Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jo, Thulesen Dahl, du er faktisk en tøsedreng

Hvad skal der egentlig til for, at Dansk Folkeparti tør tage ansvar? Tja, efterhånden tror jeg ikke, at selv absolut flertal til partiet er nok. Jeg tror, at grise skal flyve, før det sker. Lille Tulle tør ikke.

Dengang han sagde de ikoniske ord – søndag den 1. oktober 1995 under Fremskridtspartiets dødskamp af et landsmøde i Aarhus – lød det komisk, men i dag ved vi, at Kresten Poulsgaard i virkeligheden var profetisk:

”Kristian Thulesen Dahl…du er en tøsedreng!”

Dengang tilhørte Thulesen Dahl, afgående formand for Fremskridtspartiets Ungdom, den fløj i partiet, som anført af Pia Kjærsgaard forsøgte at erobre al magt. Da det mislykkedes, sprang han angiveligt fra sine løfter om at følge flertallet. Få dage efter var Dansk Folkeparti skabt.

I dag står det klart, at Poulsgaards udsagn er helt korrekt – for, jo, Thulesen Dahl, du er faktisk en tøsedreng. En pylret, uselvstændig, ung mand, som er bange af sig, som ordbogen definerer udtrykket. De forløbne 12 måneder – siden valget – har været en ren tilståelsessag:

Først turde Thulesen Dahl ikke gå efter magten – selv om han fik et kanonvalg. Dansk Folkeparti blev det største borgerlige parti med opbakning fra hver femte vælger. Al normal logik ville være, at partiformanden ville i regering. Men lille Tulle turde ikke.

Dernæst lovede han under folkeafstemningen i december sidste år om retsforbeholdet, at et nej ingen konsekvenser ville få. Så nemt som at knipse i fingrene kunne Danmark få en særaftale. Da lokummet brændte og en aftale skulle på plads, var lille Tulle pist borte.

Endelig har DF-formanden efter det britiske farvel til EU, opstillet så mange nye krav for, at hans parti går i regering – især, vistnok, at vi skal have en folkeafstemning, som kan ende med dansk exit – at det reelt aldrig kan lade sig gøre. Lille Tulle tør simpelthen ikke.

Hvad skal der egentlig til for, at Dansk Folkeparti tør tage ansvar? Tja, efterhånden tror jeg ikke, at 90 mandater i Folketinget – altså absolut flertal til partiet – er nok. Selv der ville partiet forsøge at smyge sig udenom. Jeg tror, at grise skal flyve, før det sker.

Her er pointen: Når man tager ansvar, især det ultimative som regeringsparti, ja, så fanger bordet. Tingene skal hænge sammen. Det, man siger, skal kunne gennemføres. Virkeligheden kalder. Kompromisser skal indgås. Det er ikke bare for sjov det hele. Magtens åg rammer.

Den populisme, som Dansk Folkeparti står for, hænger ikke sammen. Det ved Thulesen Dahl godt. Han ved også, at illusionen kun for alvor vil blive udstillet, hvis han går i regering. Alle hans løfter om bedre velfærd til danskerne, ud med udlændingene og ud af EU, vil kollapse.

Derfor søger Thulesen Dahl altid en udvej fra ansvaret. Opstiller krav, som er så ultimative og så håbløse, at intet ansvarligt parti kan imødekomme dem. Dybest set: Dansk Folkeparti vil kunne være med, hvis al deres politik gennemføres – og, nå, ja, så vil de nok alligevel ikke.

Der er noget Nigel Farage, noget Boris Johnson og noget Donald Trump over Thulesen Dahl: Slåen sig selv på brystet. Håne alle andre. Påstå man er den lille mands beskytter. Hævde at man har nemme løsninger på alt det svære. Og så løbe fra regningen, når den skal betales.

I disse dage bliver de britiske populister udstillet: Dem, der kæmpede for EU-exit, vandt. Lige siden har de tabt. David Cameron, den konservative premierminister, trak sig. Nu måtte vinderne løse problemet. Det turde de selvsagt ikke. Som rotter forlader de det synkende skib.

Jeg tror, at Lars Løkke Rasmussen må være imponeret over Camerons adfærd. At det en gang for alle er lykkedes at kalde højre-populismens bluff. Statsministeren må være fristet af at gøre det samme over for gammelkloge Tulle. Prøv selv at regere, hvis du tør.

Heldigvis er Løkke alt for ansvarlig til det eksperiment. Han overlader ikke roret til Tulle. Modsat DF tager Venstre politik alvorligt. Det er ikke bare kritik. Det er især løsninger. Løkke er – om man kan lide hans politik eller ej – et mandfolk. Tulle er bare en tøsedreng. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
26.09.18, 10:32
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden. Læs mere
Af Christel Schaldemose
26.09.18, 09:17
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her