<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump pønser på at indsætte militæret for at kunne blive ved magten

Trump opildner demonstrationer fra højreekstremister, så han kan erklære undtagelsestilstand og sætte valget af Biden ud af kraft.

»Hold jer tilbage, men forhold jer klar,« sagde Donald Trump, da han hårdt presset blev bedt om at tage afstand fra højreekstremistiske grupper. Det er ikke så længe siden, som det føles.

Siden før præsidentvalget i november har Trump forsøgt at obstruere og undergrave de demokratiske processer. Det har jeg tidligere beskrevet i flere blogs.

Trump har stadig ikke erkendt sit valgnederlag. Et valgnederlag, der står lysende klart efter utallige genoptællinger af amerikanernes stemmer, og som igen og igen er blevet bekræftet af domstolene.

Lige nu har Trump, i forsøget på at holde sig på magtens tinde, gang i flere planer, alle mere eller mindre sindssyge og udemokratiske.

Lad mig nævne to:

Den 6. januar skal Kongressen officielt tælle stemmerne fra valgmændene, dem, der med 270 stemmer giver præsidentmagten. Vicepræsident Mike Pence vil være til stede. Han har ansvaret for, at stemmetællingen og -afgivningen er korrekt. Et kongresmedlem, republikaneren Louie Gohmert fra Texas, har nu sagsøgt vicepræsident Mike Pence, fordi han vil have, at han skal afvise valgresultatet i svingstaterne og dermed erklære Trump vinder. Hvis det sker, er demokratiet sat ud af spil. Det bliver interessant at se, hvordan den åleglatte Pence, der selv har præsidentambitioner, har tænkt sig at forholde sig.

En anden af Trumps planer er lige så farlig. Der er blevet annonceret en stor demonstration den 6. januar med deltagelse af bevæbnede højreekstremister og konspirationsteoritilhængere, der støtter Trumps idé om at omstøde valgresultatet.

Planen er at skabe kaos og vold. Michael Flynn, som Trump lige har benådet, har hvisket Trump i øret, at han kan bruge urolighederne fra demonstrationen som en undskyldning for at sende tropper til svingstaterne og kræve et nyvalg. Tanken er ikke så langt ude, som den lyder – selv om jeg anerkender, at vi her efter fire år med Trump igen og igen måbende ser på, hvordan han tillader fortolkningen af loven. Hvis man tror, at det, jeg her skriver, er for langt ude, skal man vide, at her i USA beskæftiger anerkendte aviser og tv-stationer sig med sandsynligheden for, at de to scenarier, jeg beskriver ovenfor, kan lade sig gøre, og om Trump får succes med sine planer den 6. januar 2021.

I sommer sendte Trump tropper til byen Portland i delstaten Oregon, da der var demonstrationer i forbindelse med mordet på George Floyd. Borgmesteren her i Seattle, Jenny Durkan, gik offentligt ud og frabad sig, at Trump sendte tropper til vores by, sådan som han havde truet med. Ja, der var voldsomme demonstrationer, og der foregik hærværk mv., som på ingen måde er i orden. Men byen tog sig af det selv, vi havde ikke brug for sortklædte betjente, der samlede folk op på gaden og smed dem ind i uidentificerede køretøjer, sådan som vi så det i Oregon. Sådan gør man ikke i en retsstat, sådan gør man ikke i Seattle.

Det Republikanske Parti er i vildrede, måske i opløsning. Højtstående embedsmænd og tidligere republikanske Trump-støtter er nervøse for, at Trump rent faktisk vil gøre alvor af sine idéer om at sætte militæret ind i svingstaterne og omstøde valgresultatet.

Der er nemlig en lov fra 1807, den såkaldte Insurrection Act, der giver Trump mulighed for at sætte forfatningen ud af funktion og indsætte militæret, så Trump kan gennemføre et nyvalg i de så vigtige svingstater.

Trump har gentagne gange fornærmet militæret. Megen hjælp til sit militærdiktatur fra militæret skal han nok ikke forvente.

Trump er uforudsigelig. Men han giver ikke så let op. Han forsøger konstant at finde smuthuller, og det er han også i gang med nu. Om han skaber uro, splid, vold i gaderne og utryghed er han revnende ligeglad med. Han helmer ikke, før alle muligheder, hvor udemokratiske de så end måtte være, er afprøvet i forsøget på at give ham den magt, han vil have.

6. januar bliver på mange måder en gyser – både i det etablerede politiske system inden for de høje mure og uden for på gaderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten