<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjernevaskede amerikanere og republikanske medløbere er den største trussel mod demokratiet i USA

Trump bør afsættes, og de republikanske politikere skal vise, at de demokratiske processer er urørlige efter optøjerne i Washington D.C.

Så skete det, jeg frygtede. Alligevel kigger jeg på tv-skærmen med vantro, tårer i øjnene og gåsehud på armene. Hvad er det dog, der sker i det land, jeg elsker så højt?

Begivenhederne udvikler sig hurtigt. Pladsen foran den amerikanske Kongresbygning og på trapperne foran fyldes af Trumptilhængere. Trumpflag vejrer, mange demonstranter er klædt i kamuflagetøj, flere ligner folk på vej i krig med synlige automatvåben hængende langs lårene, kropsholdningen oser af adrenalinudladninger.

Ruder smadres og politikere, journalister og administrativt personale må søge ly på deres kontorer, mens bøllerne løber gennem den bygning, der om noget er symbolet på USA’s demokrati. Hvordan det overhovedet kunne ske at folkevalgte politikere kunne sidde så ubeskyttede, mens de udfører en af deres vigtigste opgaver, er i sig selv uforståeligt.

Det her er ikke en demonstration, det er optøjer - ja, et terrorangreb og kupforsøg. Trump har haft held med at stoppe den forfatningsproces, der var ved at finde sted og har de facto sat en stopper for udfoldelsen af en demokratisk proces.

De republikanske politikere og højreorienterede medier har et stort ansvar. De har ukritisk støttet Trump hele vejen, de har givet ham taletid. Alle vidste, hvad der ville ske i dag, Trump har gentagne gange annonceret sin plan, bl.a. da han den 20. december via Twitter skrev: ”Stor protest i D.C. den 6. januar. Kom! Det bliver vildt!”

Trump har haft held til at hjernevaske mere end 70 millioner amerikanere med sit had og sine løgne. I dag ser vi beviset på, at han ikke er uskadelig og fuld af varm luft. Resultatet af manipulation, propaganda og løgne kan omstyrte demokratier, det er set før. Demokratier er mere sårbare end mange i min generation og yngre forstår. Efter begivenhederne i USA’s hovedstad, symbolet på Amerikas demokrati, burde det stå lysende klart, at for at et demokrati kan bestå, kræver det hårdt arbejde, vedholdenhed og oplysning for at bestå.

Kongresmedlemmer, især Republikanerne, som ved deres stiltiende accept eller højlydte rygklapperi har tilladt dette, er nødt til at stå sammen og attestere, at det er Biden, der er den næste legitime præsident i USA.

Ifølge New York Times var det vicepræsident Mike Pence, der tog kontakt til Pentagon for at få nationalgarden til Kongresbygningen uden om Trump.

Trump ser blot sine hjernevaskede følgere følge det scenarie, han har annonceret siden få dage efter at det i begyndelsen af november stod klart, at han havde tabt præsidentvalget.

Republikanerne har ladet Trump være Trump. Det har vist sig at være farligt. Nude vise ansvarsfølelse. Følg de demokratiske regler og principper, erkend jeres nederlag. Det gør ondt at tabe, det er ikke let, men for demokratiets overlevelses skyld, bør ansvarlige folkevalgte politikere tage deres ansvar alvorligt – det er demokratiets fremtid, der er på spil.

Hvis senatorerne og Mike Pence ikke insisterer på at gennemfører certificeringen af staternes valgmandater, der gør det klart, at Biden er USA’s næste præsident i aften eller i nat, bør forfatningens paragraf 25 træde i kraft. Sektion 4 under paragraf 25 har aldrig været taget i brug før, men giver Kongressen mulighed for at afsætte præsidenten med vicepræsidentens accept.

Trump har tydeligvis diktatorambitioner, og vi har en demokratisk valgt præsident, der står klar og venter i kulissen. Lad ham komme til lidt før den 20. januar, som er den officielle indvielsesdag for amerikanske præsidenter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten