<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Corona: Hvorfor afkræver det internationale samfund ikke Kina klare svar?

Vi må vi insistere på, at Kina tager ansvar og deler deres viden.

Jeg er efterhånden overbevist om, at den coronavirus, der hærger verden, kommer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Det er ikke god tone at slå til lyd for, det er jeg godt klar over.

Lad mig slå helt fast: Jeg siger ikke, at Kina med vilje lod virus slippe ud fra deres laboratorium – jeg siger, at virus slap ud fra deres laboratorium. Der er forskel. Desværre er der ikke forskel på konsekvenserne.

Det bliver ikke sagt af politikere, få journalister rapporterer om det i deres aviser, på tv og i radioen, men følger man forskellige virologers podcasts og udmeldinger, bl.a. podcasten ”DarkHorse” med værter, der begge har en Ph.d. i biologi, argumenterer de for, at flere ting, bl.a. den måde, virus reagerer og udvikler sig på, peger på, at sandsynligheden for, at virus kommer fra et laboratorium, er større, end at den ikke gør. Det er forskersprog, når det er mest svævende, men budskabet er klart.

Det er først nu, mere end et år efter at Kina blev klar over, de stod med et problem, der kunne få uoverskuelige konsekvenser, at landet lader et team af forskere komme ind i landet for at tage prøver, analysere og senere forhåbentligt give svar på, hvordan det, vi står i, kunne ske.

Men lur mig, om ikke det kinesiske styre har gjort rent med stærkere rengøringsmidler end dem, jeg har stående under min håndvask.

Alle spor er for længst slettet, og Kinas propagandamaskine kører for fulde gardiner. De har allerede for længst indviet en coronaudstilling på Kinas Nationalmuseum i Beijing, hvor de hylder deres egen reaktion og coronahåndtering og påstår, at den coronavirus, vi nu kæmper med i hele verden, slet ikke kommer fra Kina. For en god ordens skyld skal jeg nævne, at al forskning peger på, at den har sit udspring i Kina.

Jeg er ikke ude på at udskamme en befolkning, jeg vil have, at verdens politikere og regeringer stiller systemet i Kina til regnskab og beder landets ledelse tage ansvar for deres medvirken til den situation, verden står i nu.

Det handler dog ikke udelukkende om at placere et ansvar. Jo mere kineserne kan fortælle os om den virus, de utvivlsomt har mere kendskab til, end de lader resten af verden vide, jo bedre kan vi forstå den og reagere hensigtsmæssigt. Vi halser hele tiden mindst 10 skridt bagefter. Jo mindre vi ved, jo større er sandsynligheden og risikoen for, at virus muterer og bliver farligere end de engelske, brasilianske og sydafrikanske mutationer, vi allerede nu ser.

Kina har store interesser i at køre sit propagandaapparat i stilling og få det til at se ud, som om at landet reagerede prompte og har gjort alt i deres magt for at være transparente i deres håndtering og vidensdeling. Selvfølgelig ved vi fra forskellige kinesere, der har betalt med deres liv eller endt i fængsel, at det ikke er tilfældet.

Kina er ikke alene en økonomisk stormagt, de drømmer også om at udvide både territorium og indflydelse i verden. Samtidig er det ikke ligefrem et land, der er kendt for sine menneskerettigheder.

Hvis vi lader Kina sætte dagsordenen og lader etik og moral være en, ja, by i Kina, har de et medansvar for, hvor slemt det her ender med at blive. Og det kan blive meget værre endnu.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere