<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Støjbergs falske splid

Jylland kan altså ikke reduceres til en flokgrøftegravere, der nærer mishag til København.

Hvis man havde drømt om at opleve en forsonende Støjberg, der ville række ud, se indad og bygge bro på dagens ekstraordinære landsmøde i Venstre, fik man sig en lang næse. I stedet brugte hun sin taletid på at insistere på splittelse og grøftegravning. Venstres indre anliggender er Venstres egne, det må de forblive. Men når Inger Støjberg tegner et bredt billede af en dyb kløft i Danmark og dermed blæser til national splittelse, er der grund til at mane til besindelse. For det er en falsk splittelse, jeg på ingen måde kan genkende i den virkelige verden. Til gengæld kan det være dybt skadeligt, hvis forestillingen om en afgrundsdyb kløft mellem Jylland og København får lov til at overdimensionere sig. Kig bare til USA.

Jeg er selv fra Hjørring. Har spillet fodbold, været engageret i det lokale foreningsliv, cyklet til møder og arbejdet i bingohallen. Min familie bor der stadig, og jeg elsker at komme derop, nyde den smukke natur se familie og venner og mærke rødderne. Det er hverken uforeneligt eller skizofrent i forhold til at være et helt menneske i den hverdag, jeg har i min tilværelse bosat på Østerbro i København. Midt i det, nogle med et skævt smil kalder 2100 Spelt. Jeg færdes –og trives- i det, Støjberg kalder ”fine kontorer” i København, og der er ingen, som i ingen, modsætning mellem det og så at kende sine rødder og vide, hvad det klassiske produktionsdanmark er og kan. Sammen er vi stærke og med splid kan vi intet stille op. Vi er ikke hver for sig, men sammen.

Min historie er må ingen måde unik. Sådan tror jeg, rigtig mange har det. Vi flytter på kryds og tværs af landet, virker hvor vi kan og sameksisterer.

Jeg køber simpelthen ikke det billede, Støjberg maler af et Danmark, hvor forskellene er så store, at de er truende for sammenholdet. At vi er på randen til at knække midt over. Det skulle da kun være, hvis hun og andre med hende får held med at slå den falske virkelighed fast, at vi i Danmark er opdelt i to hold. Det håber jeg virkelig ikke sker.

Billedet af det delte land er karikeret og sætter folk i bås.

Som om, at jyder er en flok grøftegravere med mishag til København, og københavnere er en art virkelighedsfjerne snakkende klasse, der ikke fatter hvad der sker udenfor voldene. I virkeligheden er det ret nedladende overfor jyderne at tegne det billede, at i Jylland er man ikke så optaget af miljø og klima, ligeglade for sexisme overfor kvinder og skeptisk overfor alt, der ikke er jysk. Den karikatur tror jeg, at mange jyder vil betakke sig for. Ligesom det er urimeligt at tegne et billede af københavnerne som nogle, der sidder i fine saloner og tygger virkelighedsfjerne principper.

Mon ikke det nærmere er sådan, at vi bor hvor det giver mening for os hver især med respekt for, at andre træffer andre valg? Det er i hvert fald min oplevelse.

Sameksistens betyder ikke ensretning. Der er en grund til, at nogle helst vil bo i Lemvig og andre på Langelinie. Jeg tror ikke, at borgere flest i Lemvig går og drømmer om at flytte til København eller omvendt og det er sådan, det skal være.

Hvis Støjberg reelt er bekymret for splittelse i Danmark, skal hun nok overveje at stoppe som frontløber for en falsk splid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977). Egelund er borgerlig-liberal og tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance, nu ikke medlem af noget politisk parti.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere