<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark har slået sin minkbestand ned – af hensyn til fællesskabet. Ikke alle Europas regeringer er villige til at udvise samme solidaritet

Hvad blev der af ansvarsfølelsen og fællesskabet, hvis det enkelte land sætter egne økonomiske interesser over Europas borgeres helbred?

Danmark har lige slået hele sin minkbestand ned. Ikke fordi EU eller WHO bad os om det, men fordi verden står midt i en pandemi og regeringen hellere ville reagere for voldsomt end risikere at en kommende vaccine ikke havde effekt på en muteret virus.

Den beslutning har haft voldsomme konsekvenser for de enkelte minkfarmere, for regeringen og på en langt række punkter, der har at gøre med den danske befolknings tillid til diplomati og autoriteter.

Beslutningen blev truffet, fordi man ikke alene tænkte på den danske befolknings sikkerhed men på hele verdens.

Samme solidaritet og offervilje ser vi ikke fra Europas skisportslande, og det til trods for, at de kunne vælge at handle på baggrund af viden, vi allerede har fra sidste år – i modsætning til den handling, den danske regering traf i minksagen.

Sidste vinter blev Corona introduceret i Danmark og mange andre EU-lande, da skisportsentusiaster i februar kom hjem fra skiferie i bl.a. Ischgl i Østrig.

Derfor har Tyskland appelleret til EU’s skisportsnationer, bl.a. Østrig, om ikke at holde deres skisportssteder åbne. Det nægter landene. Der er milliarder på spil i mistet indtjening, hvis de gør det.

Østrig ser det åbenbart som værende af mindre betydning, at deres skisportsgæster risikerer at bringe Covid-19 med hjem til deres respektive lande, bl.a. Danmark – med alt hvad det indebærer i form af udgifter til sygehusindlæggelser, mistet fortjeneste for virksomheder, fordi medarbejdere skal gå i karantæne osv., osv. For ikke at tale om de potentielle dødsfald, smittespredningen medfører.

Om noget har Coronakrisen vist, at Europa ikke er så fasttømret en enhed, som vi gik og troede. Handelsaftaler fungerer, javist, men solidariteten mellem befolkningerne og deraf følgende håndsrækninger og solidaritetshandlinger kan ligge på et meget lille sted. Det kan få betydning for håndteringen af det, der forhåbentligt snart er Coronakrisens sidste fase. Men det kan også få betydning på andre områder, hvor EU er nødt til at kunne samarbejde – områder, der ikke har at gøre med samhandel men borgeres ve og vel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kaster med maling og bliver ministre. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere