<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump forsøger at manipulere det kommende præsidentvalg - og postvæsenet spiller en afgørende rolle

Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget.

Trump forsøger at svække postvæsenet i et forsøg på at forhindre folk i at stemme. Ved det kommende amerikanske valg kommer flere amerikanere end nogensinde før til at brevstemme pga. Coronapandemien. Det er afgørende for den demokratiske proces, at distribuering af stemmesedler fungerer gnidningsfrit.

Først udskiftede Trump den øverste chef for det samlede amerikanske postvæsen og derefter fyrede den nye chef Louis DeJoy i stribevis af højtstående medarbejdere. Formålet er at centralisere magten. Samtidig er der blevet indført nyt tiltag, som vil gøre postgangen langsommere. Det har selvfølgelig betydning, fordi mange borgere pga. Coronapandemien agter at brevstemme ved det kommende præsidentvalg.

Traditionelt har postvæsenet haft en afgørende rolle i stemmeprocessen, når landet har stået i kriser som krig og depression. Aldrig før har det været brugt strategisk til systematisk at afholde folk fra at stemme.

Hvorfor demokraterne vil have indført lettere adgang til at brevstemme og hvorfor republikanerne ikke vil

Demokraterne kæmper for at gøre brevstemmer tilgængeligt for en bredere del af den amerikanske befolkning, inklusive latinoer, afroamerikanere, tidligere straffede, hjemløse og marginaliserede grupper i det hele taget. I denne Coronatid presser demokraterne på for at få deres agenda igennem med argumenter om, at det både er en mere demokratisk tilgang og et argument om, at der vil være mindre smitterisiko ved at stemme hjemmefra. Det er alment kendt, at de, der ikke dukker op til de fysiske valgsteder, er mere tilbøjelige til at stemme på demokraterne. Argumentationen er både funderet på grundlæggende demokratiske principper og har et politisk motiv.

Republikanerne på deres side er af åbenlyse årsager generelt imod at indføre muligheden for at brevstemme – de tror, at hvis flere får mulighed for at stemme, vil det skade deres position. Deres argument er, at der vil være en større risiko for snyd med stemmerne. Gentagne undersøgelser har vist, at brevstemmer er mindre udsatte i forhold til snyd med stemmerne end fysiske valgsteder. Men det er det argument, republikanerne er nødt til at holde fast i, for de ved, at en udvidelse af muligheden for at brevstemme, vil skade det kommende valg. Med Trumps egne ord, ville en bred national mulighed for at brevstemme betyde, at ”du aldrig igen vil få en republikaner valgt.”

Trumps tiltag for at gøre stemmeprocessen vanskeligere

Samtidig med at Trump offentligt har udtalt sig om, at en forsinkelse af valget kunne komme på tale, er folk omkring ham begyndt at se på, hvad der kan gøres for at forsinke stemmeprocessen. Mange led i stemmeprocessen er ifølge en artikel i Politico den 10. august blevet overvejet – lige fra hvordan man kan give ordre til postvæsenet om ikke at levere specifikke stemmesedlerne i tide til at forhindre de enkelte delstater i at tælle stemmer efter den 3. november. Desuden har Trump set på, om der er nogle ”executive orders” ved at bruge en nøderklæring, der kan forhindre stemmedeltagelse via brevstemning.

Trump ser udfaldet af sine kommende retssager som afgørende for valget

Til programmet 60 Minutes har en advokat for Trumps 2020-valgkampagne sagt: ”Præsidenten ser brevstemmer som en trussel for sit genvalg”. Da Trump for nylig inviterede en Politico-journalist til det hvide hus, spurgte journalisten, hvad Trump så som den største udfordring i forhold til at blive genvalgt ved det kommende præsidentvalg. ”At vi taber vores søgsmål,” svarede Trump.

De handler om at begrænse muligheden for at brevstemme. Indtil videre har Trump og RNC (Republican National Committee) brugt 20 millioner dollars på den slags søgsmål i mere end 12 stater, deriblandt i delstater som Colorado, Minnesota, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Florida, hvor de regner med løbet mellem Trump og Biden bliver tæt.

Eksempelvis forsøger RNC i delstaten Pennsylvania at forhindre samtlige 67 amter i at opsætte sikre, bemandede postkasser, hvor folk kan aflevere deres stemmesedler. I delstaten Florida, forsøger de at gøre det ulovligt at myndighederne betaler for portoen af stemmesedlerne og kæmper i øvrigt imod at godkende stemmesedler, der er poststemplede frem til valgdagen og ikke modtaget på valgdagen.

Kaos og mistillid til valgprocessen skaber måske mulighed for 4 år mere til Trump

Trumps strategi er ikke kun vælgerundertrykkelse. Det handler i lige så høj grad om at skabe kaos før, på og efter valgdagen. Ved at gentage sit budskab om valgfusk og ved bevidst at så mistro i forhold til valgprocedurerne, lægger Trump kimen til at kunne udfordre eller ligefrem ikke acceptere valgresultatet.

Der er meget mere på spil end hvem der skal sidde i det hvide hus efter det kommende præsidentvalg. Hvis befolkningen mister tilliden og troen på den demokratiske valgproces er selve demokratiet i fare.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Desiree Ohrbeck, cand.mag. I dansk og historie. Tidligere Sendelektor på University of Washington, Seattle. Sidder i Scandinavian Studies Departments Advisory Board. Prikker til den danske selvforståelse og skriver om dansk-amerikanske forhold ud fra en position med et ben i hver lejr.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
30.09.20, 16:06
Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef. Læs mere
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere