Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære kolleger, hvad er det, som borgerne ikke må se?

Jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålet. Egentlig ikke fordi jeg som sådan går rundt og taler med mig selv, men jeg forstår ikke, hvorfor nogle partier er så bange for større offentlighed om de politiske processer. Angsten for, at pressen og dermed borgerne får indsigt i, hvad der foregår på gangene på Slotsholmen.

Lad mig komme med et eksempel. Da min kollega økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille for nylig ændrede en bekendtgørelse og indlemmede fire statslige selskaber, herunder kommunernes it-selskab Kombit, under offentlighedsloven, kom reaktionen prompte.

KL’s formand og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, kaldte det uhørt og var bekymret for, at det ville gøre it-systemer dyrere.

Og uden at gå ind i Aarhus-borgmesterens påstand vil jeg dvæle lidt ved principperne her. For offentlighed i forvaltningen handler om principper. Om forudsætningerne for den gode, åbne demokratiske samtale. Jeg synes ærlig talt, det er vildt at argumentere imod det – med et sølle argument om bundlinje.

Demokrati er besværligt. Men at gøre de byggesten, som det oplyste, åbne demokratiske samfund bygger på, til et spørgsmål om penge er simpelthen for langt ude. Jeg håber ærlig talt, at tilhængerne af lukketheden kan svinge sig op til bedre argumenter end det.

I Liberal Alliance var vi indædt imod, da den daværende SRSF-regering sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti ændrede offentlighedsloven til mørk ukendelighed. Det er vi stadig.

Derfor lå det os mildest talt også på sinde at få indskrevet en ambition i regeringsgrundlaget om at lempe i ministerbetjeningsreglen, da vi indtrådte i VLAK-regeringen.

Det lykkedes.

Det er baggrunden for, at der har været langstrakte forhandlinger i regi af forligskredsen med netop det for øje at åbne op, give pressen bedre adgang til at følge med i og dermed berette om, hvad der foregår i magtkorridorerne på Slotsholmen.

Men de forhandlinger er nu desværre endt med, at SF og De Radikale har opsagt forliget. At vi ikke i denne omgang kan lempe i loven.

Det er ærgerligt!

Og mens vi nu må vente på flertallet, vil jeg fortsat arbejde benhårdt for at overbevise mine kolleger om, at vi skal åbne op og give større indsigt for pressen.

Lad mig bare runde af med mit spørgsmål til mine kolleger: Hvad er det, som I er så bange for?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selvom det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her