<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Valg i USA. Republikanernes Konvent – Beijing Biden er et Loch Ness monster fra sumpen

Republikanerne holder i denne uge deres konvent. Demokraterne beskrives som kommunister og Joe Biden som USAs svar på Fidel Castro. Frygt prægede dagsordenen, talerne havde åbenbart ikke fået Trumps memo om at han glædede sig til et opløftende program.

Selvfølgelig kunne Trump ikke nære sig. Allerede i morges, timer inden republikanernes konvent skulle løbe af stablen, gik han på scenen i North Carolina og talte i en halv time, det er vigtigt at sætte dagsordenen i den amerikanske presse fra morgenstunden. Han sagde bl.a., han gerne vil have, at konventet blev ”opløftende.”

De fleste amerikanere følger ikke med i politik til daglig. Så når de sætter sig foran tv-skærmen for at se konventet, er det ofte første gang, de engagerer sig i politik inden valget. Herefter følger debatterne, der også har mange seere. Konventerne er store infomercials med timevis af tv-tid til demokrater og republikanere.

Og hvordan gik det så på republikanernes første konventdag? Jeg var spændt på, hvordan de ville gribe det faktum an, at USA befinder sig i recession, at vi har en pandemi, der er ude af kontrol og at sociale uroligheder breder sig i storbyerne – og at det alt sammen foregår under Trumps ledelse.

Svaret var enkelt. Republikanerne fokuserede på, at alternativet er værre. Der blev fyret godt op i frygten for Biden-Harris kombinationen. Især Trumps svigerdatter Kimberly Guifoyles sektagtige råbetale advarede: ”De vil ødelægge Amerikas sjæl!” og spillede på, at Trump er en lov og orden præsident ”hvis du er i nød og har brug for politiet, så skal du ikke regne med at få hjælp fra demokraterne,” advarede hun. Hendes kæreste, Donald Trump jr. Tilføjede senere, at hvis demokraterne kom til magten, kunne man regne med at få en telefonsvarebesked, når man ringede 911, USA’s svar på vores 112.

Alt er Kinas skyld og Joe Biden repræsenterer sumpen

Det var fascinerende at se, hvordan Don Junior havde lært sig flere af sin fars håndbevægelser til perfektion. Og også lidt skræmmende. Normalt har præsidentens børn den funktion at fortælle hvor skøn en far, de har haft. Deres rolle har været at menneskeliggøre. Sådan var Don Juniors tale ikke. Den var aggressiv. I en fejende sætning, fik han konstateret, at alt ved den situation, USA befinder sig i, er ”det kinesiske kommunistiske partis skyld.” Og så gik han ellers til angreb på Joe Biden, som han kaldte et Loch Ness monster, der havde brugt hele sit liv på en gang imellem at stikke hovedet op fra sumpen, men ellers intet havde udrettet. Hvis man gerne vil vide, hvad hovedbudskabet i aften var, så kan man se Don Juniors tale, den opsummerer samtlige talers budskab.

Demokraterne blev dæmoniseret og beskrevet som kommunister, kammerater, radikale socialister. Det blev sagt, at det klassiske demokratiske parti, ikke længere eksisterer men nu bliver styret af ultravenstreorienterede kræfter. Én taler sagde ligefrem ”demokraterne har ikke bragt os andet end ødelæggelse.” Som kontrast blev der slået til lyd for, at ”Trump er den vestlige civilisations bodyguard,” som grundlæggeren af organisationen Turning Point USA, Charlie Kirk udtrykte det.

Han har udrettet så meget – næsten helt selv

Trumps håndtering af Coronakrisen, som i USA har kostet mere end 175.000 amerikanere livet og er det land i den vestlige del af verden, der er hårdest ramt, blev rost til skyerne. Vi husker nok alle, da han i begyndelsen af pandemien forsikrede amerikanerne om, at virus ville forsvinde som et mirakel. Det gjorden den ikke og kritikere og politiske kommentatorer hævder, at Trump i sin håndtering af krisen er svag. Det var dog ikke det indtryk, man fik, når man så den ene taler efter den anden rose Trumps ”hurtige” og ”kloge” håndtering af krisen. Der blev vist adskillige klip af demokrater, der roser Trump for hans hjælp. Bl.a. et af New Yorks demokratiske guvernør Andrew Cuomo, der roser Trumps hjælp med vernemidler og respiratorer – en klar manipulation af klip, når man har fulgt det offentlige verbale slagsmål mellem de to tæt. Ja, Cuomo takkede Trump. Det er alment kendt, at hvis man vil have hjælp fra den føderale administration, så skal man offentligt gå ud og rose Trump. Forud for dette klip gik dog en hård offentlig kritik fra Cuomo, da New York manglede respiratorer og værnemidler og ikke kunne få dem.

Den empatiske Trump

Der blev også slået på empati men på en anden måde, end vi så demokraterne gøre det på deres konvent. Republikanerne ved, at Trumps facon støder nogle vælgere. Derfor blev der fokuseret på, at Trump ikke er flink – som den svage Biden. Nej, Trump er hård, han siger tingene, som de er. Han går ikke ind for at være politisk korrekt, han går ikke ind for Cancel Culture. Han er stærk. En taler hævdede at have set Trump vise omsorg i private stunder. I et indslag stod Donald Trump i det hvide hus med repræsentanter for sygeplejersker, politi, posthusansatte og truckchauffører. Det var tåkrummende akavet at se ham forsøge at tale med menigmand. Han befandt sig åbenlyst bedst, når han fik ros og kunne sige noget i generelle vendinger om en delstat eller den profession, der blev beskrevet. Hvor vidt det lykkedes for republikanerne at male et troværdigt billede af en præsident, der kerer sig om den almindelige mand og kvinde, må tiden vise.

Nikki Haley, tidligere Guvernør for South Carolina men af de fleste danskere nok bedre kendt som USA’s FN-ambassadør fra 2017-2018, holdt også en tale. Hun var mere nedtonet i sin stemmeføring og havde travlt med at pitche sig selv til kandidat, der er jo et valg igen om 4 år, men budskabet var det samme: ”Trump fortjener 4 år mere, det kommunistiske Kina gav os Coronavirussen” og ”USA er ikke perfekt, men vores principper er det.”

Ingen politisk vision

Trumps meningsmålinger er dårlige, rigtigt dårlige. Republikanerne har ikke offentliggjort noget politisk program for de kommende 4 år, skulle de vinde igen. Dog har de offentliggjort deres noget ukonkrete visioner i punktform. To af dem lyder ”stoppe de endeløse krige” og ”vende tilbage til normale tilstande.”

Mit bud er, at den almindelige amerikaner gerne vil vide, hvordan vi kommer ud af den pandemi, vi befinder os i lige nu. Amerikanerne har endnu ikke set en plan for, hvordan Trumpadministrationen vil bekæmpe Coronapandemien. På konventets første dag kom der ikke svar på, hvordan USA skal komme ud af den pandemi, de står i. Men der blev heller ikke præsenteret nogle politiske visioner for, hvad de amerikanske vælgere kan forvente, hvis de stemmer på det republikanske parti ved det kommende valg.

Måske har Trump og jeg forskellige forestillinger om, hvad der er opløftende. Talerne var primært rettet til Trumps base, den tilhører jeg ikke. Jeg bliver ikke opildnet af frygt for forandring, for skatter, for et offentligt sygehusvæsen. Jeg bliver snarere skræmt, når republikanerne buldrer og brager i deres retorik. Det USA, trumpisterne vil, er jeg – og mange millioner amerikanere – ikke interesseret i. Så nej, første dag af republikanernes konvent var ikke opløftende – i hvert fald ikke for mig.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten