Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalder retsstaten

Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord.

Oplysninger fra loggede tele-data er ofte tungtvejende beviser, når der føres straffesager i Danmark. De kan for eksempel bruges som bevis for, at en anklaget har været på et givet sted på et givent tidspunkt. Smart nok. Bortset fra at det nu er kommet frem, at der er fejl i det system, der håndterer de såkaldte tele-data. Det betyder, at anklagemyndigheden muligvis har brugt fejlagtige beviser, som kan have ført til at uskyldige borgere er dømt for forbrydelser, de ikke har begået. Jeg har i årevis argumenteret mod systematisk logning af vores tele og internetkommunikation. Hvorfor?
Fordi med al indsamlet og opbevaret data følger en enorm risiko for læk og hacking af private data. Jeg mener, at man som borger skal have lov til at leve et privatliv fri for overvågning fra statens side. Jo større mængde data, der indsamles, desto større er sårbarheden for at private oplysninger havner i de forkerte hænder. For der begåes menneskelige fejl, og systemerne er ikke sikre.
Som da sundhedsdatastyrelsen kom til at sende to ukrypterede cd’er afsted med Postnord til et kinesisk firma. På cd’erne var private oplysninger om 5 mio. danskeres helbred og deres cpr-numre.
Og nu viser det sig så, at det system, der behandler data i forbindelse med bevisførelse i straffesager, er behæftet med fejl. Det kan betyde, at uskyldige mennesker er dømt for forbrydelser, de ikke har begået.
Kald mig bare George Orwell-forskrækket, men det er ikke en retsstat værdig.
Tilhængere af mere logning (masseovervågning) argumenterer ofte med, at politiet skal have de bedst mulige efterforskningsværktøjer. At hvis man ikke har gjort noget forkert, kan en smule overvågning da ikke skade nogen. Må denne sag mane til eftertanke hos de mest overvågningsivrige partier.
For helt ærligt, I kan da ikke leve med at levere det perfekte værktøj til justitsmord?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina Egelund er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
11.11.19, 13:25
Forslaget giver store problemer med retssikkerheden på skatteområdet lidt ligesom ejendomsvurderingerne Læs mere
Af Martin Ågerup
09.11.19, 23:32
Nutidens Berlinmure er ikke af beton. De bliver bygget af os alle sammen og ofte ud fra de bedste intentioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.11.19, 11:39
DR's reaktion på Yahya Hassans udgivelse er stærkt betænkelig Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
09.11.19, 11:22
Året 1989 var udslagsgivende for moderne europæisk politisk historie og markerede en demokratisk sejr for civilsamfundet. En sejr og kamp, som desværre stadig skal kæmpes i dag, 30 år senere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.11.19, 16:59
Hvis regeringen Mette Frederiksen sætter handling bag ordene, vil pladser og torve blive opkaldt efter hende. Læs mere
Af Signe Munk
08.11.19, 14:39
Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund - men skuffet over, at vi ikke er bedre til at passe på de mange unge, der føler sig pressede. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
08.11.19, 13:00
For det liberale Danmark er det nye parti Fremad en dårlig nyhed. Med endnu en partidannelse på den borgerlige fløj er den store vinder Mette Frederiksen. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.11.19, 07:23
Hvis man vil vide, hvordan vi har det, så ringer man til Nuuk. Og det holder altså ikke. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.11.19, 16:52
Det vil være et kærkomment spark til de veletablerede blå politikere , hvis en karismatisk formand talte rigsfællesskabet og Arktis' sag Læs mere