Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalder retsstaten

Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord.

Oplysninger fra loggede tele-data er ofte tungtvejende beviser, når der føres straffesager i Danmark. De kan for eksempel bruges som bevis for, at en anklaget har været på et givet sted på et givent tidspunkt. Smart nok. Bortset fra at det nu er kommet frem, at der er fejl i det system, der håndterer de såkaldte tele-data. Det betyder, at anklagemyndigheden muligvis har brugt fejlagtige beviser, som kan have ført til at uskyldige borgere er dømt for forbrydelser, de ikke har begået. Jeg har i årevis argumenteret mod systematisk logning af vores tele og internetkommunikation. Hvorfor?
Fordi med al indsamlet og opbevaret data følger en enorm risiko for læk og hacking af private data. Jeg mener, at man som borger skal have lov til at leve et privatliv fri for overvågning fra statens side. Jo større mængde data, der indsamles, desto større er sårbarheden for at private oplysninger havner i de forkerte hænder. For der begåes menneskelige fejl, og systemerne er ikke sikre.
Som da sundhedsdatastyrelsen kom til at sende to ukrypterede cd’er afsted med Postnord til et kinesisk firma. På cd’erne var private oplysninger om 5 mio. danskeres helbred og deres cpr-numre.
Og nu viser det sig så, at det system, der behandler data i forbindelse med bevisførelse i straffesager, er behæftet med fejl. Det kan betyde, at uskyldige mennesker er dømt for forbrydelser, de ikke har begået.
Kald mig bare George Orwell-forskrækket, men det er ikke en retsstat værdig.
Tilhængere af mere logning (masseovervågning) argumenterer ofte med, at politiet skal have de bedst mulige efterforskningsværktøjer. At hvis man ikke har gjort noget forkert, kan en smule overvågning da ikke skade nogen. Må denne sag mane til eftertanke hos de mest overvågningsivrige partier.
For helt ærligt, I kan da ikke leve med at levere det perfekte værktøj til justitsmord?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina Egelund er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selvom vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere
Af Casper Hedegaard
19.09.19, 10:18
Mette Frederiksen burde lytte til flertallet og hæve priserne på tobak markant. Læs mere