Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pengene kan ikke bruges bedre i den offentlige sektor – eller kan de?

Vi hører ofte, at pengene ikke kan bruges bedre i den offentlige sektor. Ja, vi hører ofte maleriske beskrivelser af, at der ikke bare er skåret ind til benet – kniven er sågar halvvejs gennem benet. De tørre tal fortæller dog en anden historie. En helt anden historie.

Bruger man Vejle Kommune som best practice, så er der et enormt potentiale for at bruge skatteborgernes penge bedre.

Hvis alle landets kommuner når det serviceniveau, man har i Vejle, så vil danskerne kunne spare 25 mia. kr. 25 milliarder! Det svarer til ca. fem nye supersygehuse.

Det viser en ny analyse fra CEPOS, som har opgjort potentialet for landets kommuner, hvis de når samme udgiftsniveau som Vejle.

I analysen er der taget højde for den enkelte kommunes befolkningssammensætning og særlige behov. Man blander altså ikke pærer og æbler sammen. Man viser det reelle potentiale.

Tag Ballerup Kommune som eksempel. Her kan en almindelig LO-familie beholde godt 26.000 tusind kroner om året, hvis kommunen når samme serviceniveau som Vejle. Ikke som i Bangalore, Buenos Aires eller Bratislava. Vejle!

Listen viser, at der er enorme forskelle kommunerne imellem. Og det er ikke sikkert, at alle nogensinde når Vejles niveau. Men mindre kan også gøre det. Og som kommune har man en forpligtelse til, at borgerne betaler så lidt som muligt.

Det kan blandt andet gøres ved i højere grad at konkurrenceudsætte basale serviceopgaver, som private aktører er langt bedre til at varetage. Vi har gennem årene set skrækindjagende eksempler på offentligt opgavetyveri, som koster skatteborgerne dyrt og skader selvstændige erhvervsdrivende.

Senest er der eksemplet fra Københavns Kommune, hvor en andelsforening på Vesterbro er blevet tvunget til at betale 90.000 kr. om året til kommunen for at rengøre fortovet.

Den pris er mange gange højere, end hvad private aktører kan gøre det til. BT bringer et eksempel på en privat virksomhed, der kan rengøre fortove for ned mod ni kroner pr. kvm, mens kommunen for samme område har taget 126 kr. Overfaktureringen har ramt mere end 4.000 grundejere i København.

Man kan ikke være bekendt at spilde skatteborgernes penge på den måde. Og som vi kan se på CEPOS’ kommunepotentiale, så er der nok at tage fat på. Når Vejle kan, så kan andre kommuner også.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.02.19, 10:53
Som vælger i Danmark vil jeg vide, hvor mange midler vi fortsat skal hoste op med for at holde fast i en opfundet konflikt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her