<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

400.000 børn er testet positive for Covid-19 i USA – millioner risikerer at sulte, når skolerne lukker

Nedlukningen af skoler i USA er en udfordring for de familier, som er afhængige af støtte til faste måltider og et trygt sted at lære og opholde sig.

Mine børn har ikke været i skole siden sidst i februar. Når de på torsdag har første skoledag, bliver det hjemmefra. De skal ikke tilbage i skole før tidligst 1. februar 2021. Ja, du læste rigtigt, jeg skal have begge unger hjemme til virtuel skolegang hele efteråret og et stykke ind i 2021 – mindst. For hvem ved, hvordan situationen udvikler sig. Det ville ikke undre mig, hvis jeg ender med at have børn hjemme i et helt skoleår.

Eksperter er generelt enige om, at når man lukker skoler, så begrænser man også spredningen af Covid-19. Men når skolerne lukker, opstår andre problemer.

Skolerne sikrer sultne børn mad og et trygt sted at være

Skolerne i USA har ikke alene en vigtig rolle, når det handler om børns akademiske og mentale udvikling og læring, de har også en vigtig funktion i forhold til at tilbyde sociale ydelser i form at bl.a. morgenmåltider og frokost til familier med lave indkomster. I alt får over 50 millioner amerikanske skolebørn hjælp fra diverse programmer, der tilbyder børn morgenmad og frokost.

Desuden har de i løbet af skoledagen et trygt sted at opholde sig, hvis de ikke er trygge derhjemme. Der har i hele USA, siden Covid-19 tvang mange skoler til at lukke, været en voldsom stigning i opkald til hotlines, hvor man kan rapportere vold i hjemmet.

Mere end 1,5 millioner skolebørn er hjemløse. Når skolerne lukker, risikerer man at disse børns behov falder under radaren. Ikke alene er de i højrisiko for ikke at modtage skoleundervisning, de har også ofte brug for mad, sanitære forhold, lægehjælp, midlertidig bolig – behov som skolerne og nøglemedarbejdere på skolerne traditionelt hjælper med.

I min region, King County i delstaten Washington, er der 68,000 børn, der ikke får mad nok hver dag. På landsplan får 1 ud af 6 børn ikke nok at spise, 13 millioner børn sulter hver dag i USA. Ifølge data fra Brookings Institution forventes det, at op mod 18 millioner børn ved udgangen af 2020 vil sulte.

Hvis man er sulten, er det svært at lære. Sultne børn kommer oftere i konflikter, har svært ved at sidde stille, har større sandsynlighed for at lide af angst. Konsekvenserne er enorme både akademisk, socialt og mentalt.

Politiske tiltag, private initiativer og skolernes ekstraordinære indsats

Så når mine børns skoler holder lukket og kører al undervisning online, er der mange ikkeundervisningsrelaterede faktorer, der spiller ind i skoledistriktets beslutning. Da skolerne i foråret lukkede ned, kunne udsatte familier køre forbi udvalgte skoler, hvor personale hver dag stod klar til at uddele et måltid mad, som de kunne få udleveret igennem deres nedrullede bilruder. Det fordrede dog, at forældre eller venner havde mulighed for at tage tid ud af arbejdsdagen og køre hen og hente mad på skolen – og at man har en bil til rådighed eller boede tæt på et busstoppested, noget mange amerikanere ikke gør.

Mange børn er desuden alene hjemme hele dagen og må få deres skoledag til at fungere så godt som muligt. Det er bl.a. tilfældet for min venindes to børn. Hun er alenemor og arbejder som sygeplejerske. Det er ikke alene potentielt farligt, det giver også en skævvridning i forhold til læring – de børn med ressourcestærke forældre, der kan arbejde hjemmefra og hjælpe børnene med deres skolearbejde, klarer sig selvfølgelig generelt bedre end de børn, der ikke har forældre, der kan hjælpe.

På trods af særlovgivning, skolernes ekstraordinære indsats og frivillige indsamlinger, der alle er rettet mod at forbedre børns mulighed for at få mad hver dag, ser USA usædvanligt høje tal i stigningen af børn, der ikke ved, hvor deres næste måltid mad skal komme fra.

Når Corona er væk, vil amerikanske børn stadig sulte

De økonomiske konsekvenser som følge af Corona kommer til at vare længere end Coronakrisen i sig selv. Det betyder, at det enorme problem i USA med børn der sulter, vil være en del af det amerikanske samfund i de kommende år. Ifølge USDA (United States Department of Agricultural) tager det typisk 2,5 år fra arbejdsløshedstallene falder til man kan se afledte effekter i form af en nedadgående kurve i folk, der modtager madkuponer.

Corona har mange afledte facetter, der gør beslutningen om at holde skolerne lukkede kompleks. Herovre kalder man nogle gange Corona ”Novel Corona Virus.” Og sådan opleves den også - altså som ´ny´, når det drejer sig om at forstå og reagere på virus. Politikere og offentlige instanser, inklusiv vores skoler, famler i blinde for at navigere i et videnslandskab, der konstant ændrer sig. Imens har udsatte børn brug for, at de voksne arbejder sammen om at hjælpe og beskytte dem – nu, og i de kommende år.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere