<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialisering foregår i skolen. Uden den bliver næste generation uvidende og ignorante og demokratiet udvandes

Den demokratiske fane skal holdes højt. Men det skal ske gennem lovgivning, ikke individuel heltedåd.

Da jeg gik i skole, var jeg fritaget for det, der dengang hed Kristendomskundskab. Min familie var Johovas Vidner, og deres tro var åbenbart så svag, at vi små poder for hver en pris skulle skærmes for alternative måder at forholde sig til religion på.

Lige nu er især Frankrig under pres. Men i hele Europa kæmper befolkningerne og politikerne med, hvordan de skal forholde sig til det had og vanvid, som blind religiøs sektisme kan være arnested for.

Selv mange år efter jeg havde forladt sekten, havde jeg svært ved at forstå, hvad folk uden for (Jehovas Vidner) mente om Kristendom og religion, for jeg var aldrig blevet eksponeret for, hvad anderledes tænkende mennesker mente. Hvis jeg dengang i 1980´erne havde fået lov at sidde i klasselokalet på Ulstrup Skole, kan det være, at jeg havde forstået, at der er mange måder at være åndelig på. Måske kan det samme siges om nutidens unge, hvis de bliver eksponeret for forskellige måder at se verden på, religiøst, ideologisk og kulturelt?

Når vi i nyhederne hører om både med immigranter, om lejre fyldt med mudder efter det mindste lille regnskyl, om børn, der skærer i sig selv, fordi de ikke kan holde ud at leve, så forstår jeg godt, man drømmer om et bedre liv i et Europa, der flyder med mælk og honning.

Jeg er splittet. På den ene side står min forestilling om, hvem det er, der søger til Europa. Jeg er selv taget til USA for at få eventyr og bedre muligheder, end jeg havde i Danmark. Jeg kan sagtens forstå, at man søger derhen, hvor man tror, mulighederne for et bedre liv ligger.

På den anden side kæmper jeg med en vrede overfor den ligegyldighed og foragt for de værdier og samfund, der giver plads og skærmer - åbenbart også de, der vil ødelægge vores demokratier indefra.

Når jeg hører om en gymnasielærer, der gerne vil fremme debatten og have sine elever til at tænke selvstændigt men ender med at blive halshugget på åben gade, når jeg læser at en migrant, der for en måned siden ankom i en af de føromtalte både går ind i en kirke og likviderer 3 sagesløse kirkegængere, når jeg hører om en belgisk lærer, der bliver fyret, fordi han har vist en profettegning, så fyldes jeg af harme.

For hvordan kan man komme og ville have goderne uden at acceptere præmisserne for den levevis, der netop er grundlaget for, at kontinentet har den standard, det har?

Jeg er bange for, at de rettigheder, som min generation nød godt af og de omgangsformer, vi end ikke stillede spørgsmålstegn ved, langsomt udhules. Når jeg tænker tilbage på min skoletid, kan jeg slet ikke forestille mig, at der var emner, vi ikke måtte diskutere. Sådan er det ikke længere.

USA har en enorm berøringsangst i forhold til at turde tale om de problemer, landet har med race og religion. Mange universiteter har bandlyst emner og litteratur, der indtil for nylig har været en del af den almene dannelse og brugt i uddannelsen af kritisk tænkende unge mennesker. Uvidenhed og ignorance, for ikke at tale om intolerance, er ikke befordrende for nogen, hverken her i USA eller i Europa.

Når vi viger, så giver vi både højreekstremistisk kristne i USA og islamister en sejr – problemet er, at de aldrig får nok. Når de har fået én sejr, går de videre til næste punkt på deres dagsorden. Et demokrati er kun så stærkt som sine borgere, og det kan være stærkt, hvis vi står fast på fundamentale principper og ikke viger i misforstået hensyntagen.

Hvis der er noget de sidste 4 år i USA har lært mig, så er det, at man ikke kan tage demokratiet og borgerrettigheder for givet. Gør man det, kan befolkningen hurtigt miste balsale rettigheder. Måske er Europa ved at indse det samme.

Hvis den europæiske befolkning er bange og politikerne ikke lovgivningsmæssigt tør vise, hvor de står, så bliver næste generation af unge ikke blot uvidende og ignorante, de kommer også til at acceptere at leve i et samfund, der har gradbøjet demokratiet.

Lige nu ser det ud som om mørkekræfter får held til at terrorisere majoritetsbefolkningen til en kuet bøjning i nakken og en rød rettepen på avisernes redaktioner og i lærernes årsplaner.

Det bør ikke være op til enkelte modige lærere at tage det på deres kapper at undervise eleverne i ytringsfrihed og generelle menneskerettigheder, hvor modigt og ærværdigt det end måtte være. Enkeltvis opnår vi ikke noget, det er i samlet flok, og med støtte fra lovgivning, at vi skal kæmpe for de værdier, vi siger, vi skatter, og som er fundamentet for vores sekulariserede demokratier.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere