<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark har slået sin minkbestand ned – af hensyn til fællesskabet. Ikke alle Europas regeringer er villige til at udvise samme solidaritet

Hvad blev der af ansvarsfølelsen og fællesskabet, hvis det enkelte land sætter egne økonomiske interesser over Europas borgeres helbred?

Danmark har lige slået hele sin minkbestand ned. Ikke fordi EU eller WHO bad os om det, men fordi verden står midt i en pandemi og regeringen hellere ville reagere for voldsomt end risikere at en kommende vaccine ikke havde effekt på en muteret virus.

Den beslutning har haft voldsomme konsekvenser for de enkelte minkfarmere, for regeringen og på en langt række punkter, der har at gøre med den danske befolknings tillid til diplomati og autoriteter.

Beslutningen blev truffet, fordi man ikke alene tænkte på den danske befolknings sikkerhed men på hele verdens.

Samme solidaritet og offervilje ser vi ikke fra Europas skisportslande, og det til trods for, at de kunne vælge at handle på baggrund af viden, vi allerede har fra sidste år – i modsætning til den handling, den danske regering traf i minksagen.

Sidste vinter blev Corona introduceret i Danmark og mange andre EU-lande, da skisportsentusiaster i februar kom hjem fra skiferie i bl.a. Ischgl i Østrig.

Derfor har Tyskland appelleret til EU’s skisportsnationer, bl.a. Østrig, om ikke at holde deres skisportssteder åbne. Det nægter landene. Der er milliarder på spil i mistet indtjening, hvis de gør det.

Østrig ser det åbenbart som værende af mindre betydning, at deres skisportsgæster risikerer at bringe Covid-19 med hjem til deres respektive lande, bl.a. Danmark – med alt hvad det indebærer i form af udgifter til sygehusindlæggelser, mistet fortjeneste for virksomheder, fordi medarbejdere skal gå i karantæne osv., osv. For ikke at tale om de potentielle dødsfald, smittespredningen medfører.

Om noget har Coronakrisen vist, at Europa ikke er så fasttømret en enhed, som vi gik og troede. Handelsaftaler fungerer, javist, men solidariteten mellem befolkningerne og deraf følgende håndsrækninger og solidaritetshandlinger kan ligge på et meget lille sted. Det kan få betydning for håndteringen af det, der forhåbentligt snart er Coronakrisens sidste fase. Men det kan også få betydning på andre områder, hvor EU er nødt til at kunne samarbejde – områder, der ikke har at gøre med samhandel men borgeres ve og vel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere