<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Champagnen ligger på køl, i dag fejrer vi demokratiet

Endelig er dagen kommet. Vi har talt ned i mere end tre år, valget i USA afgøres i disse timer.

Den hjemmelavede marcipan er klar til at blive overtrukket med chokolade, bollerne står og hæver, og appelsinkagen køler af. Jeg kan ikke sidde stille, må holde mig i gang.

I morges vågnede jeg med en spændt følelse i hele kroppen. Det er i dag! Endelig er dagen kommet. Der er valg i USA, nu er der blot tilbage at vente.

Vi får højst sandsynligt ikke resultatet i dag, millioner af brevstemmer, primært demokratiske, skal tælles op de kommende dage. Bagefter følger måske en lang og sej kamp via domstolene.

Det er ikke noget nyt, at det tager flere dage at tælle brevstemmer op. Det nye er det enorme antal brevstemmer. Jeg undrer mig over, at det kun er Republikanerne, der aktivt igen og igen har forsøgt at begrænse landets borgere fra at bruge deres forfatningssikrede ret til at stemme. Hvorfor er de ikke lige så interesserede i et fungerende demokrati? Hvorfor vil de ikke respektere individet, som de påberåber sig at kæmpe for, når han eller hun sætter sit kryds?

Selvfølgelig skal alle stemmer, der følger reglerne for stempel, underskrift osv. tælles med – sådan er det naturligvis i et demokrati, uanset hvor meget Trump ville ønske, det var anderledes. Alt andet er uacceptabelt og har intet med et fungerende demokrati at gøre.

Jeg skubber mine bekymringer for, om Trump går ud og erklærer sig som valgets vinder, før alle stemmer er talt op i baggrunden. Håber, at de demokratiske processer fungerer, også under hidtil uset pres.

Når valget står mellem skolegårdens bølle og almindelig god opførsel, så ved jeg godt, hvilken side jeg stiller mig på – især når mere end en blodtud eller buksevand er på spil.

Fjernsynet kører, der rapporteres fra diverse valgsteder. De første resultater kommer først, når østkystens valgsteder lukker ned, timer fra nu.

Meget står på spil. Håndteringen af stemmer og den demokratiske proces, der går i gang efter at folket har talt, kommer til at afgøre om USA stadig er et fungerende demokrati efter dette præsidentvalg.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere