Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis Trump vinder, vil Vesten kollapse

Handelskrig med Kina. Ustabilitet i Europa med svækket NATO. Konfrontation med Iran. Deportation af illegale indvandrere. Indskrænkelse af ytringsfriheden. Store fald på i klodens aktieindeks. Recession. Krise...

Da jeg forleden besøgte Thomas Jeffersons hjem i Virginia, blev jeg mindet om, hvad det er, som gør Amerika til verdens mest inspirerende sted at være:

Det er et optimistisk land – for, som Jefferson, der skrev Uafhængighedserklæringen i 1776 og som blev landets tredje præsident i 1801, så berømt formulerede det, så er ’alle født lige’ og ’alle har retten til at søge lykken.’ To fantastiske budskaber, som definerer amerikanerne.

Jefferson er efter min mening den største amerikanske leder – større end Washington og Lincoln – fordi han gav sit land troen på fremskridt. At i morgen bliver bedre end i dag. At nationens fineste epoker ligger i fremtiden.

De optimisme, den positivisme, gennemsyrer Amerika. Tænk på de ikoniske ord, som Bill Clinton fremsagde under sin tiltrædelsestale som præsident i 1993: ’Der er intet galt i Amerika, som ikke kan blive helbredt med, hvad der er rigtigt i Amerika.’

Selv i mørke stunder, når USA har fejlet stort – Vietnam, Watergate, Irak – har jeg altid fundet tilbage til Jeffersons tro på fremskridt, og at verdens vigtigste land ville lære af dets fejl. At tilbageslag ville blive brugt til at komme styrket videre.

I år er jeg for første gang pessimistisk på USA's vegne. Jeg kan simpelthen ikke genkende det land, jeg betragter som mit andet hjemland – for den enorme opbakning, som Donald Trump med sin negativitet oplever, er unaturlig:

Trump siger, at alt er galt. Han skælder ud på det, som har gjort nationen til klodens rigeste – indvandring, åbne markeder, moralsk lederskab. Han håner minoriteter – religiøse, handicappede, etniske – og han er en simpel bølle over for sine modstandere.

Lige nu står han til at blive Republikanernes præsidentkandidat. Der skal et kup til at forhindre det. Forleden fik han godt 60 procent af stemmerne ved primærvalg i fem delstater. Manden, der er det tætteste på en fascist, jeg har oplevet, er i den grad alvor.

Al logik lige nu siger, at Trump vil tabe i en direkte konfrontation med Hillary Clinton, som bliver Demokraternes kandidat, men jeg mener, at al logik for længst er trådt ud af kraft. Absolut ingen troede på, at han kunne blive nomineret. Nu er all bets are off, som man siger.

Lad os et øjeblik tænke tanken til ende. Forestille os, at Trump bliver præsident. Hvorfor en verden vil vi så vågne op til, når han ’tiltræder i januar 2017? Mit bedste bud er kaos af usete dimensioner:

Ulmende handelskrige med Kina og Mexico. Ustabilitet i Europa, fordi Trump vil svække NATO. Konfrontation med Iran. Deportation af illegale indvandrere i millionantal i USA. Indskrænkelse af ytringsfriheden. Store fald på kloden aktieindeks. Recession.

Maler jeg fanden på væggen? Desværre ikke. Som Matt Continetti, en desillusioneret konservativ redaktør, som jeg mødte i Washington forleden, sagde, så ’er Trump simpelthen skør, komplet uegnet som præsident, den ringest tænkelige nogensinde!’

Det store spørgsmål er, om USA kan klare sig igennem et Trump-præsidentskab? Vil der blive forfatningskrise, hvis – som forventet – at soldater, herunder officerer, nægter at følge hans krav om at torturere krigsfanger og slå familiemedlemmer til terrorister ihjel? Absolut muligt.

Og hvad i alverden stiller vi op i Europa? Kan vi holde Vladimir Putin tilbage, hvis Trump afviser at gribe ind? Kan vi deltage i den USA-ledede krig mod Islamisk Stat, hvis tilsidesættelse af Geneve-konventionerne bliver normen? Hvad i alverden gør vi?

Lige nu må vi håbe på, at Winston Churchill endnu engang får ret. Han sagde nemlig en gang, at vi kan være sikre på, at ’USA altid ender med at gøre de rigtige, når først de har gjort alt det forkerte’. Vi må inderligt håbe, at Trump-mareridtet aldrig bliver til virkelighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.12.19, 12:16
Hvis bare alle danske statsborgere ville følge hans eksempel. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.19, 08:00
Mød Hans Gammeltoft-Hansen, tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp og arkitekten bag udlændingeloven af 1983. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.12.19, 13:22
Kinesernes strategiske hensyn kan blive rigsfællesskabets værste mareridt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.12.19, 10:45
Hold fingrene fra at kriminalisere jødisk omskæring. Forslaget om, omskæring skal betragtes som vold, gør danske jøder hjemløse. For omskæring er en gammel religiøs nødvendighed. Læs mere