Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Korrupt kåring af Aarhus-bibliotek som klodens bedste

Den ’internationale pris’ er købt og betalt af danske penge, hvoraf de fleste endda er statslige og kommunale skattekroner. Det er rent fup - og ja, ærligt talt pinligt.

Da jeg forleden læste, at ”Aarhus' nye hovedbibliotek er kåret til verdens bedste”, blev jeg straks grebet af mistro:

Jeg tænkte instinktivt: Hvem mon har betalt for, at Danmark kunne få den pris - for, ja, jeg har været på DOKK1, skønt sted, men:

Er det virkelig bedre end andre steder, jeg har været – som New York Public Library, Trinity College Library i Dublin, Old Library i Oxford eller Borges’ bibliotek i Buenos Aires?

Ja, lød den bombastiske melding fra Ritzaus, vores nationale nyhedsbureau, som havde klædt sig i de nationale rober – og som gav ordet til Rabih Azad-Ahmad, den radikale politiker, som er kulturrådmand i Aarhus:

”International ros og klap på skulderen fra udlandet er altid dejligt,” udbrød Azad-Ahmad, der stolt som en pave var rejst til Ohio i USA for på kommunens vegne at modtage den fine præmie, da det Internationale Biblioteksforbund (IFLA) holdt verdenskongres.

”Vi var i konkurrence med nogle af verdens bedste biblioteker. Jeg har altid vidst, at vi har et fantastisk bibliotek…og nu har vi fået bekræftet, at det er verdens bedste,” pralede rådmanden.

Der var bare to problemer i kåringen:

Først det mindste, men dog væsentlige:

DOKKEN er faktisk ikke kåret til verdens bedste bibliotek, men til det bedste, som er åbnet i perioden mellem den 1. januar 2014 og den 1. juni 2016. Det indsnævrer trods alt det potentielle vinderfelt en hel del.

Så til det største og alvorligste:

Prisen er simpelthen ikke en ’international’ pris, men en tvivlsom ’pris’, som er købt og betalt af danske offentlige myndigheder og private virksomheder, der har egne interesser i at fremme netop dette Aarhus-projekt.

Alt dette kunne Radio24syv afsløre i fredags, da følgende oplysninger blev gravet frem – og hold nu fast, for det her lugter ærligt talt af korruption:

#1: Prisen administreres af danske skattemidler – nemlig af Slots- og Ejendomsstyrelsen, som styrer det ’Modelprogram for folkebiblioteker’, der uddeler prisen. Kulturminister Bertel Haarder, som er politisk ansvarlig, er således stolt over ’den internationale hæder af Aarhus.’

#2: Prisen uddeles af en såkaldt ’international jury’ – men her skal man være endog meget provinsiel for at sige ’international’. Seks ude af otte medlemmer af juryen er danskere, en er nordmand, en er dog noget så eksotisk som australier. Formanden er selvfølgelig dansk.

#3: Prisen er udelukkende sponseret af to danske virksomheder – nemlig Systematic, som er det selskab, der leverer IT-løsninger til DOKKEN og mange andre biblioteker, og af RealDania-fonden, der har bidraget stort til at fremme den havnefront i Aarhus, som DOKKEN er en central del af.

#4: Prisen til vinderen er i øvrigt 5000 dollars i kolde kontanter – men de penge har Aarhus Kommune stort set selv betalt for, idet Systematic, som deler ud af pengene, faktisk er DOKKENs egen forretningspartner. Ja, pengene har i øvrigt næppe dækket rådmandens rejse til Ohio.

Så her er pointen skåret ud i pap, bøjet i neon og råbt ud i en megafon:

Kåringen af DOKKEN, som klodens bedste bibliotek, er fup og, ærligt talt, tæt på at være udtryk for ren korruption, idet den ’internationale pris’ i den grad er købt og betalt af danske penge, hvoraf de fleste endda er statslige og kommunale skattekroner.

Da Per Lysholt, kulturreporter på Radio24syv, spurgte rådmand Azad-Ahmad, om ikke det hele ser lidt mærkeligt ud, svarede han:

”Jeg betvivler ikke deres neutralitet…der er jo ingen repræsentanter fra DOKKEN i juryen.”

Helt ærligt:

Juryen er overhovedet ikke neutral! Den er dansk. Ingen repræsentanter fra DOKKEN i juryen? Ah, det er godt nok tæt på!

I stedet for at juble over prisen, hr. rådmand, burde du hellere skamme dig. Det er faktisk pinligt at pynte sig med lånte fjer. Aarhus og DOKKEN har ingen international hæder fået.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.