Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Topskatten er en dummebøde drevet af misundelse og smålighed

Nå, kære topskatteyder. Nyder du at betale 56,5 pct. af din sidst tjente krone? Nej, vel? Det kan jeg godt forstå. Det er de færreste, der frejdigt vælger at lade sig flå helt frivilligt.

Tværtimod, så er det sådan, at en lang række af de mest produktive mennesker holder sig pertentligt under topskattegrænsen. Det har den konsekvens, at man arbejder mindre, selv om man gerne ville have givet en ekstra hånd. Dermed får man mindre til sig selv, og staten mister skatteindtægter.

Vismændene har netop udsendt deres halvårlige rapport, hvor de analyserer, hvor meget danskerne vil arbejde ekstra, hvis topskatten bliver sat ned med fem procentpoint. De kommer frem til – med de usikkerheder, der altid er forbundet med den type beregninger – at danskerne ville arbejde 22 minutter mere om ugen. De er altså helt på linje med de økonomiske ministerier og Produktivitetskommissionen i, at topskatten begrænser arbejdsudbuddet.

Oversat til letforståelig dansk: Topskatten koster Danmark velstand. Big time.

Der kan selvfølgelig være helt legitime politiske begrundelser for at fastholde topskatten. Man kan godt politisk ønske sig mindre vækst, mindre udvikling og mere fattigdom. Fair nok med det.

Men jeg mener ikke, at man moralsk kan forsvare at lægge så stort et beslag på borgernes penge.

Tænk sig: de flittige, kloge, heldige, stræbsomme udstedes med en dummebøde for deres indsats. Topskatten er en dummebøde drevet af misundelse og smålighed.

Den smålighed er endda skrevet ind i en meget dansk lovsamling kaldet Janteloven.

Det var forfatteren Aksel Sandemose, der skabte begrebet Janteloven i romanen ”En flygtning krydser sit spor” fra 1933. Bogen beskriver hovedpersonen Espen Arnakkes, som voksede op i byen Jante – heraf navnet. Jante hentyder til den måde, vi mennesker mistroisk behandler hinanden. Med misundelse og smålighed. Du skal ikke tro, du er noget!

Jante har også fået sin helt egen plads i dansk skattelovgivning. Den har dog skiftet navn til topskatten.

Topskatten er en måde at knægte danskernes økonomiske frihed. Topskatten er i mine begreber indbegrebet af statslig grådighed.

Vi burde afskaffe topskatten helt. Og i stedet omfavne, opmuntre, påskønne og anerkende de mennesker, der tager et ekstra slæb på arbejdsmarkedet. Det fortjener de.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selvom det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her