Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen uddeler tørre tæsk til turismen

Ministeren holder ferie, mens grænsehandlen boomer, og den socialdemokratiske regering sjofler det vigtige eksperterhverv: Turismen.

Jeg er i sommerferien rykket ind i min families feriepark i Nordjylland. Her arbejdede jeg i årevis, før jeg begyndte at bedrive politik, og herfra får jeg et førstehåndsblik på den situation, dansk turisme navigerer i efter corona-pandemiens politiske regulering.

Det billede er desværre både trist og temmelig forvirrende.

Shu-bi-dua sang i ”Den røde tråd” om, at dagens ret var tørre tæsk. Korporlig afstraffelse oplever turismeerhvervet ikke, men derimod er overregulering, konkurrenceforvridning og en minister på ferie dagens ret for det turismeerhverv, der sikrer omsætning i hele Danmark.

Turismen har traditionelt fået en stedmoderlig behandling politisk. Er blevet taget for givet –formentlig fordi den som den eneste branche ikke kan true med at outsource eller flytte helt. Turismen er stedbunden. Både i København og til de egne af landet, hvorfra så mange andre arbejdspladser er forsvundet til billigere produktionslande. Mens branche efter branche har søgt billigere græsmarker end de danske, er turismen her stadig. Det kan man ikke være bekendt at misbruge. Alligevel er det det, der sker.

Tag nu for eksempel den ”sommerpakke”, et politisk flertal blev enige om kort før sommerferien. Den er velmenende, og har fine initiativer i det små for kulturlivet og på det socialpolitiske område. Men at kalde det en hjælpende hånd til den kommercielle del af turisterhvervet er at tage munden alt for fuld. Desværre står den ikke alene.

Tre konkrete nedslag:

For det første:
6-dages reglen for udenlandske turisters ophold i Danmark er både fagligt ubegrundet og stærk skadelig for især hotellerne, hvis gennemsnitlige opholdsperiode er på 2,2 nætter. Spørger man ministeren lyder svaret, at han såmænd holder ferie. Tak spids.

For det andet:
Indførslen af ”halv pris” på indgangsbilletter hist og her er stærkt konkurrenceforvridende. Virksomhederne i oplevelsesindustrien konkurrerer med hinanden om turisternes tid og valg af ferieoplevelser, og her rammer de politiske tilskud til billetter pilskævt.
For eksempel betaler staten halvdelen af entréen til Knuthenborg Safaripark, men ikke til Jesperhus Blomsterpark. Halvdelen af billetten til Den Blå Planet, men ikke til Fårup Sommerland. Man skal ikke have en ph.d i virksomhedsøkonomi for at forstå, at det stiller især forlystelsesparkerne urimeligt svært.

Oven i den konkurrenceforvridende hat får forlystelsesparkerne så en shitstorm serveret på et sølvfad, når de skal forsøge at håndhæve myndighedernes krav om, at gæsterne skal skifte mundbind mellem hver tur i de store forlystelser.

For det tredje:
Konkurrenceevnen har det unødigt svært.
Turismen er et eksport erhverv, der årligt hiver milliarder af kroner af udenlandsk valuta ind i landet, men i modsætning til andre eksporterende brancher er turisme belagt med moms, fordi handlen foregår indenfor landets grænser. Dermed er den høje danske moms en besværlig dansepartner for de danske turismevirksomheder, når de skal forsøge at kapre internationale kunder. Når vi i Danmark foreslår at sænke momsen –som er blandt de allerhøjeste i Europa- svarer skatteministeriet, at det vil tage mindst et år at sætte i værk. Et ÅR! Til sammenligning har Tyskland sænket momssatsen fra 7 til 5 % med et Fingerschnipsen. Det samme formåede de under finanskrisen. Bevares, de er også kun ca. 75 mio. flere indbyggere end vi er i Danmark, men regeringen skal da nok have ret i, at det i Danmark må tage mindst et år at sænke vores moms. Landet, vi ellers praler med er verdens mest digitaliserede.

Det blev et halvsurt blogindlæg. Med rette. For regeringen sjofler et erhverv i knæ.

Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen!

Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn.

Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (født 1977) er borgerlig-liberal, medstifter af partiet Fremad og tidligere medlem af Folketinget. Nordjyde med rødder i turismen, tidl. bestyrelsesmedlem af VisitDenmark, frankofil globalist. Skriver om retsstaten, den borgerlige anstændighed, frihed og formynderi.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere