Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

USA brænder - Trump skyder skylden på demokratiske guvernører

Trumps og Bidens reaktion er blevet en del af det politiske spil op til præsidentvalget

Det er lørdag morgen, men det kunne lige så godt være sen eftermiddag. Jeg kan ikke aflæse dagens tidspunkt på himlen, og de bjerge, jeg normalt kan se i horisonten, er ikke synlige. Horisonten er grå, ikke af regndråber, som vi er så vant til her i Seattleområdet, men af røg. Når jeg trækker vejret, kan jeg mærke en kradsen i halsen og en begyndende hovedpine. Her lugter af røg, som når man har tændt bål. Men stemningen inviterer ikke til bålsang. Her er helt stille. Ikke en bil kører på vejen, ikke et barn leger i parken foran mit hus. Alle er blevet bedt om at holde sig inden døre. Parker og offentlige strande er lukket.

Voldsomme brande hærger delstaten Californien, Oregon og her hos mig i delstaten Washington. Mindst 20 mennesker har mistet livet. Lørdag vågnede vi op til nyheden om, at Seattle var verdens 3. mest forurenede by, kun overgået af San Francisco i Californien og byen Portland i Oregon, som ligger nogle få timers kørsel herfra. I alt hærger mere end 75 brande USA lige nu.

I delstaten Oregon er 40.000 mennesker blevet evakueret, 500.000 mennesker er blevet bedt om at holde sig parate til en eventuel evakuering. Flere af de tusindvis af indbyggere, der er blevet evakueret én gang har måttet evakuere igen, fordi brandene atter indhentede dem. 9. september afholdt en tydeligt rystet Kate Brown, delstaten Oregons demokratiske guvernør, et pressemøde, hvor hun sagde, at staten aldrig har oplevet så store tab af menneskeliv og privat ejendom i statens historie.

I Californien brænder mere end 40 skovbrande, én af dem er den største i statens historie. Det areal, der indtil nu er brændt, er det største nogensinde registreret på et år. Demokraten Gavin Newsom, Californiens guvernør, udtalte ”Det her er en f… klimanødsitiation!”

I min delstat, Washington, har vi op imod 30 brande, der æder sig vej igennem landskabet. På trods af Seattles regnfulde rygte, er her lige nu meget tørt, temperaturen har i en lang periode ligget tæt ved og over 30 grader, og vi har haft kraftige vindstød – alt sammen noget, der har givet brandene gunstige forhold. Guvernøren her er demokrat og hedder Jay Inslee. Han advarede om, at brandene bliver forstærket af klimaforandringer.

Skovbrande er en naturlig del af økosystemet i delstaterne på vestkysten. Men omfanget, intensiteten, hastigheden og timingen af disse brande er anderledes end normalt. Situationen forværres af, at brandfolk og frivillige skal forholde sig til Coronapandemien. Hver gang en person hoster, og det sker tit, når man er i nærheden af røg og brand, må arbejdet indstilles og ekstra forholdsregler foretages.

Trumps reaktion på skovbrandene

Trump har været bemærkelsesværdigt tavs og har i ugevis ikke nævnt brandene. Han har ikke brug for endnu en nødsituation oven i den Coronapandemi, han ikke har styr på, den store arbejdsløshed og de sociale opstande, vi ser overalt i landet.

Fredag kommenterede han for første gang i en måned situationen, da han takkede brandfolkene for deres indsats og lovede dem økonomisk støtte. Der var hverken løfter om støtte eller opmuntrende ord til de tusindvis af mennesker, der har måtte flygte fra deres hjem.

Mandag besøger Trump Californien for at blive briefet af lokale og føderale brandmænd. Jeg håber ikke, han som tidligere har tænkt sig at sige, at californierne skal feje og rydde op i deres skove.

Begge kandidater er sig selvfølgelig helt bevidste om, hvilke stater, der brænder – og hvilken præsidentkandidat, de støtter ved det kommende valg. For de tre delstater Californien, Oregon og Washington gælder det, at de er så blå, altså demokratiske, at der ikke er nogen tvivl om udfaldet af de delegerede stemmer ved præsidentvalget til november. Dog er der jo også valg til repræsentanternes hus, og her har republikanerne i de tre stater noget på spil.

Rent personligt risikerer Trump altså ikke noget, når han, som han gjorde i delstaten Pensylvania i august, gør nar af, hvordan brandene udvikler sig i Californien. Han sagde, at skovene var rodet, og at der lå gamle blade og kviste overalt, så det jo ikke var så underligt, hvis det hele futtede af. Desuden truede han med, at hvis staten ikke begyndte at feje og rydde op i skovene, så måtte de selv betale omkostningerne efter brandene.

Trump har i årevis ligget i åben krig om immigration, miljøpolitik og sundhedsvæsen med Californien – og der er heller ikke noget nyt i, at han bebrejder guvernøren i Californien, demokraten Gavin Newsom for både skovbrandene og de strømafbrydelser, staten med jævne mellemrum oplever.

Sidste år udtalte lovgivere fra Californien, at de oplevede at behandlingstiden blev forhalet, og at de mente, det var en bevidst strategi fra Trumpadministrationen, der jo godt vidste, at Californien stemte på Hillery Clinton ved sidste valg. En tidligere ansat i Trumpadministrationen (2017+2019) har udtalt, at de af Trump direkte fik af vide, at der ikke skulle udbetales støtte til folk, der havde mistet deres hjem. Ifølge den tidligere ansatte, var Trump vred over, at Californien ikke stemte på ham ved sidste valg.

Biden risikerer at miste både progressive og midtsøgende demokrater i sit forsøg på stemmer

Biden har en anden taktik. I en pressemeddelelse lørdag, sagde han: ”Til de familier, der har mistet alt; til de, der er blevet tvunget til at evakuere; til de modige brandfolk og de, der hjælper på stedet; de, der risikerer deres liv for at hjælpe deres naboer – vær forvissede om, at vi er ved jeres side nu.” Han har ingen reel magt til at kunne gøre andet end at vise sin medfølelse, men han prøver i det mindste at samle og ikke dele befolkningen ved at række ud til alle.

Der er dog også en anden grund til, at Biden vejer sine ord. Måske husker du, da Green New Deal blev præsenteret, bl.a. med den dengang nyvalgte demokrat i Kongressen AOC (Alexandria Ocasio-Cortez) som fremtrædende figur? Green New Deal er et progressivt klimaudspil, der kommer med bud på, hvordan man kan gå fra idé til politisk forandring. Men Joe Biden er ikke for alle de tiltag, som rapporten anbefaler. Bl.a. har han ikke forpligtet sig til at ville forbyde fracking af olie og gas, ligesom han ikke vil udfase atomkraftværker. Dog har han i sammenligning med sin modkandidat en yderst udbygget klimapolitik, og han støtter og har forpligtet sig til store dele af Green New Deal.

Beiden skal træde varsomt. Dels skal han forsøge at få moderate republikanere til at stemme på sig, dels skal han holde på de midtsøgende demokrater. Derfor kan han ikke være alt for bombastisk i sine udtalelser, når det handler om klimaforandringer. Men han skal også forsøge at få så mange af de unge progressive stemmer som muligt. Balancegangen er svær. Dog sagde Joe Biden, at brandene forværres af klimaforandringer.

Hvis Biden ikke var så optaget af at få et bredt spektrum af progressive og moderate vælgere under sin paraply, ville et fokus på Trumps forfejlede for ikke at sige manglende klimapolitik være en strategisk, politisk kampagneforæring.

Jeg er ret sikker på, at den kvinde fra byen Malden, der hulkende støttede sig op ad sin veninde, mens hun blev interviewet til den lokale tv-station om sin oplevelse af flammernes fortæring af sit hjem, er ret ligeglad med politisk spin og verbale drillerier. Hun har mistet alt. Hun nåede lige akkurat at springe ud i sin bil i det tøj, hun stod i – ikke så meget som et familiebillede, havde hun tid til at få med sig. Hele byen er fortæret, tilbage står kun to bygninger. Under interviewet var hun helt tom i blikket, det så ud som om hun langsomt forstod omfanget af de ord, der kom ud af munden på hende. Imens aede veninden igen og igen den hulkende kvindes arm.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen