Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Omskæring: religionsfrihed eller religionstvang?

Omskæring er et irreversibelt indgreb - og derfor bør den enkelte have lov til at træffe beslutning herom selv.

At tage ansvar for og opdrage børn indebærer et hav af nødvendige beslutninger i et spænd mellem værdier i opdragelsen og mængden af sukker til hverdag. Det er forældres lod at træffe beslutninger for deres børn, og jeg tror på, at langt, langt de fleste forældre gør det, de finder bedst. Det gælder også for forældre, der lader deres drengebørn omskære. De gør det ikke for at gøre børnene ondt - tværtimod. Derfor skal det efter min mening også stadig være tilladt at lade sig omskære med den meget vigtige tilføjelse, at der skal være en aldersgrænse, så det er barnet selv, der lader sig omskære.

En omskæring er et uigenkaldeligt indgreb, der aldrig kan gøres om. Jeg synes ikke, det er en beslutning, som skal kunne træffes helt uden, at barnet kan give sit besyv med. For mig giver det mening at indføre en aldersgrænse på 15 år, der følger den seksuelle lavalder. Her regner vi de unge for i stand til at tage ansvar for egen krop på en facon, som jeg kan se koblet sammen med spørgsmålet om omskæring.

Jeg er ikke blind for, at omskæring er et religiøst ritual hos jøder og muslimer, og der går intet af os i debatten ved at udvise en vis respekt for dét perspektiv. Det betyder imidlertid ikke for mig, at vi skal blande os udenom under henvisning til religiøs tradition. Jeg er ikke blind for eller ligeglad med religion, men jeg mener ikke, at religiøse hensyn vejer tungere end hensynet til det fundamentale princip, at vores krop er vores egen, og dermed bør beslutninger om irreversible indgreb også være vore egne.

Modstandere af at indføre en aldersgrænse skubber oftest religionsfrihedsargumentet foran sig. At forældre i religionsfrihedens navn skulle have en særlig ret til at lade omskæring af deres søn ske. Helt ærligt, så synes jeg ikke, der er meget frihed over på den måde at påtvinge et forsvarsløst barn et fysisk indgreb, som vil være med dem resten af livet.

Det er vigtigt for mig at understrege, at Liberal Alliances folketingsgruppe er fritstillet på det her emne. Indlægget her er altså alene udtryk for min personlige holdning.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her