<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Amerikanerne vil have ansigt-til-ansigt-action

Amerikanerne gik glip af en duel på argumenter og personlighed, da Trump ikke ville deltage i en virtuel tv-debat med Biden. I stedet blev det til to adskilte møder.

Her til aften skulle den anden af i alt tre planlagte præsidentkandidatdebatter have fundet sted. Formatet var forsamlingshusstil, hvor borgere kunne stille spørgsmål til Joe Biden og Donald J. Trump.

Efter Trump fik konstateret Corona, ændrede debatkomiteen formatet og besluttede, at den skulle foregå sådan, at Biden og Trump skulle debattere bag computerskærme og altså hverken direkte konfronteres med hinanden eller stå foran et publikum.

Meget hurtigt meldte Trump ud, at det ville være spild af hans tid, og at han ikke agtede at deltage. Lige netop forsamlingshusdebatformatet fungerer ikke godt for Trump, fordi han ikke er i stand til at forholde sig empatisk til almindelige menneskers problemer, så mon ikke han inderst inde var lettet over, at han ikke skulle stå ved siden af Joe Biden, der om nogen kender til de snublesten, livet lægger ud for en?

Hvis Trump i en debat foran almindelige mennesker skulle konfronteres direkte med Biden, ville kontrasten i menneskelig forholden sig til andre mennesker være uhyre tydelig.

I stedet for den planlagte debat imellem Biden og Trump kan det amerikanske folk nu se frem til at skulle tjekke to forskellige tv-kanaler. Begge kandidater har fået tildelt 90 minutter og optræder hver for sig i den forsamlingshusstil, det oprindeligt var tiltænkt, de skulle have deltaget i sammen. De kommer ikke til at forholde sig til hinanden og hinandens svar på spørgsmål fra publikum i salen. Det bliver to forskellige publikummer, der giver feedback til kandidaterne.

Noget af essensen i en forsamlingshusdebat er jo netop reaktionen fra publikum, når kandidaterne svarer eller ikke svarer på spørgsmål. Sammenligningsgrundlaget er stort set ikkeeksisterende, hvis man da ikke lige tager deres forskellige personligheder i betragtning.

Amerikanerne vil have action face to face

Jeg kommer ikke til at sætte mig foran skærmen for at se nogen af de to duellerende kandidater, og sådan tror jeg, mange amerikanere har det. Pointen med at have forskellige former for debatter er jo dels at se, hvordan de forholder sig til hinandens svar og hvis argumenter, der er stærkest.

Mange amerikanere ser frem til disse præsidentkandidatdebatter. Mange følger ikke politik til daglig og beslutter sig for, hvilken kandidat, der skal have deres stemme baseret på, hvordan kandidaterne klarer sig i dueldebatterne op til valget.

Amerikanerne er et sportselskende folkefærd. De sætter sig foran skærmen og følger debatterne som om, det var en boksekamp. Dét er en del af appellen for mange. Hvilken kandidat kan få de bedste retoriske slag ind? Hvem kan knock-oute sin modstander med sine ord? Dét bliver der ikke noget af i aften.

Joe Biden bliver den pragmatiske, empatiske og kedelige kandidat, når han i aften stiller sig foran sit publikum. Trump bliver det stik modsatte, mens han rabler ting af i øst og vest og fornærmer eksisterende og ikkeeksisterende modstandere.

Desværre kommer vi ikke til at se modsætningerne mødes face to face hverken i virkeligheden eller bag hver sin skærm i en duel på ord og argumenter – og det er en skam. For Joe Biden, som aftenens debatformat ville have været en gave til, men mest for det amerikanske folk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere