Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalder retsstaten

Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord.

Oplysninger fra loggede tele-data er ofte tungtvejende beviser, når der føres straffesager i Danmark. De kan for eksempel bruges som bevis for, at en anklaget har været på et givet sted på et givent tidspunkt. Smart nok. Bortset fra at det nu er kommet frem, at der er fejl i det system, der håndterer de såkaldte tele-data. Det betyder, at anklagemyndigheden muligvis har brugt fejlagtige beviser, som kan have ført til at uskyldige borgere er dømt for forbrydelser, de ikke har begået. Jeg har i årevis argumenteret mod systematisk logning af vores tele og internetkommunikation. Hvorfor?
Fordi med al indsamlet og opbevaret data følger en enorm risiko for læk og hacking af private data. Jeg mener, at man som borger skal have lov til at leve et privatliv fri for overvågning fra statens side. Jo større mængde data, der indsamles, desto større er sårbarheden for at private oplysninger havner i de forkerte hænder. For der begåes menneskelige fejl, og systemerne er ikke sikre.
Som da sundhedsdatastyrelsen kom til at sende to ukrypterede cd’er afsted med Postnord til et kinesisk firma. På cd’erne var private oplysninger om 5 mio. danskeres helbred og deres cpr-numre.
Og nu viser det sig så, at det system, der behandler data i forbindelse med bevisførelse i straffesager, er behæftet med fejl. Det kan betyde, at uskyldige mennesker er dømt for forbrydelser, de ikke har begået.
Kald mig bare George Orwell-forskrækket, men det er ikke en retsstat værdig.
Tilhængere af mere logning (masseovervågning) argumenterer ofte med, at politiet skal have de bedst mulige efterforskningsværktøjer. At hvis man ikke har gjort noget forkert, kan en smule overvågning da ikke skade nogen. Må denne sag mane til eftertanke hos de mest overvågningsivrige partier.
For helt ærligt, I kan da ikke leve med at levere det perfekte værktøj til justitsmord?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina Egelund er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere