<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Valg i USA. Demokraternes Konvent - We the People

I dag afholdt demokraterne deres onlinekonvent med prominente talere som Bernie Sanders og Michelle Obama. Men det var en ganske almindelig ung kvindes oplevelse, der gjorde størst indtryk på mig.

På sin løbetur her til eftermiddag, mødte min mand 2 af vores naboer. Hun er demokrat, han stemte ved sidste valg på Trump. Vi har besøgt hinanden privat flere gange, og talen falder altid på et eller andet tidspunkt på politik. Naboen nævnte, at valget i New Zealand er blevet udskudt og foreslog, at vi skulle gøre det samme i USA. Hans kone rullede med øjnene og protesterede højlydt. Da min mand fortalte mig om samtalen, foreslog jeg, at vi kunne invitere hende til at se åbningen af demokraternes kovent sammen senere på eftermiddagen.

I bedste amerikanske ´feel good´ stil var skuespillere og teknikere fra Hollywood blevet inviteret til at give konventet, der bliver afholdt online, noget kendisbling og et professionelt udtryk. Vores alle sammens Amerikas House Wife, Eva Longoria, var vært. Børn af alle tænkelige farver sang nationalsangen og små skærmbilleder viste dem recitere amerikanernes ´pledge of allegiance.´ Jeg fik kuldegysninger og en klump i halsen. Det forsvandt dog hurtigt, da der bagefter skulle være fællesbøn. Dér står mit danskamerikanske hjerte alligevel af.

Der var blid musik, fejende billeder af amerikanere, der rakte hænderne ud og med varme og kærlighed favnede hinanden – eller gav albue bumps med mundbind på. Igen og igen blev det fremhævet, at den situation, landet står i, handler om at redde det amerikanske demokrati og om at stå sammen som én nation – på trods af de meningsforskelle, der måtte skille landet. Som tidligere præsidentkandidat, senatoren fra delstaten Minesota, Amy Klobuchar sagde først på latin og derefter på engelsk, da hun beskrev den enhed, hun og aftenens andre talere plæderede for: ”ud af mange er vi én.”

Der var en del prominente talere på konventets første dag, deriblandt Guvernøren fra New York, demokraten Andrew Quomo, som er populær i USA for sin håndtering af Coronakrisen. Quomo talte om Trumps håndtering af pandemien og sagde bl.a. ”opdelingen af os som folk, skabte Trump. Og han gjorde den kun værre.” I det hele taget var aftenens tema, at amerikanerne er sårbare, når de er et delt folk, og at det betyder noget, hvem man vælger til at lede et land. Lederskab afgør ifølge Quomo om vi ”vokser som nation eller om vi dør.”

Nero sad og trillede tommelfingre mens Rom brændte – Trump spiller golf

Af andre prominente talere kan nævnes den uafhængige guvernør fra delstaten Vermont, Bernie Sanders. Han gav sin sædvanlige socialistiskinspirerede tale med den intonation, vi kender så godt. Men han sagde en sætning, der kommer til at give genlyd: ”Nero sad og trillede tommelfingre, mens Rom brændte, Trump spiller golf” med en slet skjult hentydning til den situation USA’s økonomi står i, Trumps håndtering af Coronakrisen, hvor mere end 170.000 amerikanere har mistet livet og 5 mio. er konstateret smittede og den miljøkrise, landet for tiden slet ikke har kræfter til at tale om eller gøre noget ved.

Og så skete der noget specielt. Et helt panel af prominente republikanere, alt fra højtstående erhvervsfolk til en tidligere præsidentkandidat, nemlig den tidligere guvernør fra delstaten Ohio, John Kasich, fortalte amerikanerne, mens hans tale meget pædagogisk var optaget ved en skillevej ude på landet, at de i overført betydning stod ved en skillevej. At han selv er stolt af at være republikaner, stolt af i en menneskealder at have tilhørt Lincolns parti. Men at ”dette valg er større end politiske partier.”

Sidste taler på aftenens program var Michelle Obama. Hendes tale var tredelt. Hun appellerede til amerikanernes historie og påpegede, at vi ønsker en bedre verden fremadrettet end den, vi overtog. Til at fremme sin pointe, nævnte hun Amerikas børn, og sagde, at de for tiden stiller sig selv spørgsmålet, om de voksne har løjet for dem. For når de voksne fortæller dem, de skal lære at udvise empati, ser de samtidig at folk i magtfulde positioner ikke selv udviser den empati, de så gerne vil lære børnene.

Michelle Obama er kendt for citatet ”when they go low, we go high.“ Citatet stammer fra demokraternes kongres før sidste præsidentvalg i 2016 for 4 år siden. I aftenens tale stillede hun spørgsmålet: ”Er det stadig en strategi, der virker?” Og svarede selv: ”Det er det eneste, der virker.” Derefter brugte hun resten af sin taletid til at understrege vigtigheden af at stemme.

Men det er ikke Michelle Obamas tale, der gjorde størst indtryk på mig. Det var heller ikke George Floyds familie, der talte om lighed for alle. Og det var heller at høre, hvordan det samlede korps af folk, der repræsenterede forskellige funktioner i sundhedsvæsenet dagligt kæmper for folks liv på landets hospitaler - selvom de alle var magtfulde indslag.

Nej, det der gjorde størst indtryk var den unge kvinde, der på skærmen fortalte om sin 65-årige far. Familien er fra Arizona og da restriktionerne som følge af Coronapandemien blev løftet, og familien ikke længere skulle være i karantæne, stolede faren på Trumps ord om, at virussen var under kontrol. Derfor tog han til en bar, hvor han kunne synge karaoke. To uger efter lå han i koma på et hospital og kort tid efter døde han alene i en hospitalsseng. Hans datter måtte tage afsked med sin far via sin mobiltelefon. Datteren var tydeligt berørt. Og meget vred. Ifølge hende, var farens eneste eksisterende immunsvækkelse, at han stolede på Trump.

Budskabet om at stå sammen som et folk blev gentaget igen og igen. Vigtigheden af at få sin brevstemme afsted så hurtigt som muligt var også i fokus. Flere talere fik flettet ind, at demokratiet er truet generelt og at postvæsenet specifikt er en del af strategien for ikke at lade folks brevstemmer tælle ved valget.

Det bliver spændende at se, hvordan republikanerne griber deres onlinekongres an. Hvilke emner de mon vælger at fokusere på, og hvilken stemning de gerne vil fremmane. Republikanernes konvent løber af stablen næste mandag. Og hvem ved, måske inviterer jeg min Trumpstemmende nabo hjem i min stue, så vi kan se programmet sammen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere