<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Amerikanerne vil have ansigt-til-ansigt-action

Amerikanerne gik glip af en duel på argumenter og personlighed, da Trump ikke ville deltage i en virtuel tv-debat med Biden. I stedet blev det til to adskilte møder.

Her til aften skulle den anden af i alt tre planlagte præsidentkandidatdebatter have fundet sted. Formatet var forsamlingshusstil, hvor borgere kunne stille spørgsmål til Joe Biden og Donald J. Trump.

Efter Trump fik konstateret Corona, ændrede debatkomiteen formatet og besluttede, at den skulle foregå sådan, at Biden og Trump skulle debattere bag computerskærme og altså hverken direkte konfronteres med hinanden eller stå foran et publikum.

Meget hurtigt meldte Trump ud, at det ville være spild af hans tid, og at han ikke agtede at deltage. Lige netop forsamlingshusdebatformatet fungerer ikke godt for Trump, fordi han ikke er i stand til at forholde sig empatisk til almindelige menneskers problemer, så mon ikke han inderst inde var lettet over, at han ikke skulle stå ved siden af Joe Biden, der om nogen kender til de snublesten, livet lægger ud for en?

Hvis Trump i en debat foran almindelige mennesker skulle konfronteres direkte med Biden, ville kontrasten i menneskelig forholden sig til andre mennesker være uhyre tydelig.

I stedet for den planlagte debat imellem Biden og Trump kan det amerikanske folk nu se frem til at skulle tjekke to forskellige tv-kanaler. Begge kandidater har fået tildelt 90 minutter og optræder hver for sig i den forsamlingshusstil, det oprindeligt var tiltænkt, de skulle have deltaget i sammen. De kommer ikke til at forholde sig til hinanden og hinandens svar på spørgsmål fra publikum i salen. Det bliver to forskellige publikummer, der giver feedback til kandidaterne.

Noget af essensen i en forsamlingshusdebat er jo netop reaktionen fra publikum, når kandidaterne svarer eller ikke svarer på spørgsmål. Sammenligningsgrundlaget er stort set ikkeeksisterende, hvis man da ikke lige tager deres forskellige personligheder i betragtning.

Amerikanerne vil have action face to face

Jeg kommer ikke til at sætte mig foran skærmen for at se nogen af de to duellerende kandidater, og sådan tror jeg, mange amerikanere har det. Pointen med at have forskellige former for debatter er jo dels at se, hvordan de forholder sig til hinandens svar og hvis argumenter, der er stærkest.

Mange amerikanere ser frem til disse præsidentkandidatdebatter. Mange følger ikke politik til daglig og beslutter sig for, hvilken kandidat, der skal have deres stemme baseret på, hvordan kandidaterne klarer sig i dueldebatterne op til valget.

Amerikanerne er et sportselskende folkefærd. De sætter sig foran skærmen og følger debatterne som om, det var en boksekamp. Dét er en del af appellen for mange. Hvilken kandidat kan få de bedste retoriske slag ind? Hvem kan knock-oute sin modstander med sine ord? Dét bliver der ikke noget af i aften.

Joe Biden bliver den pragmatiske, empatiske og kedelige kandidat, når han i aften stiller sig foran sit publikum. Trump bliver det stik modsatte, mens han rabler ting af i øst og vest og fornærmer eksisterende og ikkeeksisterende modstandere.

Desværre kommer vi ikke til at se modsætningerne mødes face to face hverken i virkeligheden eller bag hver sin skærm i en duel på ord og argumenter – og det er en skam. For Joe Biden, som aftenens debatformat ville have været en gave til, men mest for det amerikanske folk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere