Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når Danmark er et ondt land

Hvad tænker Danmark dog på? En perfekt integreret afghansk flygtninge-familie bliver slået itu, fordi faren skal udvises. Vis dog barmhjertighed.

Mens jeg skriver disse linjer, har jeg blanke øjne – for jeg har lige afsluttet en samtale med en vidunderlig ung mand, der imidlertid er ramt af en personlig tragedie, som er så urimelig, at det er lige til at græde over.

Farzad Raoufi, 23 år, er normalt en så lykkelig indvandrer, at han burde hænges op på plakater som posterboy for succesrig integration: Han taler flydende dansk – med nordjysk dialekt fra årene i Asaa oppe i Vendsyssel. Han er student fra Fredericia Gymnasium, netop bachelor i arkitektur fra Aalborg Universitet, ivrig fodboldspiller, og, ja, en vennernes ven.

”Jeg elsker det her land. Jeg er så dansk som nogen,” fortæller han mig.

Det er ikke bare Farzad, som har det sådan – for hans tre yngre brødre har det på samme måde: Masod, 22 år, er telefonsælger; Servat på 19 er nybagt student; og Aryan, 16, skal snart i 9. klasse. Drengenes mor, Shamsiye, 49 år, er fuldtidsansat sosu-assistent. De taler selvfølgelig alle sammen dansk, føler sig danske, er meget aktive medborgere her i landet.

Og så er der ’problemet’ – Khalil Raoufi, 58 år, ægtemanden og drengenes far:

Khalil er årsagen til, at familien er i Danmark – for han flygtede i 1998 fra sit elskede Afghanistan. I 1990erne var han efterretningsofficer i Kabul – og han stod bag anholdelser og afhøringer af Taleban-ekstremister, som truede med at overtage styringen. Khalil og Shamsiye kæmpede begge stærkt for pigers og kvinders rettigheder.

Da Taleban overtog magten, var Khalil truet på livet. Regimet fik adgang til arkiverne – og gik på jagt efter de mennesker, der havde hjulpet det tidligere styre. Khalil flygtede – og tog hele sin familie med. I 2003 kom de til Danmark.

Familien blev placeret i Asaa. Moren og drengene fik opholdstilladelse, mens faren blev holdt hen. De andre lærte dansk, mens Khalil blev udelukket. Myndighederne mente ikke, at han havde ret til ophold, men lod ham blive, fordi de erkendte, at hans liv var truet. Familien har altid frygtet, at deres værste mareridt skulle blive til virkelighed – at han blev udvist.

Da de i foråret i år endnu engang tog til København for at få farens sag behandlet, bønfaldt Khalid myndighederne om lov til at blive: ”Selv om Danmark har behandlet mig dårligt, så har jeg givet jer en familie, som er en fordel for landet,” sagde han.

Det tør nok siges – for familien har i den grad kæmpet sig til succes. Da moren blev uddannet til sosu-assistent, levede alle seks af hendes SU, og de 1.500 kroner, som faren får i såkaldte ’lommepenge.’ Drengene var under 16 år og måtte ikke arbejde. Ikke en krone har de bedt om fra offentlige kasser. De er en pragtfuld familie, vellidt af alle i Asaa og Fredericia.

Alt det ser imidlertid ud til at være ligegyldigt nu – for i juli modtog Khalil Raoufi sit endelige afslag på opholdstilladelse. Han skal forlade landet nu eller blive udvist. Moren, der med sønnen Farzads ord, har ’knoklet røven ud af bukserne’ for at blive integreret, er slået helt ud. For første gang er hun sygemeldt. Drengene er selvsagt også ude af sig selv – og hver gang det ringer på døren i lejligheden, holder deres hjerter op med at slå. De frygter politiet.

”De vil tage vores far fra os - og sende ham til et land, hvor ekstremister vil slå ham ihjel,” fortæller Farzad.

Lige nu behandles sagen en sidste gang i Flygtningenævnet, fordi familiens advokat har anket dertil. Danske venner har iværksat en storstilet underskriftsindsamling for, at Khalil kan blive. Jeg kan ikke holde ud at være vidne til den hjerteløshed, som myndighederne udviser. Det er voldsomt ubehageligt at se Danmark som et ondt land.

Lad dog fornuften sejre. Lad Khalil blive. Lad denne pragtfulde nye danske familie få lov at forblive sammen her i deres nye land. Vis dog barmhjertighed. Det vinder vi alle på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
David Trads (f. 1967) har i to årtier været en fremtrædende journalist, redaktør og ofte kontroversiel debattør med stor indsigt fra fremtrædende poster i ind- og udland. Blandt andet tidligere Moskva-korrespondent og politisk redaktør på JP, Washington-korrespondent for Berlingske, chefredaktør på Information og Nyhedsavisen. Forfatter til flere bøger, blandt andet ‘Danskerne først! En historie om Dansk Folkeparti’ og ‘Islam i flammer: Danskerne og det muslimske oprør’.
Seneste blogs
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her