Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En Aarhus-historie af den syrede slags

I Aarhus Kommune har de tilsyneladende fået en god ide. Og nej, det er desværre ikke en Aarhushistorie af den slags, man bare kan grine af. Aarhus kommunen ledes af den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard. Han og den øvrige forvaltning synes nu, det er en god ide at gøre den lokale folkeskole til en kæmpe koncern med flere tusinde børn på hver skole.

Kommunen foreslår, at skoledistrikterne lægges sammen, så 45 skoler reduceres til 19. At der laves meget store skoler med mere end 2000 elever. Det frie skolevalg reduceres kradsbørstigt med sammenlægning af distrikter, så familierne ikke længere kan vide sig sikre på, om de kan vælge den lokale skole. Børnene kan flyttes rundt inden for distrikterne med det, de kalder ”effektiv klassedannelse”.

Samtidig er Socialdemokratiet på landsplan kommet med et udspil om nærhed. Et udspil, der slet ikke nævner folkeskolen. Det kan man jo undre sig over. I de fleste mindre samfund er skolen en både central og væsentlig samfundsinstitution. Og når man ser til Aarhus, forstår man også hvorfor, Socialdemokratiets udspil ikke omhandler folkeskolen. For i Aarhus er den socialdemokratiske nærhed mildest talt til at overse.

I min bog er det aarhusianske forslag alt andet end nærhed. Stakkels børn, tænker jeg. Som liberal er jeg på borgernes side og holder derfor med børnene og bakker op om forældrenes frie valg. Jeg kunne ikke tænke mig at gå på en skole med 2000 elever. Det er ikke nærhed eller tryghed for mig. Det vidner reaktioner fra forældre i Aarhus da også om.

Folkeskolen er folket skole. Og den er grundstenen i den danske skole. For at den kan være netop det, kræver det, at borgerne bakker op om den og har lyst til at lægge børn til. At forældrene får lyst til at engagere sig. Det er et kæmpe ansvar for de ansvarlige politikere at sikre. Men når Socialdemokratiet er så flittige med skolesammenlægninger (og det er de ikke kun i Aarhus, men også i en række andre byer, hvor de bærer borgmesterkæderne), der skræmmer forældrene baglæns ud af skolen, gør de det modsatte.

Når jeg læser om Aarhushistorien tænker jeg, at ingen forældre skal tvinges til at sende deres børn ind i sådan en skolekoncern med mere end 2000 børn, hvor ingen kender hinanden eller ser eleverne i øjnene. Jeg er glad for det frie skolevalg, og jeg vil arbejde benhårdt for, at det skal være et reelt frit valg, så børn og forældre selv kan vælge, hvilken skole, der passer bedst til dem. Og at den lokale skole er netop lokal og præget af nærhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere