Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pengene kan ikke bruges bedre i den offentlige sektor – eller kan de?

Vi hører ofte, at pengene ikke kan bruges bedre i den offentlige sektor. Ja, vi hører ofte maleriske beskrivelser af, at der ikke bare er skåret ind til benet – kniven er sågar halvvejs gennem benet. De tørre tal fortæller dog en anden historie. En helt anden historie.

Bruger man Vejle Kommune som best practice, så er der et enormt potentiale for at bruge skatteborgernes penge bedre.

Hvis alle landets kommuner når det serviceniveau, man har i Vejle, så vil danskerne kunne spare 25 mia. kr. 25 milliarder! Det svarer til ca. fem nye supersygehuse.

Det viser en ny analyse fra CEPOS, som har opgjort potentialet for landets kommuner, hvis de når samme udgiftsniveau som Vejle.

I analysen er der taget højde for den enkelte kommunes befolkningssammensætning og særlige behov. Man blander altså ikke pærer og æbler sammen. Man viser det reelle potentiale.

Tag Ballerup Kommune som eksempel. Her kan en almindelig LO-familie beholde godt 26.000 tusind kroner om året, hvis kommunen når samme serviceniveau som Vejle. Ikke som i Bangalore, Buenos Aires eller Bratislava. Vejle!

Listen viser, at der er enorme forskelle kommunerne imellem. Og det er ikke sikkert, at alle nogensinde når Vejles niveau. Men mindre kan også gøre det. Og som kommune har man en forpligtelse til, at borgerne betaler så lidt som muligt.

Det kan blandt andet gøres ved i højere grad at konkurrenceudsætte basale serviceopgaver, som private aktører er langt bedre til at varetage. Vi har gennem årene set skrækindjagende eksempler på offentligt opgavetyveri, som koster skatteborgerne dyrt og skader selvstændige erhvervsdrivende.

Senest er der eksemplet fra Københavns Kommune, hvor en andelsforening på Vesterbro er blevet tvunget til at betale 90.000 kr. om året til kommunen for at rengøre fortovet.

Den pris er mange gange højere, end hvad private aktører kan gøre det til. BT bringer et eksempel på en privat virksomhed, der kan rengøre fortove for ned mod ni kroner pr. kvm, mens kommunen for samme område har taget 126 kr. Overfaktureringen har ramt mere end 4.000 grundejere i København.

Man kan ikke være bekendt at spilde skatteborgernes penge på den måde. Og som vi kan se på CEPOS’ kommunepotentiale, så er der nok at tage fat på. Når Vejle kan, så kan andre kommuner også.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.11.18, 12:39
Besparelser på uddannelse sætter en stærk begrænsing på vores lands udviklingspotentiale. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.11.18, 11:23
Vi skal have strengere straffe, mere politi og politikere med røv i bukserne. Luk også vores grænser og stop indvandringen, vi har problemer nok, som det er. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her