<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Corona i USA: 120 millioner amerikanere har haft covid-19

Ny forskning giver indsigt i smittespredningen i den amerikanske befolkning.

»Det er så nemt her i Danmark at få en lyntest. Jeg tog en i går, og det samme gjorde vores venner, så i morgen kan vi mødes til middag,« fortalte min danske veninde glad. Vi udvekslede sociale liv – eller mangel på samme – over telefonen, hun fra Frederiksberg, jeg fra Seattle.

Jeg fortalte, at vi for første gang i måneder havde mødtes med en nabo et par gader væk. De havde åbnet deres garage, så der sad vi under en varmelampe med elektriske tæpper omkring os, mens vi forsigtigt af og til løftede på maskerne, når vi tog et sip af vores medbragte øl. Det var en helt fantastisk time, også selv om vi faktisk ikke kender de naboer, der inviterede os, særligt godt. Og også selv om vi mest talte om renovationer af baghaver.

Men samværet med mennesker, man ikke bor sammen med, ude i den virkelige verden satte nogle glade vibrationer i gang i mig. Man glemmer, hvor meget socialt samvær betyder, når man ikke har haft det længe.

Samtalen med min danske veninde fik mig til at tænke på, hvordan vi agerer i vores nye coronaunivers, og hvad der ligger til grund for de beslutninger, vi træffer personligt, og de beslutninger, politikerne træffer for os.

Som så mange andre tjekker jeg jævnligt de nye smittetal. Spørgsmålet har været: Hvor mange er testet positive for covid-19 i dag? Men det tal fortæller os kun om nye tilfælde, det siger ikke noget om, hvor mange mennesker der stadig er smittede og kan sprede sygdommen.

Et researchteam på Columbia University har lavet en beregningsmodel, der giver mere korrekte tal end dem, vi hidtil har forholdt os til. Forskerne er kommet frem til, at det reelle antal aktive smittede, der stadig smitter, er 10 gange højere end det daglige smittetal. Det er ikke i sig selv overraskende. Vi ved, at der er et langt større antal covid-19-positive i en befolkning end dem, der bliver testet positive.

Det interessante er, at vi nu er så langt i pandemiforløbet, at forskningen er i stand til at verificere, at de prognoser, der løseligt er blevet givet udtryk for, rent faktisk ser ud til at holde stik. Forskningen anslår, at 120 millioner amerikanere har haft covid-19.

Hvorfor er det overhovedet interessant? Det er det, fordi det influerer vores dagligdagsbeslutninger som privatpersoner og politikernes beslutninger på befolkningens vegne.

Vores beslutninger afhænger af den viden, der er tilgængelig om, hvorvidt sygdommen spreder sig i befolkningen. Som privatpersoner bruger mange af os de daglige smittetal til at overveje vores adfærd, f.eks. om vi føler, vi trygt kan gå en tur på gaden, i parken eller ned i Netto uden at frygte at blive smittet.

På et mere overordnet politisk plan guider smittetallene overvejelser om udgangsforbud og vaccinestrategi.

Forskerteamet fra Columbia har lavet en matematisk model, der stiller spørgsmålet: For hver positive test på en specifik dag – hvor mange bliver så rent faktisk smittebærende på dén eksakte dag?

Folk er smitsomme i tre-fire dage, så hvis jeg bliver talt med i de positive test om mandagen, er jeg stadig smittebærer tirsdag, onsdag og måske også torsdag. Derfor siger dagstallet ikke nok, og man er nødt til at tælle hver enkelt positivt testede person med som smittebærende i mere end én dag. Samtidig skal det store antal, der ikke bliver testet, men går rundt og er positivt, medregnes.

Her i USA betyder det konkret, at 1,25 millioner amerikanere lige nu, i dag, er smittede og dermed er i stand til at viderebringe smitten. Tallet er lavere, end da det var på sit højeste, hvilket analytikere tror har at gøre med, at mange amerikanere allerede har haft covid-19. I delstaten North Dakota estimeres det, at 51 pct. af befolkningen har haft virussen. På landsplan estimerer forskerne fra Columbia, at ca. 120 mio. amerikanere har haft virussen – det er lidt over en tredjedel af befolkningen.

Og hvad så? Når de her i USA siger, at man skal opføre sig, som om alle, man møder på sin vej, når man forlader sit hus, har corona, så er det ikke bare katastrofesnak. For tilsyneladende er det rent faktisk sådan, at jeg ikke skal have passeret ret mange på min vej, før én af dem er smittede.

For mig betyder det, at jeg på den korte bane er blevet bekræftet i, at jeg gør det rigtige, når mit sociale liv begrænser sig til maksimalt en times samvær bag maske i en garage på en klapstol med et varmetæppe omkring mig. På den lidt længere bane tror jeg tidligst, jeg kan mødes til indendørsmiddag med min skønne danske veninde til efteråret. Indtil da må vores sociale samvær fortsat foregå bag vores skærme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten