<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gør vaccinationer for Covid-19 lovpligtige

Alle der kan, bør lade sig vaccinere - for de svagestes skyld, for sundhedsvæsenets og for sundhedspersonalets.

Da vi flyttede til USA, havde vores børn, til trods for, at vi havde fulgt det danske vaccinationsprogram, kun 25% af de krævede vaccinationer her. Der var en hylen og en skrigen hver gang, vi tog til lægen, men til sidst var børnene vaccineret på samme niveau, som deres jævnaldrende og kunne derefter begynde i skole.

Her i delstaten Washington, kan børnene ikke få lov at gå i offentlige skoler, hvis de ikke er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Men børnene bliver generelt vaccineret for en lang række ander sygdomme også, listen var lang, det tog flere måneder at få de vaccinationer, skolerne spurgte efter.

Der er selvfølgelig undtagelser. Hvis barnet fx pga. helbredsårsager, som svækket immunsystem, ikke kan tåle at blive vaccineret. Men fordi de andre børn er vaccinerede, så er de sårbareste beskyttet imod de sygdomme, som andre børn er vaccineret for. Det er hele pointen med vacciner og flokimmunitet.

Danmark ligger i toppen i Europa, når de bliver spurgt, om de vil lade sig vaccinere, når den nye Covid-vaccine er her. Men der er stadig over 20%, der siger, de ikke vil lade sig vaccinere.

I dag rundede USA 300.000 døde som følge af Covid-19. 100 mio. vacciner fra Pfizer flyves og køres i skrivende stund til delstaterne, men der er kun nok til 50 millioner, for man skal have to skud i armen for at være dækket. Forhåbentlig går alting glat med godkendelsen af vaccinen fra Moderna, så vi kan føje 200 mio vacciner til i slutningen af ugen.

Det har lange udsigter før befolkningen er oppe på de ca. 70% det kræver, før man kan tale om flokimmunitet. Indtil da må vi fortsat holde afstand og bære maske, når vi færdes udendørs.

Der er endnu ikke vacciner nok - godkendelser, produktion og distribution tager tid. Men hvis nok til sin tid ikke lader sig vaccinere, så vil der hele tiden være udbrud i en befolkning, og så kommer vi aldrig denne sygdom til livs.

Hvis det sker, vil der være dele af befolkningen, der ikke kan færdes i det offentlige rum. De vil betale en høj pris for andres egoisme. De vil ikke kunne gå ned og handle dagligvarer, de vil ikke kunne tage offentlig transport, de vil ikke kunne sende deres børn i skole af skræk for, at lille Peter tager smitten med hjem til en voksen med svagt immunsystem. Og ja, jeg ved godt, at vaccinen ikke er godkendt til børn under 16 år (endnu), det gør kun min pointe tydeligere om, at vi voksne må være vores ansvar bevidst.

I USA får befolkningen vaccinen gratis. Det er mange taknemmelige for, her er man ikke vant til, at staten går ind og betaler for borgernes sygesikring, sådan som vi kender det fra Danmark.

I Danmark er befolkningen så privilegeret, at alle kvit og frit kan gå til lægen og komme på hospitalet. Det er godt, sådan burde det være alle steder. Sygesikring er en menneskeret.

Men det er noget af en hån over for sundhedsvæsenet, hvis det skal lægges ned, og hvis læger og sygeplejersker skal arbejde til de segner, hvis en stor del af befolkningen ikke ønsker at lade sig vaccinere.

For det er måske sikkert nok for vaccinemodstanderen ikke at lade sig vaccinere, men han eller hun kan, uden at vide det, smitte andre sårbare grupper. 40% af de, der har smitten, ved det ikke selv, de har ingen symptomer.

Individet har visse frihedsrettigheder i samfundet, men samfundet har også ret til at tage frihedsrettigheder fra individet, hvis det vurderer, at individet er til fare for samfundet. Det mener jeg, man bør gøre i denne unikke situation og gøre det lovpligtigt at modtage den vaccination, der forhåbentlig snart bliver godkendt i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten