Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først gik jeg til politiet. Så tænkte jeg mig om

Hvordan i alverden er det gået til, at jeg er bragt i en situation, hvor jeg bringer det værste op i folk?

Jeg lader mig normalt ikke påvirke af de – desværre – mange trusler, som jeg modtager, men i weekenden blev det alligevel for meget:

”Du bliver den første, der skal renses ud,” var der en, der skrev på min åbne facebook-side.

Manden, som skrev udsagnet, er, kunne jeg se på hans profil, en sjællandsk blikkenslager. Jeg spurgte ham, hvordan han ville rense mig ud?

”Ligesom tyskertøserne får du, hvad der skal til.”

Dem, han taler om, var nogle af de mest forhadte under Anden Verdenskrig: Piger og kvinder, som typisk indgik i forhold til tyske soldater. Efter krigen blev de hånet, klædt nøgne, fik deres hår klippet af, blev udstillet som nazismens kollaboratører. Mange fik tæsk.

Jeg spurgte manden, om han truede mig?

”Du må tage det, som du har lyst til, men den dag, der bliver borgerkrig, er jeg sikker på, at dit navn vil huskes,” svarede han.

Måske er det al den vold, som vælter ind over os i disse uger – terroren i Orlando, Nice, München – som pludselig gjorde truslen nærværende? Måske er det fordi jeg lige havde læst en hjerteskærende artikel på fem-årsdagen for Utøya-terroren i Oslo?

I hvert fald ramte den sjællandske blikkenslagers trussel mig så meget, at jeg besluttede at gå til politiet for at anmelde ham for truslen. På stationen slog betjenten manden op i registret. Han havde et par bøder for trafikovertrædelser. Ellers ikke ’kendt af politiet’, som man siger.

Betjenten ringede ham op, mens jeg var der. Blikkenslageren faldt sammen som en lille dreng hos skoleinspektøren. Undskyldte. Sagde, han ikke mente det. Lovede aldrig at gøre det igen

Opløftet gik jeg derfra. Den truende mand, som havde skrevet til mig, var nu faldet helt sammen. Tydeligt skræmt over at blive kontaktet af en myndighed. Måske også flov over at blive konfronteret med, at den person, han truede, faktisk var et rigtigt menneske.

Jeg var glad for, at jeg for en gang skyld havde taget affære – men jeg begyndte også at tænke over min egen rolle:

Hvordan i alverden er det gået til, at jeg pludselig er bragt i en situation, hvor jeg bringer det værste op i folk?

Jeg ser mig selv som et empatisk, tolerant, rummeligt og, ja, et kærligt menneske. Den kamp for mellemfolkelig forståelse, jeg står for – som debattør, foredragsholder, bestyrelsesmedlem – er, mener jeg, en god sag at kæmpe for.

Men:

Er der noget, jeg siger eller gør, som giver folk anledning til at blive så vrede?

Modstræbende må jeg nok anerkende, at, nej, jeg lever ikke altid op til den ’gode tone’, som jeg kræver af andre. For ofte stempler jeg selv dem, som jeg er mest politisk uenige med, med adjektiver, som er på et for lavt niveau. ’Dumme’, ’ubegavede’, og, ja, det, som er værre.

Min hustru har ofte sagt det til mig – men der var Michelle Obama, som bragte mig til erkendelsen, da hun talte på Demokraternes Konvent om, hvordan Barack og hun opdrager deres døtre. Der ramte hun en værdi, som vi alle bør dele – ikke mindst over for dem, vi er mest uenige med:

”Når nogen er ondskabsfuld eller opfører sig som en bølle, så skal I ikke gå ned på deres niveau. Nej, vores motto er: Når de andre sænker niveauet, så hæver vi det.”

Det er jo sådan, det er. Sådan det bør være. Selv hvis man synes, at dem, er mest uenige med, er gået langt ned i niveau, så skal man aldrig selv forfalde til samme taktik.

Den lære vil jeg gøre mit bedste til at følge, så jeg holder op med at tale og skrive på en måde, som tænder dem, der er mindst enige med mig, af. Jeg vil bestræbe mig på at hæve niveauet – ikke mindst mit eget. Så kan det også være, at jeg slipper for at gå til politiet igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
06.12.19, 13:22
Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.12.19, 10:45
Hold fingrene fra at kriminalisere jødisk omskæring. Forslaget om, omskæring skal betragtes som vold, gør danske jøder hjemløse. For omskæring er en gammel religiøs nødvendighed. Læs mere
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Den laveste socialgruppe bor primært til leje i almene boliger - ikke ligefrem er et miljø, som er befordrende for at komme frem i verden. Der er brug for et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere