<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan vi som borgere og samfund forvente, at sygeplejersker melder sig frivilligt til at tage sig af Covid-patienter?

Vi står midt i en pandemi. Hospitalerne mangler ikke udstyr men villige hænder.

Vi er alle nødt til at yde vores del for at mindske spredningen af Covid-19 og for at beskytte de mest sårbare i vores samfund. Børnene går i skole hjemmefra, de unge har ikke det sociale liv, de har brug for, borgere med psykiske problemer lider under de nuværende forhold, de gamle er ensomme og savner deres børn og børnebørn – alt sammen kræver en ekstra indsats af hver enkelt af os, for fællesskabets skyld og for ikke at overbelaste vores sundhedssystem.

Her i USA bad New York i foråret læger og sygeplejersker fra hele landet om hjælp. I tusindvis meldte sig frivilligt, kyssede deres kære farvel og satte sig op i fly, der fragtede dem fra den ene ende af landet til den anden. De ankom til et kaos, hvor sygehusene var underbemandede, og der manglede værnemidler. Titusindvis af New Yorkere døde, sygdommen var stadig ny og personalet stod i en situation, de aldrig før havde stået i.

New York bad om hjælp, og den fik de fra selvopofrende mænd og kvinder over hele landet. Mænd og kvinder, mange af dem med familier derhjemme. De frivillige havde den faglige viden og ekspertise, der var så hårdt brug for. De var heroiske og parate til at hjælpe, også selvom de var bange.

Der er ingen tvivl om, at sundhedspersonale, der tager sig af Covid-patienter er hverdagens helte. Her i USA er de på udmattelsens rand efter snart et år med denne rædselsfulde dræber. Både fysisk og psykisk giver de udtryk for, at de har svært ved at håndtere både deres professionelle og personlige hverdag.

Der skal mange hænder til, når Corona-patienter skal plejes på intensivafdelingen. Vi har set billederne af hvidklædte hospitalsansatte, der efter et system tjekker væsker, løfter dynen, tjekker skærmene med vitale informationer og vender patienten, der ligger i koma. Den proces kræver et team på minimum 5 personer.

I Danmark mangler der ikke hospitalsudstyr, der mangler hænder til at sørge for Covid-patienterne. Sygeplejersker på landets hospitaler er blevet bedt om at melde sig som frivillige, det har alt for få gjort. Derfor har staten nu dannet et Corona-beredskab, hvor sygeplejersker kan få at vide, at de skal stå klar, hvis de bliver indkaldt.

Jeg har en veninde, der arbejder som sygeplejerske på et hospital i Seattle. Hendes specialområde er sårpleje. Hun blev allerede i foråret bedt om at arbejde med Covid-patienter, når der er brug for det. Jeg har aldrig hørt hende beklage sig, selvom Coronakrisen her i USA er ude af kontrol, og hun er alenemor til to skolesøgende børn, der pga. Corona ikke går i skole men på 9. måned undervises hjemmefra. Hun har 12-timers vagter og transport til og fra hospitalet oveni. Det er ikke noget, hun snakker om, sådan er det bare.

Jeg er godt klar over, at det at være sygeplejerske ikke er et ´kald,´ men jeg er overrasket over, at man, når man har valgt en profession inden for sundhedspleje, ikke kan se fornuften i at træde til, når man står i en situation, hvor menneskeliv er på spil. I et solidarisk land som Danmark, er det er et svigt, at man ikke er villig til at bakke op om sine kollegaer og tage en tørn sammen med de segnefærdige sygeplejersker, der nu i månedsvis har kæmpet imod Corona i første geled.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere