Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lige dér sidder en pædofil satanist

Falske nyheder har altid eksisteret. Tidligere grinte vi bare af dem. Ikke længere. Kynikere opfinder i dag falske nyheder, spreder dem via facebook og twitter – og ude i virkeligheden er der desværre folk, der tror på dem.

Lige over for mig, mindre end en meter væk, sidder en mand, som anklages for at være satanist og pædofil:

Han ligner en almindelig mand, som er på vej på arbejde med metroen. Slut 60’erne. Tyndt, gråt hår. En vindjakke. Et jakkesæt. Han har en madpakke med. Kigger roligt på sin avis og sin mobil. Ser over på mig et øjeblik. Så stirrer han tomt ud i mørket.

Mandens navn er John Podesta.

Indtil for et øjeblik siden en af USA's mest magtfulde. Kampagnechef for Hillary Clinton. Havde hun vundet valget, var han blevet hendes nærmeste rådgiver som stabschef i Det Hvide Hus – som han også var toprådgiver for Bill Clinton og Barack Obama.

Nu er han bare en ældre mand med en madpakke i Washingtons metro. Og dog: Podesta er i dag hovedperson i en tragisk løgnehistorie:

En falsk konspiration om, at han både er en satanist, som deltager i orgier i New York City, hvor gæsterne maler med en kombination af menstruationsblod, sæd og urin; og er leder af en ring af pædofile, som holder børn fangne i hemmelige tunneler i Washington DC.

Det lyder langt ude, ja, det lyder næsten underholdende. Det er det bare ikke. Det er dødsens alvorligt. De sejlivede løgnehistorier er orkestreret af den stærkt  højreorienterede ’alt-right’-bevægelse, som fabrikerer ’fake news’, og spreder dem på sociale medier og digitale fora.

Der er – og det er faktisk uhyggeligt – stærke bånd mellem ’alt-right’-bevægelsen og den kommende præsident Donald Trump. Et af de steder, hvor løgnehistorierne florerer mest markant, er på onlinemediet Breitbart News. Dets chef, Steve Bannon, er nu Trumps chefrådgiver.

Men det er faktisk værre: Da den opdigtede historie om, at Podesta deltog i satanistiske orgier, blev breaket kort før valget, blev den re-tweetet i titusindtal. En af dem, der delte den, var Mike Flynn. Han er nu udpeget til Trumps nationale sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus.

Og det bliver endnu værre: Da den bizarre løgn om, at Podesta i ’hemmelighed’ drev en pædofiliring under et pizzeria i Washington, hvor børn blev holdt fanget, valgte Mike Flynns søn at dele den løgn på sociale medier. Sønnen var en del af Trumps inderste rådgiverkreds.

Løgnene er dødsensfarlige. De sværtede Clinton til i valgkampen – med hjælp fra Trump, Bannon og Flynn Sr og Jr. Det var udtryk for et hidtidigt lavpunkt i amerikansk politisk historie. Forleden kunne det have kostet menneskeliv, da en gal mand tog sagen i egen hånd.

Edgar Welch, en familiefar, troede på de løgne, han læste, og som blev delt af Trumps inderkreds, så han tog sagen i egen hånd. Han greb sine våben, kørte til hovedstaden, væltede ind i pizzeriaet, fordi han ville optrevle ’sagen’. Folk blev skræmt fra vid og sans.

Heldigvis skete der ikke noget. Denne gang.  Welch skød kun op i taget, inden han blev pågrebet af politiet. Andre butikker i området – en boghandel, en cafe, en restaurant – fortæller, at de er blevet chikaneret i ugevis af folk, som tror på løgnene.

Det er reelt terror, der foregår. Pizzeriaet er midlertidigt lukket. Der står bevæbnede vagter foran andre butikker her. Det er meget tæt på for mig – for det pågældende pizzeria var i de fem år, min familie boede her i byen, den restaurant vi oftest kom på. Det er skræmmende.

Falske nyheder har altid eksisteret. Tidligere grinte vi bare af dem. De etablerede medier dominerede nyhedsstrømmen. Ikke længere. Kynikere opfinder i dag falske nyheder, spreder dem via facebook og twitter – og ude i virkeligheden er der desværre folk, der tror på dem.

Mens jeg sidder i metroen og ser på Podesta, får jeg ondt af ham. En god mand, fanget i en ond tid. Symbolet på en æra, hvor fakta taber til løgn: Det post-faktuelle samfund. Vor tids svøbe.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
25.01.20, 22:25
Skulle det forhold engang ændre sig, så laver vi en ny strategi. Indtil da er vi forenet i et kongerige, og det tager vi udgangspunkt i, når vi udformer en strategi. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
25.01.20, 16:49
Gak-gak Mette og Rabat Bødskov tager til Bruxelles Læs mere
Af Isabella Arendt
25.01.20, 13:26
SF synes, topchefer tjener for mange penge. Det vil de nu forbyde. Jeg synes, at SF har adskillige forkerte holdninger til samfundet - men har dog ikke tænkt mig at forbyde dem at fremstille forslag, jeg ikke er enig med. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.01.20, 22:58
Deadlinevært Steen Nørskov opførte sig uhyrligt groft over for Tommy Robinson, der kan bevise forsøget på at lave fake news gennem optagelser, han selv foretog i studiet. Læs mere
Af Marie Høgh
24.01.20, 14:30
Mette Frederiksens historisk ringe nytårstale var en opvisning i statslig formynderlyst. Men det kniber med ånden i den borgerlige lejr, hvor der tilsyneladende ikke er nogen, der for alvor anfægter tanken om den gennemregulerede stat. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.01.20, 13:29
Det er i ellevte time, at danske politikere officielt får sig en holdning om rigsfællesskabet. En holdning, som ikke kun luftes på varmestuer og i grønlandske medier. Læs mere
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.20, 12:47
En gang var det acceptabelt at køre stærkt i byen, men tiderne er skiftet. Mange kører dog stadig hasarderet, især andengenerationsindvandrere. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.01.20, 11:42
Både røde og blå politikere vil have flest mulig gennem en boglig uddannelse. Det er at svigte de unge Læs mere