Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Manden, der spytter, er barn af højrefløjens had

Min drøm: At Venstre bare en enkelt gang siger fra over for Dansk Folkeparti.

Når jeg ser fotoet af en mand, der ifølge Information spytter efter flygtninge nær Rødby, ser jeg et symptom på noget langt større - for mandens opførsel er udtryk for den forråelse af tonen, som har plaget Danmark i 20 år.

Manden, der spytter, er et barn af højrefløjens had.

De forløbne to årtier er den danske humanisme, den danske anstændighed og den danske medmenneskelighed bragt i defensiven af et galopperende og stadig stærkere kor af mænd og kvinder, hvis had til islam og muslimer synes ude af kontrol.

De af os, der kæmper for en ordentlig tone, bliver skudt i skoene, at vi er ’landsforrædere’, at vi drømmer om ’kalifatet’, at vi elsker ’islamister’, og at vi ønsker ’sharia’ i Danmark – og, ja, gud-hjælpe-mig, at vores ’godhedsindustri’ undergraver vores lands kultur. Og, ja, vi trues faktisk på livet.

Men hør lige her:

Det er ikke mig – eller Stine Bosse, Zenia Stampe, Anders Ladekarl, Carsten Jensen eller andre med udsyn – der er skyld i, at der står en mand og spytter efter flygtninge på Lolland.

Skylden skal placeres på den danske højrefløj:

Dansk Folkeparti er den største skurk, fordi dets ledende politikeres konstante fodring af den indre svinehund er så skruppelløs – men Venstre og De Konservative, som siden 1998 har indgået i en uhellig alliance med partiet, og som aldrig har sagt fra, bærer ved til ilden.

Lige meget hvilke uhyrligheder, som Dansk Folkeparti har udspyet mod muslimer her i landet – Kjærsgaard: ’de vil indføre diktaturet’, Camre: ’de er en 5. kolonne’, Langballe: ’vi bliver skyllet over ende’, Krarup: ’muslimsk tørklæde er det samme som hagekorset’ og meget, meget mere – ja, så har Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og de skiftende konservative partiledere holdt deres mund.

Aviserne giver endeløs plads til svovlspyende indlæg fra skribenter som Lars Hedegaard, Mikael Jalving, Eva Selsing, Suzanne Bjerrehus, Asger Aamund, Morten Uhrskov Jensen, Henrik Day Poulsen og alle de andre – uden at medierne på lederplads nogensinde siger fra.

Vi har brug for en åben debat. Selvfølgelig har vi det. Vi har brug for ytringsfrihed. Selvsagt. Vi har brug for at lytte til selv den mest ekstreme holdning. Naturligvis.

Men vi har også brug for at sige ’nok er nok’ – og at anstændige borgerlige siger fra.

Som dengang Uffe Ellemann-Jensen, den sidste ægte liberale leder af Venstre, op til valget i 1998 kaldte Dansk Folkeparti for et ’modbydeligt’ parti.

Han tabte valget, fordi han ikke ville lefle for Kjærsgaard – fordi han forstod, hvordan det risikerede at rykke fundamentalt ved vores værdier. Men han vandt min respekt for evigt.

Eller tænk på Angela Merkel, det kristen-demokratiske fyrtårn af en humanist, hvis forståelse for de vigtigste værdier er så inspirerende i disse svære døgn:

”Der må ingen tolerance være over for folk, der betvivler folks værdighed…Europa må handle samlet, og dets medlemsstater må dele ansvaret for de flygtninge, der søger asyl. De universelle borgerrettigheder er så tæt forbundet til Europa og dets historie. Hvis Europa fejler i spørgsmålet om flygtninge, så vil dets tætte forbindelse til de universelle borgerrettigheder blive ødelagt. Det vil ikke være det Europa, vi forestiller os.”

Hvis bare en eneste ledende dansk borgerlig politiker bare engang imellem de forløbne to årtier havde lydt som Ellemann-Jensen eller Merkel, ja, så ville så meget have været så meget bedre.

Og så ville der måske ikke have stået et barn af højrefløjen og spytte på en flygtning, fordi han troede, at det er helt i orden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.03.19, 06:35
Det er med islam som med Anne Linnets berømte popsang. Det er ikke det, de siger i Utrecht, Ankara eller DR Byen, det er mere løgnen i sig selv. Læs mere
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her