Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kalder retsstaten

Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord.

Oplysninger fra loggede tele-data er ofte tungtvejende beviser, når der føres straffesager i Danmark. De kan for eksempel bruges som bevis for, at en anklaget har været på et givet sted på et givent tidspunkt. Smart nok. Bortset fra at det nu er kommet frem, at der er fejl i det system, der håndterer de såkaldte tele-data. Det betyder, at anklagemyndigheden muligvis har brugt fejlagtige beviser, som kan have ført til at uskyldige borgere er dømt for forbrydelser, de ikke har begået. Jeg har i årevis argumenteret mod systematisk logning af vores tele og internetkommunikation. Hvorfor?
Fordi med al indsamlet og opbevaret data følger en enorm risiko for læk og hacking af private data. Jeg mener, at man som borger skal have lov til at leve et privatliv fri for overvågning fra statens side. Jo større mængde data, der indsamles, desto større er sårbarheden for at private oplysninger havner i de forkerte hænder. For der begåes menneskelige fejl, og systemerne er ikke sikre.
Som da sundhedsdatastyrelsen kom til at sende to ukrypterede cd’er afsted med Postnord til et kinesisk firma. På cd’erne var private oplysninger om 5 mio. danskeres helbred og deres cpr-numre.
Og nu viser det sig så, at det system, der behandler data i forbindelse med bevisførelse i straffesager, er behæftet med fejl. Det kan betyde, at uskyldige mennesker er dømt for forbrydelser, de ikke har begået.
Kald mig bare George Orwell-forskrækket, men det er ikke en retsstat værdig.
Tilhængere af mere logning (masseovervågning) argumenterer ofte med, at politiet skal have de bedst mulige efterforskningsværktøjer. At hvis man ikke har gjort noget forkert, kan en smule overvågning da ikke skade nogen. Må denne sag mane til eftertanke hos de mest overvågningsivrige partier.
For helt ærligt, I kan da ikke leve med at levere det perfekte værktøj til justitsmord?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere