Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En Aarhus-historie af den syrede slags

I Aarhus Kommune har de tilsyneladende fået en god ide. Og nej, det er desværre ikke en Aarhushistorie af den slags, man bare kan grine af. Aarhus kommunen ledes af den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard. Han og den øvrige forvaltning synes nu, det er en god ide at gøre den lokale folkeskole til en kæmpe koncern med flere tusinde børn på hver skole.

Kommunen foreslår, at skoledistrikterne lægges sammen, så 45 skoler reduceres til 19. At der laves meget store skoler med mere end 2000 elever. Det frie skolevalg reduceres kradsbørstigt med sammenlægning af distrikter, så familierne ikke længere kan vide sig sikre på, om de kan vælge den lokale skole. Børnene kan flyttes rundt inden for distrikterne med det, de kalder ”effektiv klassedannelse”.

Samtidig er Socialdemokratiet på landsplan kommet med et udspil om nærhed. Et udspil, der slet ikke nævner folkeskolen. Det kan man jo undre sig over. I de fleste mindre samfund er skolen en både central og væsentlig samfundsinstitution. Og når man ser til Aarhus, forstår man også hvorfor, Socialdemokratiets udspil ikke omhandler folkeskolen. For i Aarhus er den socialdemokratiske nærhed mildest talt til at overse.

I min bog er det aarhusianske forslag alt andet end nærhed. Stakkels børn, tænker jeg. Som liberal er jeg på borgernes side og holder derfor med børnene og bakker op om forældrenes frie valg. Jeg kunne ikke tænke mig at gå på en skole med 2000 elever. Det er ikke nærhed eller tryghed for mig. Det vidner reaktioner fra forældre i Aarhus da også om.

Folkeskolen er folket skole. Og den er grundstenen i den danske skole. For at den kan være netop det, kræver det, at borgerne bakker op om den og har lyst til at lægge børn til. At forældrene får lyst til at engagere sig. Det er et kæmpe ansvar for de ansvarlige politikere at sikre. Men når Socialdemokratiet er så flittige med skolesammenlægninger (og det er de ikke kun i Aarhus, men også i en række andre byer, hvor de bærer borgmesterkæderne), der skræmmer forældrene baglæns ud af skolen, gør de det modsatte.

Når jeg læser om Aarhushistorien tænker jeg, at ingen forældre skal tvinges til at sende deres børn ind i sådan en skolekoncern med mere end 2000 børn, hvor ingen kender hinanden eller ser eleverne i øjnene. Jeg er glad for det frie skolevalg, og jeg vil arbejde benhårdt for, at det skal være et reelt frit valg, så børn og forældre selv kan vælge, hvilken skole, der passer bedst til dem. Og at den lokale skole er netop lokal og præget af nærhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig for at kinesisk mineprojekt kan omgås UNESCO regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her