<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

ISIS-krigere og deres børn: har velfærdsdanmark spillet fallit?

At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen.

For tiden er især børnene af ISIS-krigere og deres mødre igen til debat. Mødrene sidder i de to lejre al-Hol og al-Roj, forholdene er forfærdelige, børnene mistrives og har traumer.

Skal Danmark hente børnene hjem? Kommer de til at udgøre en trussel, når de bliver ældre hvis de kommer til Danmark? Gør mødrene? Hvad med fædrenes ret til at blive familiesammenført?

Der er ingen tvivl om, at de små poder betaler en fuldstændig hjerteskærende pris for deres forældres helt og aldeles uansvarlige opførsel.

Hvis Mette Frederiksen er ”børnenes minister,” sådan som hun proklamerede i sin nytårstale, og hvis vi som samfund skal turde træffe svære valg (tvangsfjernelse) og undgå tabuer (af religiøs art), sådan som Statsministeren brugte en stor del af sin taletid til at plædere for, så synes jeg, det er naturligt at spørge, hvorfor forældrene, der har vist, at de er fuldstændigt uegnede til forældrerollen ikke fratages forældremyndigheden, så børnene kan vokse op i familier, der kan give dem en opvækst i trygge rammer, langt fra tilhyllede stenørkenværdier?

Små børn er ikke farlige, men det kan de blive – især hvis de vokser op med en radikaliseret mor eller ældre søskende. Hvis forældrene virkeligt elskede deres børn, satte de dem fri og gav dem mulighed for at vokse op i trygge rammer, og lod dem have den barndom, alle børn fortjener. Hvis de ikke er villige til det, viser det jo netop, at de stadig mener, de udgør den bedste forælder for deres børn, noget deres livsomstændigheder og -valg burde vise med al tydelighed er himmelråbende virkelighedsfjernt.

Hvordan kan det være, at Danmark pr. indbygger er det land i verden, hvorfra flest syrienskrigere er taget afsted, når vi samtidig er et af de absolut mest udviklede velfærdssamfund?

Jeg talte engang med en person, der arbejdede på et torturcenter i Danmark. Han fortalte, at en ph.d.-undersøgelse viste, at én familie i Aarhus havde 13 medarbejdere tilknyttet. 13! Det er sådan noget, et velfærdssamfund gør– det er godt. Jeg er sikker på, at skolepsykologer, socialrådgivere, familiepsykologer med videre hjalp familien, og det kommer i sidste ende alle til gode, hvis velfærdssamfundet hjælper de svageste, så børnene og familien generelt trives bedre og måske endda en dag kan bidrage til samfundet.

Kom ikke og sig, at Danmark ikke bruger uendelige midler på at hjælpe. Men hvordan skal jeg kunne tro, at personer, der er født og opvokset i Danmark, og som har haft hele velfærdsdansmarks ressourcer i ryggen og alligevel er blevet radikaliseret og taget ned for at kæmpe for værdier langt fra dem, vi brøster os af her til lands, kan vende tilbage og blive skattebetalende borgere og ikke udgøre en trussel for det omgivende samfund?

Da jeg i sin tid var i proces med at forlade Jehovas Vidner, ja, det tager tid og foregår ikke fra den ene dag til den anden, vidste jeg godt, at de fleste, der forlader sekten, ender med at tilslutte sig den igen. Hvorfor gør de det? Det gør de, fordi det er så svært at bygge et liv op i en verden, der er så anderledes fra den, man er blevet indoktrineret til at kunne navigere i. Selvom de har levet i et mentalt fængsel og været underlagt et utal af regler og restriktioner, så er det nemmere at falde tilbage og fortsætte dén livsstil – fordi den er så velkendt og forventningerne er så klare. Og fordi verden uden for, den de fleste danskere befinder sig i, er så fremmed og svær at afkode og navigere i.

Hvis de børn, vi ser løbe rundt i ørkenlejren, vokser op med mødre, der har truffet et aktivt valg og støttet et styre, der er imod lige rettigheder til kønnene, homoseksualitet, uddannelse, den frie tanke men for halshugning, voldtægt, dødsstraf til vantro osv. osv., så bliver de da radikaliserede – uanset om de bor i en teltlejr i en vindomblæst ørken eller i en lejlighed i regnfulde Aarhus.

Noget siger mig, at det også vil være uendeligt svært for de kvinder og børn, der måske en dag bliver inviteret tilbage til Danmark, eller som simpelthen en dag står ved grænsen, at ændre sig og springe ud som helt almindelige skattebetalende rugbrødsdansekere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere