end almindeligt udmattede, kommer til at betale en pris, når patienterne melder sig. Der er grænser for hvor meget mere, de kan holde til.

Det her er hårdt for alle. Vi vil alle sammen gerne have vores liv tilbage. Men vi ved nu, at en åbning, uanset hvor lille, betyder højere smittetal. Omvendt så er der samfundsmæssigt både personlige og økonomiske hensyn at tage i betragtning. Der skrues på knapper, regeringen har en ret god idé om, hvilke knapper, der udløser hvor mange smittede, spørgsmålet er hvilke grupper, der skal nyde gavn af lempelserne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere