Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pengene kan ikke bruges bedre i den offentlige sektor – eller kan de?

Vi hører ofte, at pengene ikke kan bruges bedre i den offentlige sektor. Ja, vi hører ofte maleriske beskrivelser af, at der ikke bare er skåret ind til benet – kniven er sågar halvvejs gennem benet. De tørre tal fortæller dog en anden historie. En helt anden historie.

Bruger man Vejle Kommune som best practice, så er der et enormt potentiale for at bruge skatteborgernes penge bedre.

Hvis alle landets kommuner når det serviceniveau, man har i Vejle, så vil danskerne kunne spare 25 mia. kr. 25 milliarder! Det svarer til ca. fem nye supersygehuse.

Det viser en ny analyse fra CEPOS, som har opgjort potentialet for landets kommuner, hvis de når samme udgiftsniveau som Vejle.

I analysen er der taget højde for den enkelte kommunes befolkningssammensætning og særlige behov. Man blander altså ikke pærer og æbler sammen. Man viser det reelle potentiale.

Tag Ballerup Kommune som eksempel. Her kan en almindelig LO-familie beholde godt 26.000 tusind kroner om året, hvis kommunen når samme serviceniveau som Vejle. Ikke som i Bangalore, Buenos Aires eller Bratislava. Vejle!

Listen viser, at der er enorme forskelle kommunerne imellem. Og det er ikke sikkert, at alle nogensinde når Vejles niveau. Men mindre kan også gøre det. Og som kommune har man en forpligtelse til, at borgerne betaler så lidt som muligt.

Det kan blandt andet gøres ved i højere grad at konkurrenceudsætte basale serviceopgaver, som private aktører er langt bedre til at varetage. Vi har gennem årene set skrækindjagende eksempler på offentligt opgavetyveri, som koster skatteborgerne dyrt og skader selvstændige erhvervsdrivende.

Senest er der eksemplet fra Københavns Kommune, hvor en andelsforening på Vesterbro er blevet tvunget til at betale 90.000 kr. om året til kommunen for at rengøre fortovet.

Den pris er mange gange højere, end hvad private aktører kan gøre det til. BT bringer et eksempel på en privat virksomhed, der kan rengøre fortove for ned mod ni kroner pr. kvm, mens kommunen for samme område har taget 126 kr. Overfaktureringen har ramt mere end 4.000 grundejere i København.

Man kan ikke være bekendt at spilde skatteborgernes penge på den måde. Og som vi kan se på CEPOS’ kommunepotentiale, så er der nok at tage fat på. Når Vejle kan, så kan andre kommuner også.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
25.06.19, 19:54
Når de Radikale vil udvide arbejdsudbuddet handeler det hverken om ansvarlighed eller om at ville besætte ledige stillinger. Det handler om ren ideologi hvor arbejdsgivernes adgang til billig arbejdskraft overtrumfer alt. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere