Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ginsburgs status som en rettens rockstjerne siger også en hel del om den tid, hun levede i

Ruth Bader Ginsburg opnåede ikonstatus og var inspireret af den ligestilling, hun oplevede i Skandinavien.

Foran højesteretsbygningen I Washington D.C. stimler folk sammen, spontant bryder mængden ud i sang, bag mundbindene høres “Amazing Grace.” Det er som om, at folk har brug for at mødes og være fælles. Et ikon er gået bort.

Ruth Bader Ginsburg 87 døde af cancer i bugspytkirtlen fredag eftermiddag, amerikansk tid. RBG, som er det kælenavn, hun går under her i USA, var højtelsket og respekteret i store dele af det amerikanske samfund. Hun kæmpede for kvinders ligestilling og for minoriteter i adskillige sager, hun kæmpede for kvinders stemmeret, for retten til prævention, retten til abort og ligestilling i militærakademier.

Hun efterlader sig et eftermæle, der har fokus på hendes enorme indflydelse på amerikansk historie og borgerrettighedsbevægelsen.

I 1993 blev hun af præsident Bill Clinton nomineret til højesteretsdommer og hun blev med overvældende flertal stemt igennem i senatet.

Ginsburg arbejdede dag og nat, hun helligede sit liv til sin karriere. Efter at have lært sig svensk og arbejdet på et komparativt projekt, fik Ginsburg fokus på, at der er andre måder at indrette samfundet på. Hun troede ikke på, at der var forskel på kvinders og mænds arbejde, og bl.a. derfor skulle der heller ikke være forskel på deres rettigheder.

Men RBG var kløgtig og strategisk. Hun vendte måden at se lovgivningen om ligestilling på hovedet og tog i begyndelsen sager, der fremhævede, hvordan mænd blev diskrimineret. På den måde fik hun på listig vis fremført en diskurs, der ændrede den gængse måde at tænke på loven på.

Hun var fra en generation, født i 1933, samme år som USA's 32. præsident Franklin D. Roosevelt blev indsat, tiden var en anden, kønsroller havde ikke tidligere været til diskussion. De rettigheder kvinder tager for givet i dag blev anset som uhørte, da hun bragte dem til torvs.

Cancer har fulgt Ginsburg hele hendes liv. Moren døde dagen før Ginsburg skulle dimitteres fra gymnasiet. Senere, da både hun og hendes mand læste jura, blev han syg af testikelkræft og hun måtte tage noter for ham, passe deres lille datter og selv læse ved siden af. Efter et langt ægteskab mistede Ginsburg sin mand til cancer og hun har selv 5 gange måttet kæmpe med sygdommen, som vandt fredag aften.

Da Ginsburg læste jura, var 9 ud af 550 studerende kvinder. Ginsburg havde svært ved at finde arbejde efter sit studie, fordi hun var kvinde. Hun har måttet kæmpe for at blive respekteret som en selvstændigt tænkende og stærk kvinde og ikke blot blive set som en feminin, petit kvinde hele sit liv. Det kan mange kvinder, unge og gamle, relatere sig til.

Måske er det derfor, RBG i begyndelsen af 00´erne med sin tørre humor, sit intellekt og sin fremtoning fik rockstjernestatus og turnerede USA’s universiteter hvor tusindvis af unge tilhørere flokkedes for at høre hende.

Der er lavet rapsange om hende, skrevet børnebøger, biografier, man kan købe RBG-krus, -hatte, ørenringe og andet merge, SNL (Saturday Night Live) har lavet adskillige sketches om hende, der er lavet en film og en dokumentarudsendelse. I disse Coronatider kan man sågar få mundbind med hendes billede og initialer.

Ginsburg elskede opera, og hendes ikonstatus resulterede i, at hun for få år siden var med i en operaopførsel, godt nok med en stum rolle, men det siger noget om, hvilken enorm genklang og status hun havde i befolkningen.

RBGs sidste ønske var at hun ikke blev efterfulgt af en højesteretsdommer før den næste præsidentindsættelsesceremoni. Nu begynder et grimt politisk spil.

RBG symboliserer ikke blot en epoke I USA's historie, men også en epoke i amerikanske kvinders historie. Hun repræsenterede retfærdighed for alle, uanset køn og race og hun mente alle havde ret til en stemme.

Ginsburg var sig sin position bevidst, men hun var sig også bevidst, at hun stod på skuldrene af de kvinder, der var gået forud for hende. Hun tog sin rolle alvorligt og i de senere år spillede hun en aktiv rolle i at fortælle unge, at de er den næste generation til at føre stafetten videre.

Den stjernestatus, hun fik, siger måske mere om den tid, vi lever i, end den siger om hende. Hun kanaliserede de følelser af ubehag i forhold til samfundsudviklingen som mange føler og fik kampgejsten frem i især kvinder. Hun fik dem til at føle, at alt er muligt, det var hun selv et levende bevis på.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen