<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

It’s the democracy, stupid!

Demokratiets spilleregler sjofles af Trump. Det kan ikke bortforklares.

Når Bill Clintons kampagnestrateg, James Carville, op til præsidentvalget i 1992 følte behov for at minde nørderne i deres war room om kampagnens fokus, lød mantraet: It’s the economy, stupid.

Lettere omskrevet har ordlyden runget i mit hoved i dag: It’s the democracy, stupid! Det handler om demokratiet.

Anledningen er selvfølgelig Donald Trumps vanvittige tale, hvor han deklarerer sin egen sejr, længe før stemmerne er i nærheden af at være talt op. Med militær præcision slog han til lige på det tidspunkt, hvor sejrspilen forsigtigt pegede på ham selv. Deklarerede sejr og erklærede, at han ville bede USA’s højesteret om at stoppe optællingen af de resterende stemmer.
Komplet vanvittigt og svært at beskrive som andet end et ønske om at begå et regulært statskup. Valgoptaktens mest absurde konspirationsteori sprang med Trumps tale ud som den skinbarlige virkelighed. Velkommen til den vestlige verdens krybbe anno 2020.
Tænk, at vi alle er vidne til et optræk, der mest minder om et stykke absurd theater, udspille sig i dét land, der siden den Anden Verdenskrig har været den vestlige verdens ledestjerne udi demokrati og frihed. Ufatteligt og stærkt bekymrende.

I 2016 var det nye, at Putin ville angribe det vestlige demokrati udefra. I 2020 fører den vestlige verdens leder angrebet indefra. Hvordan dén historie ender, vides ikke, mens disse linjer skrives. Trump fastholder dog sin position i en tirade af tweets af så tvivlsom sandhedsværdi, at Twitter i løbet af dagen har slettet flere af dem.
I løbet af dagen har debatten også buldret løs herhjemme i Danmark. Jeg er forundret over, hvordan trumpisterne står i kø for at feje påstanden om forsøg på statskup og valgmanipulation af banen.

Forklaringerne er dårlige:

  • ”Jo, men Trump har jo en kantet facon. Det er bare for lidt sjov i gaden,” lyder det. Sjov? Kald mig bare humorforladt, men der er simpelthen ikke noget som helst sjovt ved et forsøg på statskup.
  • ”Jo, men Trumps politik er bedre end Bidens, der er socialist og vil sætte skatterne op igen,” lyder det fra nogle borgerlige hjørner. Som om målet helliger midlet, når det kommer til demokrati. At hvis en kandidat mener det samme som én selv, må vedkommende da gerne bryde reglerne og forsøge at fuppe sig til en sejr. Tak spids!

Det ironiske ved situationen er, at populisterne – til hvem jeg regner Trump – som regel påberåber sig, at de alene repræsenterer folket i modsætning til politikerne, der er en del af den forhadte elite. Det er selvfølgelig komisk, når præsidenten i USA insisterer på, at han skam ikke er politiker, men nuvel, det gør han altså. Og ofte har man hørt ham sige, at han taler på vegne af det amerikanske folk. Bare ikke dem, hvis stemmeseddel ikke var lagt i bunken af optalte stemmer endnu, da Trump besluttede sig for at slå til og erklære valget både afsluttet og vundet. Hykleriet driver på indersiden af væggene i Det Hvide Hus.

Man kan hive alle sine allerbedste kort frem i sin iver på at sige noget godt om Trump, men det her handler hverken om skatter, handel med Kina, aftaler i Mellemøsten, mure mod Mexico, eller hvad man nu finder på at bruge som argument for Trumps opførsel.

Det handler om, at i et demokrati overholder man de spilleregler, der danner grundlaget for politik. Det burde alle være enige om, uanset hvis politik man gerne ser ført ud i livet.
Ligesom man ikke i et spil skak må erklære sin opponent for skak-mat, før ens brikker er i en position til det, må man heller ikke lade, som om Trumps stunt handler om andet end at fuppe sig til en periode mere som præsident.

Det handler ikke om hverken skattesatser, Kina eller corona. It’s the democracy, stupid! Og når demokratiets spilleregler udfordres i USA, skal vi stå benhårdt vagt om dem i Europa. Uanset hvem der hiver sejren hjem som USA’s næste præsident, håber jeg inderligt, at vi vil tage presset mod demokratiet alvorligt. Det kommer ikke længere kun udefra, men inde fra os selv. Også i Europa. Om noget har dette præsidentvalg lært os, at demokratiet aldrig må tages for givet, men skal værnes om.

For oplysning, fred og frihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Christina Egelund (f. 1977). Egelund er borgerlig-liberal og tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance, nu ikke medlem af noget politisk parti.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere