<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er visse ligheder mellem Trumps administration og Mette Frederiksens

Forskellen ligger i håndteringen af information fra eksperterne

Sundhedsmyndigheder verden over er enige om at det at bære maske, er en af de mest effektive måder at beskytte mod spredning af Covid-19 på. Det gælder især i den overfyldte offentlige transport, der generelt har dårlig ventilation, og hvor mange mennesker fra forskellige områder står og sidder tæt.

Vi er nu her i USA igen oppe på næsten 60,000 positive tests om dagen. I mangel på central ledelse kæmper hver enkelt delstat deres egen kamp for at begrænse smittetal og -spredning i et forsøg at redde menneskelig og i et forsøg på ikke at overbebyrde hospitalerne.

I sidste måned arbejdede CDC (The Centers for Disease Control), USAs svar på Sundhedsstyrelsen, på et forslag, der skulle sikre at ansatte og passagerer i al offentlig transport bar masker. Sundhedsminister Alex M. Azar II bakkede op om forslaget. Men det hvide hus´ Corona Task Force med Vicepræsident Mike Pence i spidsen blokerede lovforslaget.

Lovforslaget var mere gennemgribende, end noget andet vi tidligere har set. Når CDC med den autoritet og position, de har, ser det som tvingende nødvendigt at indføre så indgribende ændringer, så er der grund til at lytte.

Hvis forslaget var blevet indført, ville det have betydet, at ansatte og passagerer i lufthavne, tog, busser og metro overalt i USA skulle bære maske. Men Pences task force vil have, at det skal være op til de enkelte stater at beslutte, om de vil kræve, at ansatte og passagerer skal bære masker. I det hele taget er det Trumpadministrationens ønske, at al håndtering og eventuelle restriktioner af Coronakrisen skal foregå decentralt og være op til den enkelte delstat.

Både i Danmark og i USA giver sundhedsmyndighederne forslag til adfærdsændringer

Trumpadministrationen har fuld kontrol over, hvilke foranstaltninger, der skal indføres, fordi de kræver, at deres Corona task force skal godkende og underskrive alle Coronavirusrelaterede politikker fra CDC.

I Danmark giver Sundhedsstyrelsen også forslag til hvilke adfærdsmæssige ændringer, de vil anbefale politikerne at indføre. Mette Frederiksen og hendes administration beslutter så, hvordan de vil reagere på disse forslag. På dét punkt ligner Frederiksen- og Trumpadministrationen hinanden.

Men hvor Mette Frederiksen generelt lytter til eksperterne, lytter Trump til sin mavefornemmelse og den radiolog, der for tiden har adgang til Trumps øre.

Man kan mene om Mette Frederiksen og hendes ledelsesstil, hvad man vil, men i en verdensomspændende pandemi, som ingen endnu kender konsekvenserne af, ville jeg ønske, at vi her i USA havde en leder, der lyttede til eksperternes råd.

Amerikanernes holdning til individets frihed bruges strategisk af Trump

Jeg har nu boet i USA i næsten 10 år, og jeg forstår stadig ikke, at den individuelle frihed til at vælge skal sætte en gruppe eller andre individers liv og lemmer på spil.

Hvorfor skal Hr. Brown have ret til at slå sin ældre nabo ihjel, fordi han forbeholder sig retten til at sende sine Coronabasiller ud over sin gamle nabo, når de begge står som sild i en tønde i bussen på vej til arbejde?

Det er smart af Trumpadministrationen at lægge ansvaret for håndteringen af Coronavirus ud til de enkelte delstater. Dels fritager det Trump for direkte ansvar, dels betyder det, at staterne har så travlt med at håndtere situationen, at de ikke vender sig mod Trump – det har de simpelthen for travlt med at redde menneskeliv til. Det er en kynisk tilgang, men den er strategisk snedig. Imens dør tusindvis af amerikanere hver uge.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere